O monedă cu zeiţa romană a Lunii descoperită în largul coastelor Israelului
Moneda de bronz emisă la Alexandria în anul 146, în timpul domniei împăratului roman Antoninus cel Pios (138-161 d.Hr.), a fost descoperită în Marea Mediterană, în largul oraşului Haifa, a anunţat Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (IAA).
„Extrem de bine conservată”, potrivit arheologilor israelieni, moneda prezintă pe spate Luna, zeiţa romană a lunii, asociată cu semnul zodiacal al Racului. „Este pentru prima dată când o astfel de monedă a fost descoperită în largul coastelor israeliene”, a declarat Jacob Sharvit, directorul departamentului de arheologie marină al IAA.
Moneda antică a fost descoperită în timpul unei campanii de explorare subacvatică desfăşurate de IAA de-a lungul coastei israeliene. Face parte dintr-o mică comoară monetară pierdută în urma scufundării unei nave antice, a declarat arheologul pentru AFP.
Potrivit IAA, moneda făcea parte dintr-o serie de 13 monede reprezentând cele 12 semne zodiacale, precum şi o monedă principală.
„Descoperirea lor completează părţi din puzzle-ul istoric al trecutului ţării”, a adăugat Jacob Sharvit. Identificabilă prin diadema ei cu semilună, Luna este mai rar reprezentată pe monedele romane decât Soarele, al cărui cult a fost deosebit de popular în secolul al III-lea.
Moneda avea pe avers efigia stereotipă a lui Antoninus cel Pios. Spre deosebire de majoritatea predecesorilor săi, împăratul nu era militar şi nu a luat niciodată parte la bătălii.
„A construit temple, teatre, mausolee magnifice şi a promovat ştiinţa şi filosofia”, a declarat IAA.
Domnia sa paşnică este considerată în mod tradiţional epoca de aur a Pax Romana, o perioadă de relativă linişte în Imperiul Roman.