- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (19.05.2012, 11:48)
- Madalina Cerban ,
O NOAPTE LA MUZEU: 20 de copii au dormit lângă scheletul de Deinotherium de la Antipa
Programul "Noaptea Muzeelor" a debutat la Muzeul Antipa din Capitală vineri, la ora 21.30, când 20 de copii s-au mutat pentru o noapte în instituţia care găzduieşte faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, lângă care copiii au spus poveşti, s-au jucat şi au dormit.
Urmărește
3259 afișări
"Noaptea Muzeelor" la Antipa a debutat vineri: 20 de copii au dormit lângă scheletul de Deinotherium (Imagine: Razvan Lupica/Arhiva Mediafax Foto)
Muzeul Naţional de Istorie Naturală ''Grigore Antipa'' a ales să sărbătorească ediţia din acest an a "Nopţii Muzeelor" timp de două zile.
Astfel, vineri seară, a debutat la Antipa proiectul "Legănaţi de Deinotherium", la care au participat 20 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani.
"Locurile s-au ocupat foarte repede şi avem deja o listă de aşteptare pentru următoarea ocazie. Proiectul s-a bucurat de un mare succes", a declarat pentru MEDIAFAX Diana Ion, muzeograf la Antipa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Copiii au fost duşi la Antipa de părinţi vineri, în jurul orei 21.30, fiind lăsaţi în grija personalului muzeului. "Şi-au adus jucăriile preferate, jocuri şi geamantane cu lucrurile lor şi tot ce mai aveau nevoie", a spus Diana Ion.
Ea a precizat că, înainte să doarmă, copiii au făcut controlul muzeului: "Ne-am asigurat cu toţii că toate piesele sunt în ordine".
"Toţi copiii care au dormit la noi sunt pasionaţi de istoria naturală şi au fost foarte interesaţi de foarte multe lucruri. Le-am făcut un ghidaj al muzeului şi le-am spus poveşti şi legende despre animale. La rândul lor, ei ne-au spus poveşti despre animale. Am spus poveşti până am adormit", a relatat Diana Ion.
Copiii au dormit în sala principală a muzeului Antipa, lângă faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, care impresionează orice vizitator al instituţiei datorită dimensiunilor sale impunătoare.
"Cu ajutorul sponsorilor, am dotat această sală cu saltele, saci de dormit, pernuţe şi lanterne", a explicat Diana Ion. Ea a precizat că toţi copiii au fost foarte cuminţi şi nu au plâns. "Le-a plăcut foarte mult şi, de dimineaţă, ne-au spus că au visat animale", a mai spus muzeograful.
De dimineaţă, copiii au luat micul dejun, compus din cereale, lapte, vitamine şi ciocolăţele. După micul dejun, în jurul orei 9.00, copiii au plecat de la Antipa împreună cu părinţii lor.
În urma succesului de care s-a bucurat proiectul "Legănaţi de Deinotherium", reprezentanţii Muzeului Antipa speră să reuşească să-l implementeze o dată pe lună, după cum a precizat Diana Ion.
Programele dedicate "Nopţii Muzeelor" vor continua la Muzeul Antipa sâmbătă, când expoziţia permanentă a muzeului poate fi vizitată între orele 18.00-01.00. În septembrie 2011 Muzeul Antipa s-a redeschis pentru public într-o nouă structură, după aproape trei ani de modernizări. Astfel sâmbătă noaptea, această nouă "faţă" a Muzeului Antipa poate fi vizitată gratuit.
De asemenea, prin intermediul tehnologiei augmented reality, vizitatorii vor putea vedea în 3D cei doi elefanţi fosili din Antipa - Mammut americanum şi Deinotherium gigantissimum - şi vor putea interacţiona cu aceştia.
Noaptea se va încheia la Antipa prin lansarea de lampioane de pe scările muzeului.
"Noaptea Muzeelor" va avea loc sâmbătă, în Capitală fiind implicate 27 de instituţii, dintre care unele, precum Muzeul Minovici de Artă Veche Apuseană, Biblioteca Naţională, Şcoala Centrală şi Foişorul de Foc, s-au alăturat în premieră evenimentului, potrivit site-lului evenimentului (www.noapteamuzeelor.ro).
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediţie şi este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din România. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional, coordonând desfăşurarea Nopţii Muzeelor în ţară.
Astfel, RNMR invită publicul să afle detalii despre activităţile organizate cu această ocazie de muzeele din România vizitând site-ul www.noapteamuzeelor.ro. De asemenea, din 2011, RNMR coordonează organizarea circuitului muzeal din Bucureşti, care a fost iniţiat în 2008 de Muzeul Naţional de Artă al României. În 2012, RNMR propune vizitatorilor, în premieră, şi un circuit-pilot în Cluj.
Muzee din peste 30 de oraşe din ţară (Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Braşov, Brăila, Bucureşti, Caransebeş, Constanţa, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Târgovişte, Târgu-Jiu, Tîrgu-Mureş şi Turda) îşi aşteaptă vizitatorii sâmbătă în nocturnă.
Concerte, proiecţii de filme, personaje care prind viaţă, activităţi pentru copii, spectacole şi prezentări de costume de epocă completează într-un mod inedit programul acestei nopţi speciale, transformând vizitarea expoziţiilor organizate de muzee în experienţe de neuitat.
În Bucureşti, vizitatorii pot alege să-şi petreacă noaptea de 19 spre 20 mai parcurgând atât muzee care şi-au făcut o tradiţie din sărbătorirea acestui eveniment, cât şi muzee sau organizaţii culturale care s-au alăturat recent manifestării.
Muzeele care s-au alăturat evenimentului încă de la primele sale ediţii îşi aşteaptă şi în acest an publicul: Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul de Artă "Vasile Grigore", Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", acesta din urmă organizând însă "Dimineaţa muzeului", sâmbătă, între orele 9.00 şi 14.00, din motive de protejare a patrimoniului.
În 2010, intrau în circuitul Nopţii Muzeelor Arhivele Naţionale ale României, Fundaţia Löwendal şi Centrul Cultural Art Society, urmate, anul trecut, de Muzeul Bellu, Muzeul Naţional Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida" şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", pentru ca la acestă ediţie bucureştenii să poată vizita şi Muzeul de Artă Veche Apuseană "Ing. Dumitru Furnică-Minovici", Universitatea Spiru Haret, Şcoala Centrală, Biblioteca Naţională a României (unde vor putea admira expoziţia World Press Photo România) şi Foişorul de Foc.
Noaptea Muzeelor 2012 încurajează utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai uşor distanţele între muzeele din Bucureşti: vizitatorii vor avea la dispoziţie 80 de biciclete din cel mai important program naţional de bike-sharing, I'Velo. În plus, ca şi la alte ediţii, autobuze oferite de RATB şi Primăria Municipiului Bucureşti vor parcurge circuitul între muzee.
Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe