- Home
- Life-Inedit
- (11.08.2022, 08:51)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O nouă imagine a unor galaxii care se ciocnesc anticipează soarta galaxiei noastre. O fuziune galactică similară va fi între Calea Lactee şi Andromeda
- O nouă imagine realizată cu ajutorul unui telescop prezintă două galaxii încurcate care vor fuziona în cele din urmă într-una singură peste milioane de ani, şi previzionează soarta similară a galaxiei noastre, Calea Lactee.
- Telescopul Gemini North, amplasat pe vârful Maunakea din Hawaii, a observat galaxiile spiralate care interacţionează la o distanţă de aproximativ 60 de milioane de ani lumină, în constelaţia Virgo.
- În 500 de milioane de ani, cele două sisteme cosmice îşi vor finaliza fuziunea pentru a forma o singură galaxie eliptică.
Urmărește
2963 afișări
Sursa foto: Twitter
Perechea galactică NGC 4567 şi NGC 4568, cunoscută şi sub numele de galaxiile Butterfly, tocmai au început să se ciocnească, deoarece gravitaţia le atrage împreună.
În acest stadiu incipient, centrele celor două galaxii se află în prezent la o distanţă de 20.000 de ani-lumină unul de celălalt, iar fiecare galaxie şi-a păstrat forma de roată de ac. Pe măsură ce galaxiile devin mai încurcate, forţele gravitaţionale vor duce la multiple evenimente de formare intensă de stele. Structurile originale ale galaxiilor se vor schimba şi se vor deforma, potrivit CNN.
În timp, vor dansa una în jurul celeilalte în cercuri care vor deveni din ce în ce mai mici. Acest dans în buclă strânsă va trage şi va întinde fluxuri lungi de gaz şi stele, amestecând cele două galaxii în ceva care seamănă cu o sferă.
Pe măsură ce trec milioane de ani, această încâlceală galactică va consuma sau va dispersa gazul şi praful necesare pentru a declanşa naşterea stelelor, ceea ce va face ca formarea stelară să încetinească şi, în cele din urmă, să înceteze.
Observaţiile altor coliziuni galactice şi modelarea computerizată au oferit astronomilor mai multe dovezi că fuziunile galaxiilor spirale creează galaxii eliptice.
Odată ce perechea se va uni, formaţiunea rezultată ar putea semăna mai mult cu galaxia eliptică Messier 89, situată tot în constelaţia Virgo.
Odată ce Messier 89 a pierdut cea mai mare parte din gazul necesar pentru a forma stele, a avut loc foarte puţină naştere de stele. Acum, galaxia găzduieşte stele mai bătrâne şi clustere vechi.
Strălucirea ulterioară a unei supernove, detectată pentru prima dată în 2020, este, de asemenea, vizibilă în noua imagine ca un punct luminos într-unul dintre braţele spirale ale galaxiei NGC 4568.
Fuziunea din Calea Lactee
O fuziune galactică similară se va desfăşura atunci când galaxia Calea Lactee se va ciocni în cele din urmă cu galaxia Andromeda, cea mai mare şi cea mai apropiată vecină galactică a noastră. Astronomii de la NASA au folosit datele Hubble în 2012 pentru a prezice când ar putea avea loc o coliziune frontală între cele două galaxii spirale. Estimările prevăd că evenimentul va avea loc în aproximativ 4 miliarde - 5 miliarde de ani.
În momentul de faţă, un halo masiv care înconjoară galaxia Andromeda se loveşte de fapt de haloul galaxiei Calea Lactee, potrivit unei cercetări bazate pe datele Telescopului Spaţial Hubble, care a fost publicată în 2020.
Haloul galaxiei Andromeda, un înveliş mare de gaz, se întinde la 1,3 milioane de ani-lumină de galaxie, aproape la jumătatea distanţei faţă de Calea Lactee, şi până la 2 milioane de ani-lumină în alte direcţii.
Acest vecin, care conţine probabil până la 1.000 de miliarde de stele, are dimensiuni similare cu galaxia noastră mare şi se află la doar 2,5 milioane de ani-lumină distanţă. Poate părea incredibil de îndepărtată, dar, la scară astronomică, Andromeda este atât de aproape încât este vizibilă pe cerul nostru de toamnă. O puteţi vedea ca o bucată de lumină neclară în formă de trabuc, sus pe cer în timpul toamnei.
Şi dacă am putea vedea haloul masiv al Andromedei, care este invizibil cu ochiul liber, ar avea o lăţime de trei ori mai mare decât constelaţia Ursa Mare, care eclipsează orice altceva de pe cerul nostru.
Oamenii de ştiinţă de la NASA au declarat că este puţin probabil ca sistemul nostru solar să fie distrus atunci când Calea Lactee şi Andromeda vor fuziona, dar soarele ar putea fi aruncat într-o nouă regiune a galaxiei, iar cerul de noapte al Pământului ar putea avea parte de noi privelişti spectaculoase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46