O nouă imagine spectaculoasă surprinsă de telescopul Hubble. Ce sunt obiectele Herbig-Haro

  • O fotografie făcută de telescopul Hubble surprinde o „sabie” spaţială care străpunge o „inimă” cerească uriaşă.
  • Fenomenul, relativ neobişnuit, poartă numele de obiect Herbig-Haro.
  • Acesta se află la aproximativ 1.300 de ani lumină de Pământ.
Urmărește
5624 afișări
Imaginea articolului O nouă imagine spectaculoasă surprinsă de telescopul Hubble. Ce sunt obiectele Herbig-Haro

Sursă FOTO: NASA şi Agenţia Europeană Spaţială

În fotografia postată de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană, o „sabie” albastră pare să străpungă o „inimă” cosmică uriaşă, fenomen care poartă numele de obiect Herbig-Haro.

Obiectele Herbig-Haro sunt nebuloase aflate în asociaţie cu stele formate recent. Aceste nebuloase au o viaţă foarte scurtă, de ordinul unor mii de ani, şi se formează prin interacţiunea dintre gazul expulzat de steaua centrală, norii de material gazos şi praful interstelar.

Mai exact, în imaginea surprinsă de Telescopul Hubble, „sabia” este formată din două jeturi duble de gaz ionizat supraîncălzit, care se ridică de la polii opuşi ai unei stele nou apărute numite IRAS 05491+0247. „Inima” este norul de praf şi gaze rămase care înconjoară protosteaua, potrivit membrilor echipei Hubble.

Această interacţiune dramatică dintre jeturi şi nori creează o imagine cerească neobişnuită. Obiectul Herbig-Haru ilustrat în imaginea surprinsă de Hubble se numeşte HH111 şi este situat la aproximativ 1.300 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Orion.

Telescopul Hubble a reuşit să surprindă imagina cu ajutorul sistemului Wide Field Camera 3 (WFC3), care produce imagini de câmp larg în spectrele luminoase ultraviolet, vizibil şi infraroşu.

„Obiectele Herbig-Haro eliberează de fapt multă lumină la lungimi de undă optice, dar sunt dificil de observat, deoarece praful şi gazul din jurul lor absorb o mare parte din lumina vizibilă”, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene.

„Prin urmare, capacitatea WFC3 de a observa lungimi de undă în infraroşu este crucială pentru a surprinde cu succes obiectele Herbig-Haro”, au mai transmis oficialii Agenţiei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici