O nouă ploaie de meteoriţi va avea loc în luna mai. Lista cu ploi de meteoriţi pentru restul anului

  • Strălucirea Lunii poate că a ascuns ploaia de meteoriţi Lyrid din aprilie, însă observatorii de stele vor avea o altă oportunitate la viitoarea ploaie de meteoriţi Eta Aquariids, care va atinge punctul culminant în jurul orei 12 a.m. ET, adică 7 a.m. ora României, pe 5 mai, potrivit previziunilor American Meteor Society.
  • Predicţiile privind vârful variază, totuşi, iar ploaia ar trebui să fie totuşi vizibilă în orele dinaintea zorilor pe 4, 5 şi 6 mai 2022, potrivit EarthSky.
Urmărește
1934 afișări
Imaginea articolului O nouă ploaie de meteoriţi va avea loc în luna mai. Lista cu ploi de meteoriţi pentru restul anului

O nouă ploaie de meteoriţi va avea loc în luna mai. Lista cu ploi de meteoriţi pentru restul anului

Eta Aquariidele, denumite după constelaţia Aquarius, provin din resturile cometei Halley, cunoscuta cometă vizibilă de pe Pământ la fiecare 76 de ani, potrivit NASA. Ultima dată când cometa a fost observată pe cerul nostru a fost în 1986 şi nu va mai apărea din nou până în 2061.
 
Deşi Eta Aquariidele sunt vizibile atât din emisfera nordică, cât şi din emisfera sudică, ele sunt cel mai bine văzute în emisfera sudică, unde meteorii se vor ridica cel mai sus pe cerul nopţii, potrivit NASA.
 
În emisfera nordică, meteoriţii vor apărea mai jos pe cer, ceea ce înseamnă că vor atinge orizontul Pământului, potrivit NASA.
 
Eta Aquariidele sunt cunoscute pentru viteza cu care se deplasează, care poate atinge o rată de 148.000 de mile pe oră, potrivit NASA. Meteoriţii vor produce "trenuri" luminoase care rămân pe cer timp de câteva secunde după ce meteoritul a străbătut cerul.
 
Ploaia va rămâne activă până pe 27 mai, potrivit CNN.
 
Delta Aquariidele sunt cel mai bine văzute de la tropicele sudice şi vor atinge apogeul între 28 şi 29 iulie, când luna este plină în proporţie de 74%.
 
Interesant este faptul că o altă ploaie de meteoriţi atinge vârful în aceeaşi noapte, Alpha Capricornidele. Deşi aceasta este o ploaie mult mai slabă, se ştie că produce câteva mingi de foc strălucitoare în timpul vârfului său. Va fi vizibilă pentru toată lumea, indiferent de ce parte a ecuatorului se află.
 
Ploaia de meteoriţi Perseide, cea mai populară a anului, va atinge apogeul între 11 şi 12 august în emisfera nordică, când luna este plină doar 13%.

Iată programul ploilor de meteoriţi pentru restul anului, conform previziunilor de ploi de meteoriţi ale EarthSky:

  • 8 octombrie: Draconidele
  • 21 octombrie: Orionidele
  • 4-5 noiembrie: Tauridele de sud
  • 11-12 noiembrie: Tauridele de nord
  • 17 noiembrie: Leonidele
  • 13-14 decembrie: Geminidele
  • 22 decembrie: Ursidele
 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici