O nouă specie "enigmatică" de peşte, care trăieşte într-un mediu cu o concentraţie mică de oxigen, a fost descoperită în India

  • O nouă specie "enigmatică" de peşte ce trăieşte în adâncurile subterane, într-un mediu complet întunecat, a fost descoperită în India.
  • Acesta supravieţuieşte într-un mediu cu o concentraţie mai mică de oxigen.
Urmărește
912 afișări
Imaginea articolului O nouă specie "enigmatică" de peşte, care trăieşte într-un mediu cu o concentraţie mică de oxigen, a fost descoperită în India

Sursa foto: Twitter

Peştele orb are un "corp roşu-sângeriu", are doar 3 cm lungime şi trăieşte în acvifere subterane care au o concentraţie scăzută de oxigen şi sunt sărace în surse de nutrienţi.
 
Peştii locuiesc în apele subterane locale, fără lumină şi ies la suprafaţă doar în timpul săpării şi curăţării fântânilor gospodăreşti, au declarat oamenii de ştiinţă, inclusiv cei de la Universitatea Kerala de Pescuit şi Studii Oceanice (KUFOS) din statul indian Kerala.
 
Peştele pisică face parte din genul Horaglanis şi a fost botezat Horaglanis populi de către oamenii de ştiinţă, care şi-au publicat recent studiul în revista Vertebrate Zoology.
 
Speciile de peşti nou descoperite sunt oarbe, nu au pigmenţi şi au un "nivel ridicat de diversitate genetică" care a evoluat de-a lungul a milioane de ani.
 
Există foarte puţine apariţii documentate ale acestor specii, de regulă, aceşti peştişori evazivi ies la suprafaţă doar atunci când se sapă sau se curăţă o fântână domestică", a declarat Ralf Britz, coautor al studiului, de la Colecţiile de istorie naturală Senckenberg din Germania.
 
Descoperirea a fost rezultatul unui studiu de şase ani asupra straturilor de rocă laterită cu conţinut de apă din Kerala.
 
Oamenii de ştiinţă au făcut echipă cu localnicii şi au aplicat eforturi de colectare selectivă în fântâni şi rezervoare de stocare supraterane, folosind plase de pescuit în zonele umede de mică adâncime, canale de apă, grădini de casă şi plantaţii.
 
De asemenea, au folosit capcane cu momeală în fântâni săpate în ferme, în iazuri şi în peşteri pentru a căuta peştii rari care trăiesc în acvifere.
 
Acest lucru ne-a permis să generăm seturi de date cu un total de 47 de noi detecţii de situri şi 65 de noi secvenţe genetice", a declarat Dr. Britz.
 
„Acestea arată, printre altele, că Horaglanis sunt endemici în partea din statul Kerala situată la sud de Palghat Gap, trecătoarea montană pare să reprezinte o barieră biogeografică şi pentru lumea subterană", a explicat el.
 
Studiul nu ar fi fost posibil fără ajutorul comunităţilor locale, a explicat el. Denumirea peştilor a fost influenţată de eforturile comunităţilor implicate.
 
„Proiectul nostru Horaglanis este un exemplu excelent al modului în care implicarea publicului poate spori considerabil cunoştinţele noastre despre organisme rareori colectate care trăiesc în habitate relativ inaccesibile. Populaţia locală extinde "ochii şi urechile" cercetătorilor cu câteva ordine de mărime", a declarat Dr. Britz.
 
Cercetătorii au desfăşurat o serie de ateliere de lucru pe o perioadă de şase ani, împreună cu discuţii de grup şi conversaţii informale cu comunităţile locale din mai multe situri, potrivit Independent.
 
I-am informat pe sătenii locali despre importanţa speciilor de peşti subterani şi despre nevoile lor de conservare şi i-am rugat să ne împărtăşească informaţii, fotografii sau videoclipuri atunci când au întâlnit şi/sau colectat aceste specii", a adăugat el.
 
Raritatea descoperirii este subliniată nu doar pentru că peştii trăiesc exclusiv în acvifere subterane, ci şi pentru că astfel de specii sunt considerate a fi în mare pericol de dispariţie.
 
Populaţiile de peşti sunt ameninţate de extracţia apelor subterane şi de exploatarea minieră a straturilor de rocă laterită.
 
„În prezent, sunt cunoscute 289 de specii de peşti din habitatele acvatice subterane din întreaga lume - mai puţin de 10% dintre acestea trăiesc în acvifere", a explicat Dr. Britz.
 
De asemenea, peştii beneficiază de o protecţie redusă sau inexistentă în cadrul legilor locale sau regionale, habitatele lor fiind înglobate în peisaje dens populate, explică ei.
 
Utilizând noile informaţii obţinute din aceste eşantioane, avansăm în mod semnificativ cunoştinţele despre aceşti enigmatici peşti pisică şi reducem lipsurile cheie în materie de biodiversitate", au declarat cercetătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici