O nouă tentativă de localizare a avionului cu care a dispărut Amelia Earhart

Oficiali din guvernul american şi un grup privat de istorici vor anunţa, marţi, demararea unei noi tentative de localizare a ultimului avion pilotat de celebra Amelia Earhart, un model bimotor Lockheed, care a dispărut deasupra Oceanului Pacific în urmă cu 75 de ani.

Urmărește
394 afișări
Imaginea articolului O nouă tentativă de localizare a avionului cu care a dispărut Amelia Earhart

Amelia Earhart şi Fred Noonan (Imagine: Wikipedia)

Ce s-a ales de avionul pilotat de Amelia Earhart după ce a dispărut deasupra Pacificului reprezintă o chestiune care i-a intrigat de foarte mulţi ani pe fanii aviaţiei.

Noua tentativă de localizare, care va demara în iulie, va fi finanţată cu suma de 500.000 de dolari, ce provine din fonduri private, potrivit online.wsj.com.

Căutările se vor concentra în jurul unui atol din Oceanul Pacific, denumit Nikumaroro, aflat la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia, în apropiere de locul în care avionul în care se aflau Amelia Earhart şi însoţitorul ei ar fi putut să se prăbuşească. Exploratoarea americană încerca, atunci, să efectueze un zbor cu avionul în jurul lumii.

Cercetătorii vor căuta eventualele resturi ale avionului în apele adânci din jurul atolului Nikumaroro, un loc asupra căruia şi-a concentrat atenţia şi o echipă de savanţi în 2010, care a cercetat însă un recif de corali şi apele puţin adânci din apropierea acestuia.

Decizia de a finanţa o nouă expediţie a fost stimulată de o fotografie, descoperită recent, ce pare a fi fost făcută în apropiere de atolul Nikumaroro, la doar câteva luni după dispariţia Ameliei Earhart. Unii experţi spun că acea fotografie arată o parte din trenul de aterizare al avionului pilotat de exploratoarea americană.

Oficialii de la Departamentul de Stat au organizat în mare grabă o şedinţă, luni, pentru a analiza acea fotografie. După o analiză intensă a fotografiei, realizată de experţi guvernamentali şi independenţi, oficialii americani au ajuns la concluzia că această pistă este una "care merită să fie explorată". Ei au adăugat totuşi că sunt animaţi de "o doză sănătoasă de scepticism".

Cercetările vor fi coordonate de International Group for Historic Aircraft Recovery, care a emis teoria potrivit căreia celebra aviatoare americană şi însoţitorul ei Fred Noonan, celălalt membru al echipajului care a realizat zborul din iulie 1937, s-au prăbuşit pe sau în apropiere de coasta vestică a acelei insule, cunoscută în trecut sub numele de Gardner Island.

Cercetătorii din International Group for Historic Aircraft Recovery au descoperit fragmente de oase pe insula Nikumaroro în timpul misiunii de explorare din 2010.

Experţii în aviaţie nu cred în unanimitate în acest scenariu. Unii dintre teoreticienii "cazului Earhart" sunt convinşi de faptul că vremea potrivnică a făcut ca avionul să rămână fără combustibil şi s-a prăbuşit în ocean.

Potrivit presei americane, o conferinţă programată pentru marţi, la Departamentul de Stat din Washington, urmează să ofere mai multe detalii. Secretarul de Stat american Hillary Rodham Clinton a trimis invitaţii presei în care promite că va deschide "un nou capitol în operaţiunile de cercetare" pentru descoperirea legendarului avion.

Nikumaroro face parte în prezent din Republica Kiribati, iar oficialii americani de la Departamentul de Stat au contribuit la obţinerea aprobărilor necesare pentru efectuarea de căutări subacvatice în jurul insulei.

Fascinaţia oamenilor pentru misterul care înconjoară dispariţia Ameliei Earhart a cuprins numeroase site-uri şi a generat apariţia multor explicaţii posibile şi chiar a unei teorii a conspiraţiei.

Avionul pilotat de Amelia Earhart era foarte aproape de a stabili un nou record, încercând să realizeze un zbor în jurul lumii, însă a dispărut înainte să ajungă pe Howland Island, unde marina americană amenajase o pistă de aterizare şi o aştepta cu rezerve de carburant, un transmiţător radio şi personal tehnic de întreţinere.

Ultimele ei transmisiuni radio, făcute cu o voce frenetică, către un vas al pazei de coastă, în care părea că spune că s-a rătăcit, sporesc şi mai mult misterul.

Amelia Earhart a devenit o celebritate de talie mondială la începutul anilor 1930 când a stabilit multe recorduri în domeniul aviaţiei, cu ajutorul unui model de avion Lockheed Vega vopsit în roşu, pe care îl numea "micul meu autobuz roşu".

Ea a fost prima femeie care a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic şi prima femeie care a traversat Statele Unite ale Americii în cadrul unui zbor fără oprire.

După ce avionul ei a dispărut deasupra Oceanului Pacific, guvernul american a cheltuit peste 4 milioane de dolari cercetând o zonă de mărimea statului Texas, însă nu a descoperit nimic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici