O nouă ţesătură care îşi schimbă culoarea şi forma răspunde la căldură şi electricitate

Materialul, primul de acest fel, răspunde atât la temperatură, cât şi la electricitate

Urmărește
407 afișări
Imaginea articolului O nouă ţesătură care îşi schimbă culoarea şi forma răspunde la căldură şi electricitate

Sursa foto: Universitatea Waterloo

Concepută de cercetătorii de la Universitatea din Waterloo şi detaliată într-o lucrare publicată recent în Nano-Micro Small, noua ţesătură este prezentată ca fiind primul material cu răspuns stimulativ (SRM) din lume capabil să reacţioneze la două influenţe externe - în acest caz, atât la căldură, cât şi la electricitate. Astfel, noul SMP nu numai că îşi poate schimba culoarea şi forma, dar poate reveni la forma sa iniţială după ce stimulii sunt îndepărtaţi.

Pentru a realiza această descoperire, cercetătorii au folosit un dispozitiv similar unui ţesut tradiţional pentru a fabrica o ţesătură compusă din fire subţiri, împletite din polimer plastic reciclat şi oţel inoxidabil. În comparaţie cu materialele anterioare similare, noua ţesătură este activată prin intermediul unei tensiuni electrice mai mici, ceea ce o face mai ieftină şi mai eficientă din punct de vedere energetic. Potrivit documentului cercetătorilor, tensiunea mai mică ar putea permite ca materialul să fie integrat în cele din urmă în dispozitive mai mici şi mai portabile, cum ar fi instrumentele biomedicale şi senzorii de mediu, potrivit popsci.com
 
Datorită comodităţii şi simplităţii sale, sensibilitatea la temperatură este unul dintre cei mai comuni stimuli care se utilizează în cercetarea materialelor inteligente care îşi schimbă forma şi culoarea. Cu toate acestea, după cum explică echipa în lucrarea lor, stimularea precisă este, de obicei, extrem de dificilă. Prin urmare, faptul că noul lor SRM reacţionează la electricitate permite obţinerea unor răspunsuri mult mai localizate prin intermediul controlului de la distanţă.
 
Pentru a conferi noii ţesături capacitatea de schimbare a culorii, fire suplimentare care conţineau microcapsule termocromice (TMC) au fost ţesute alături de firele de oţel inoxidabil conductiv electric. Atunci când este încălzită, învelişul exterior al TMC devine translucid pentru a expune coloraţia sa interioară. Odată răcit, învelişul devine din nou opac, revenind astfel la nuanţa sa exterioară iniţială.
 
"Caracteristicile menţionate fac din ţesătură un candidat remarcabil pentru dispozitive purtabile, textile, detectare, antifalsificare, domenii de dispozitive ortopedice la scară umană şi aplicaţii biomimetice", susţin cercetătorii în concluziile lor. Pentru a demonstra acest din urmă potenţial, echipa a construit chiar şi o formă drăguţă de libelulă, supunând ţesătura lor inteligentă la căldură şi sarcini electrice.
 
"Prin capacitatea de a simţi şi de a reacţiona la stimuli de mediu, cum ar fi temperatura, aceasta este o dovadă de concept că noul nostru material poate interacţiona cu mediul înconjurător pentru a monitoriza ecosistemele fără a le deteriora", a declarat Milad Kamkar, profesor de inginerie chimică şi coautor al lucrării.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici