- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (29.01.2021, 15:40)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O pasăre originară din America de Nord, observată în premieră pe Lacul Morii
- Un pescăruş sur mare, o specie comună în America de Nord şi din anii `70 observat şi în vestul Europei, în special în insulele britanice, a fost fotografiat pe Lacul Morii din Capitală.
- SOR arată că a fost suficient ca să devină publică observaţia şi lacurile Morii şi Plumbuita au devenit „locuri de pelerinaj” pentru toţi cei care îşi doresc să vadă această raritate.
- Vocea este asemănătoare cu cea a pescăruşului argintiu, dar mai nazală şi mai înaltă.
Urmărește
595 afișări
FOTO: Facebook Societatea Ornitologica Romana
Pescăruşul sur mare (Larus delawarensis) este specie nouă în avifauna din România şi a fost fotografiat în 23 ianuarie de Helen Beatrice Sforaru, voluntar al Societăţii Ornitologice Române (SOR) pe Lacul Morii din Capitală.
Exemplarul aparţine unei specii de pescăruş comune în America de Nord, însă de la începutul anilor ‘70 tot mai multe exemplare sunt frecvent observate în vestul Europei, în special în insulele britanice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ministrul Educaţiei: ne confruntăm cu un demers bizar, izolaţionist, cu elemente de pseudoreligie
-
MAI susţine că „România este una dintre cele mai sigure ţări din lume”
-
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online
De la debutul iernii şi până acum au fost observate şi raportate pe Lacul Morii câteva specii rare: raţa de gheţuri, raţa catifelată, raţa sunătoare, raţa moţată, cufundar polar, cufundar mic, ferestraş mic, pescăruş argintiu, acestea pe lângă „banalele” raţe cu cap castaniu, corcodei cu gât roşu, corcodei mari, corcodei mici, corcodei cu gât negru, lebede de vară, sutele de lişiţe şi miile de pescăruşi râzători şi pescăruşi cu picioare galbene.
„După o zi agitată, am zis să mă relaxez puţin, am plecat de acasă cu gândul să trec prin Herăstrau şi, pe drum, m-am sucit. Am mers direct pe Morii, ceva îmi redirecţiona paşii într-acolo. Am traversat Parcul Crângaşi şi am urcat pe dig, primele păsări observate… grămada de lişite, ceva pescăruşi şi raţe mari. Am scanat (între ghilimele) sutele de pescăruşi şi, după, am început să mă uit după păsări mici. Către apus am mers iar pe insulă şi am început să mai trec încă odată prin obiectiv pescăruşii. Seara am ajuns acasă şi am dat la verificat (pe un grup specializat – n.r.) ce îmi părea mie mai deosebit. Nu mică mi-a fost mirarea când am găsit mesaje de felicitare de la Lou Bertalan (expert în identificarea speciilor de pescăruşi – n.r.), căruia îi mulţumesc pentru ajutorul oferit la identificarea speciilor de pescăruşi.
Surpriza a fost acest exemplar de pescăruş sur mare (Larus delawarensis), observat pentru prima dată pe teritoriul ţării noastre”, a spus Helen Beatrice Sforaru, pe contul ei de Facebook, despre descoperirea sa
SOR arată că a fost suficient ca să devină publică observaţia şi lacurile Morii şi Plumbuita au devenit „locuri de pelerinaj” pentru toţi cei care îşi doresc să vadă această raritate. Imediat ce observaţia a fost raportată pe rombird.ro (platformă de comunicare pentru specialiştii în ornitologie şi totodată pentru cei care pur şi simplu sunt interesaţi de păsări), o altă pasionată de păsări şi-a verificat fotografiile şi a constatat că fotografiase un exemplar de pescăruş sur mare în ianuarie 2020 şi încă un exemplar în 15 ianuarie 2021 pe Lacul Plumbuita.
„Pare a fi un comportament obişnuit la această specie, cel de a reveni în aceleaşi locuri. Avem exemplul unui pescăruş sur mare, observat, capturat şi inelat în Polonia în 2005 , a cărui prezenţă a fost raportată în aceeaşi zonă în următorii ani”, spune biologul Ciprian Fântână, directorul de Conservare al SOR.
Potrivit SOR, exemplarul observat la noi este o pasăre ajunsă la maturitate, în penaj de iarnă.
Pescăruşul sur mare este un pescăruş de talie medie, caracteristice pentru adult fiind banda neagră, distinctă peste cioc (de unde şi denumirea în engleză a speciei Ring-billed Gull), ochii cu irisul gălbui şi inelul orbital roşu, picioarele galben-verzui, penajul alb pe cap, corp şi coadă, mantaua şi aripile gri.
Vocea este asemănătoare cu cea a pescăruşului argintiu, dar mai nazală şi mai înaltă.
Pescăruşii suri mari sunt păsări foarte oportuniste. Hrana consumată este diversă, de la peşti, insecte, viermi şi alte nevertebrate până la icre, seminţe, crabi, rozătoare şi păsări. Însă iarna, primăvara şi în afara perioadei de cuibărit se hrănesc în principal cu resturi alimentare din gunoaie. De aceea, poate nu întâmplător, pasărea a fost mai des observată în ultimele zile pe Lacul Plumbuita, unde păsările sălbatice sunt frecvent hrănite cu pâine şi alte alimente nesănătoase pentru ele.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:32
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 16:08
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online