O "pelerină acustică", concepută de cercetătorii spanioli

O nouă tehnică de antifonare, un echivalent al pelerinei invizibile pe plan acustic, a fost pusă la punct de o echipă de cercetători spanioli, potrivit unui studiu publicat în New Journal of Physics şi preluat de BBC.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului O "pelerină acustică", concepută de cercetătorii spanioli

O "pelerină acustică", concepută de cercetătorii spanioli (Imagine: www.bbc.co.uk)

Cercetătorii de la Universitatea din Valencia au prezentat planurile unei "pelerine acustice", un dispozitiv care face obiectele inaccesibile undelor sonore.

Cercetătorii au demonstrat deja că pelerina invizibilă a lui Harry Potter este un concept realizabil, prin realizarea unor dispozitive care ascund obiectele de microunde, făcându-le invizibile.

"Formulele matematice care stau la baza invizibilităţii sunt cunoscute de câţiva ani", a indicat profesorul John Pendry de la Imperial College din Londra, expert în "cloaking" (invizibilitate).

"În ceea ce priveşte sunetele, nu se ştia ce fel de materiale sunt necesare pentru construirea unei «pelerine acustice»", a adăugat acesta.

Potrivit sursei citate, cercetătorii spanioli cred că soluţia la această problemă o constituie "cristalele sonice", un compozit artificial - ce face parte din categoria "metamaterialelor" - ce pot fi modificate pentru a produce anumite efecte acustice. Spre deosebire de materialele obişnuite, aceste cristale au proprietăţi acustice determinate de structura lor internă.

"Ideea pelerinei acustice este de a devia undele sonore în jurul obiectului care trebuie ascuns", a spus profesorul Jose Sanchez-Dehesa, de la Universitatea politehnică din Valencia, autorul acestui studiu. Acesta este de părere că efectul ar putea fi obţinut cu ajutorul unui şir de cilindri minusculi.

Simulările au arătat că acest metamaterial aşezat în 200 de straturi ar putea avea efectul unui scut ce împiedică sunetele să ajungă la un obiect. Grămezi mai subţiri din acest material ar putea proteja obiectul de sunetele de pe anumite frecvenţe.

Sanchez-Dehesa a indicat că urmează să testeze materialul în laborator pentru a confirma simulările.

Dispozitivul ar putea fi utilizat pentru creşterea acusticii din sălile de concerte, dar şi pentru construirea unor locuinţe antifonate, evitându-se astfel neplăcerile provocate de vecinii zgomotoşi.

Acest metamaterial ar putea avea mai multe aplicaţii, inclusiv pentru armată, pentru ascunderea submarinelor de sonar sau pentru crearea unei noi categorii de nave invizibile.

Însă materialul trebuie perfecţionat pentru a nu cântări mult.

Lucrarea experţilor spanioli s-a bazat pe studii efectuate de cercetători de la Universitatea Duke, Carolina de Nord, SUA, şi de la Universitatea de ştiinţă şi tehnologie din Hong Kong.

Cercetătorii de la Universitatea Duke au reuşit să creeze o pelerină a invizibilităţii în 2006.

Cercetătorii spanioli spun, însă, că o pelerină acustică ar fi mai uşor de construit decât una a invizibilităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici