- Home
- Life-Inedit
- IAŞI, (11.10.2013, 18:12)
- Andreea Unturica , Florin Ghetau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O sarma uriaşă va fi oferită pelerinilor după Liturghia de la Iaşi
O sarma uriaşă, formată din 800 de sarmale, va fi oferită pelerinilor, luni, după Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Primăria estimând că în total vor fi preparate 65.000 de sarmale, care vor fi împărţite credincioşilor.
Urmărește
203 afișări
O sarma uriaşă va fi oferită pelerinilor după Liturghia de la Iaşi (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
Viceprimarul municipiului Iaşi Mihai Chirica a declarat, vineri, presei că, în acest an, la masa pelerinilor vor fi împărţite peste 65.000 de sarmale, imediat după Sfânta Liturghie de luni, de la Catedrala Mitropolitană, prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
El susţine că va fi pregătită şi o sarma uriaşă, formată din 800 de sarmale obişnuite, care va fi desfăcută în faţa credincioşilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ministrul Educaţiei: ne confruntăm cu un demers bizar, izolaţionist, cu elemente de pseudoreligie
-
MAI susţine că „România este una dintre cele mai sigure ţări din lume”
-
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online
"Anul acesta vom prepara peste 65.000 de sarmale ce vor fi oferite pelerinilor. Masa va avea loc în curtea Cantinei de Ajutor Social. Vor fi şi o mie de litri de vin, bere, sucuri, apă, cozonac şi colaci. Ineditul acţiunii este o sarma uriaşă care va fi formată din 800 de sarmale obişnuite", a afirmat viceprimarul Mihai Chirica.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei ieşene, costurile mesei pelerinilor sunt asigurate din donaţii şi sponsorizări.
În anii anteriori, în zona în care s-au servit sarmale pe 14 octombrie, oamenii s-au îmbrâncit, jandarmii fiind nevoiţi să intervină pentru a calma spiritele.
Anul trecut, în perimetrul respectiv au fost montate garduri metalice, iar poliţiştii locali au permis accesul către oalele cu sarmale, în grupuri de câte 50 de persoane.
Fiecare pelerin a primit în medie cinci-şapte sarmale, în total fiind asigurate aproximativ 10.000 de porţii.
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă într-o procesiune, vineri dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane, fiind aşezată apoi într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost aşezate şi moaştele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat, aduse, joi seară, de la Mănăstirea Neamţ.
Pelerinii au început să se aşeze la rând încă de joi seară, aceştia aşteptând peste 12 ore în zona în care vineri dimineaţă urmau să fie scoase sfintele moaşte din incinta Catedralei.
Mai multe străzi din jurul Catedralei au fost închise circulaţiei, iar jandarmii au format un culoar de acces pentru pelerinii care vor să atingă sfintele moaşte.
Câteva mii de credincioşi s-au închinat încă de joi la moaştele Sfintei Parascheva, înainte ca acestea să fie scoase din incinta Catedralei Mitropolitane din Iaşi, oamenii spunând că au venit mai devreme pentru a evita aglomeraţia.
La Iaşi, au ajuns pelerini din mai multe judeţe ale ţării, autocare cu număr de Bucureşti, Galaţi, Neamţ sau Suceava fiind parcate în centrul oraşului.
Autorităţile se aşteaptă ca în zilele următoare rândul de pelerini care se va forma în jurul Mitropoliei ieşene să se întindă constant pe o lungime de peste doi kilometri.
Peste 1.200 de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea publică pe perioada pelerinajului religios de la Iaşi.
Peste 250.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în aceste zile în oraş.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe