O scrisoare a lui Lyndon Johnson către văduva lui Martin Luther King Jr, vândută cu 60.000 de dolari

O scrisoare de condoleanţe adresată de fostul preşedinte american Lyndon Johnson văduvei lui Martin Luther King Jr. a fost vândută cu 60.000 de dolari la o licitaţie organizată joi, după încheierea unui proces care a decis în justiţie soarta acestui document vechi de 47 de ani.

Urmărește
80 afișări
Imaginea articolului O scrisoare a lui Lyndon Johnson către văduva lui Martin Luther King Jr, vândută cu 60.000 de dolari

Lyndon Johnson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scrisoarea primită de Coretta Scott King - redactată la maşina de scris - a fost expediată de preşedintele Lyndon Johnson pe 5 aprilie 1968, în ziua în care Martin Luther King Jr. a fost împuşcat mortal în oraşul Memphis, din statul american Tennessee, de un extremist care milita pentru supremaţia rasei albe, declanşând un val de revolte în numeroase oraşe din Statele Unite.

"Vom trece peste această calamitate şi vom continua să depunem eforturi pentru dreptate şi iubire, care reprezintă moştenirea pe care ne-o lasă Martin Luther King", afirma în acea scrisoare Lyndon Johnson, care a devenit preşedinte după asasinarea lui John F. Kennedy în noiembrie 1963.

Lyndon Johnson a câştigat alegerile prezidenţiale în 1964, dar a ales să nu candideze din nou la alegerile din 1968, după ce fratele mai tânăr al fostului preşedinte John F. Kennedy, Robert F. Kennedy, pe atunci senator din partea statului New York, s-a înscris în cursa din cadrul Partidului Democrat, care urma să desemneze candidatul acestei formaţiuni politice la următoarele alegeri prezidenţiale. Robert F. Kennedy a fost la rândul său asasinat, la Los Angeles, la două luni după asasinarea lui Martin Luther King Jr.

Casa de licitaţii Quinn's Auction Galleries din oraşul Falls Church, aflat în statul american Virginia, a decis un preţ minim de pornire de 60.000 de dolari, plătit în cele din urmă de un colecţionar, deşi specialiştii se aşteptau ca documentul să fie achiziţionat cu o sumă cel puţin dublă.

Matthew Quinn, reprezentant al casei organizatoare, spune că scrisoarea are o rezonanţă specială în această perioadă, prin prisma celei de-a 50-a aniversări - în această lună - a "Bloody Sunday", marşul de protest organizat în Selma, o localitate din Alabama, considerat un punct de cotitură în cadrul mişcării pentru drepturi civile din Statele Unite, şi a lansării în cinematografele americane a filmului "Selma", a cărui figură centrală este Martin Luther King Jr.

Coretta Scott King a păstrat această scrisoare până în 2003, înainte de a o oferi cântăreţului şi activistului Harry Belafonte. Coretta Scott King a murit în 2006.

Atunci când Harry Belafonte a încercat să vândă documentul la o licitaţie în anul 2008, copiii lui Martin Luther King s-au împotrivit, iar licitaţia a fost anulată. De atunci, cele două părţi au fost implicate într-o dispută în justiţie.

O înţelegere încheiată în 2014 i-a permis lui Harry Belafonte să păstreze scrisoarea, iar cântăreţul a donat-o apoi surorii sale vitrege, Shirley Cooks. Ea şi soţul ei, Stoney Cooks, membru al organizaţiei pentru drepturi civile Christian Leadership Conference, au decis să vândă la licitaţie acea scrisoare, alături de alte obiecte cu însemnătate istorică.

Un număr de 16 obiecte care au aparţinut lui Martin Luther King Jr. au fost vândute în cadrul acelei licitaţii care a generat încasări totale de 99.668 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici