O specie de crab "pufos", care poartă un burete pe post de pălărie, a fost descoperită în Australia

  • Un crab "pufos" descoperit în largul coastei Australiei de Vest a fost denumit după nava care l-a transportat pe Charles Darwin în jurul lumii.
  • Noua specie, Lamarckdromia beagle, aparţine familiei Dromiidae, cunoscută sub numele de crab-burete.
Urmărește
1225 afișări
Imaginea articolului O specie de crab "pufos", care poartă un burete pe post de pălărie, a fost descoperită în Australia

Sursa foto: Twitter

Dr. Andrew Hosie, curator de crustacee şi viermi la Western Australian Museum, a declarat că aceşti crabi-burete au picioare posterioare special adaptate pentru a-şi ţine pălăriile de protecţie.
 
„Buretele sau ascidianul continuă să crească şi se va mula pe forma spatelui crabului", a spus el. „Nu se va ataşa niciodată... formează un capac frumos care se potriveşte destul de bine pe partea superioară a crabului".
 
Similar modului în care crabii pustnici folosesc carapacele pentru protecţie, bureţii ajută crabii Dromiidae să se camufleze de prădători precum caracatiţele şi alţi crabi, potrivit The Guardian.
 
Bureţii pot fi mai mari decât crabul însuşi şi oferă, de asemenea, un factor de descurajare chimică. „Unii dintre compuşii pe care aceşti bureţi îi produc sunt foarte nocivi", a spus Hosie. „Nu sunt mulţi prădători activi care ar fi interesaţi să ronţăie un burete doar pentru a ajunge la un crab”.
 
O familie care locuieşte în Danemarca, Australia de Vest, a găsit un exemplar de Lamarckdromia beagle eşuat pe plajă şi l-a trimis la Muzeul Australiei de Vest pentru identificare.
 
Hosie şi Colin McLay, un biolog marin asociat cu Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă, au descris apoi crabul ca fiind o nouă specie, unul dintre cei trei crabi spongieri din genul Lamarckdromia.
 
Comparând noul crab cu altele din colecţia muzeului, au descoperit mai multe exemplare de Lamarckdromia beagle care nu fuseseră identificate anterior sau care fuseseră identificate greşit. Cel mai vechi specimen L beagle pe care l-au găsit datează din decembrie 1925.
 
Hosie a spus că nu era clar de ce Lamarckdromia beagle era atât de pufos. „Buretele sau ascidia pe care le poartă aceste lucruri ar trebui să îi ofere tot camuflajul de care are nevoie", a spus el. 
 
Numele crabului comemorează nava HMS Beagle, a cărei a doua călătorie între 1831 şi 1836 a dus la teoria selecţiei naturale a lui Charles Darwin. Nava l-a transportat pe Darwin la King George Sound, locul unde se află Albany, pe coasta de sud a Australiei de Vest, în 1836.
 
Lamarckdromia beagle a fost descrisă, alături de alte specii noi, într-o lucrare publicată în revista Zootaxa, care a detaliat 31 de specii de crabi spongieri cunoscute a fi găsite în apele Australiei de Vest.
 
„Descoperirea de noi specii în Australia de Vest nu este un lucru neobişnuit", a spus Hosie. „Cantitatea de lucruri pe care nu ştim că le avem în apele australiene este încă foarte mare".
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici