- Home
- Life-Inedit
- (08.11.2020, 11:00)
- Adina Petcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O specie preistorică de peşte supravieţuieşte cu greu în apele unui râu din România. Aspretele: o istorie de 65 de milioane de ani pusă în pericol de activitatea umană
- În apele repezi ale râului Vâlsan din judeţul Argeş trăieşte o specie rară de peşte
- Aspretele s-a dezvoltat în urmă cu 65 de milioane de ani, dar a fost descoperit abia în 1956
- Deşi specia ar trebui protejată şi conservată, aspretele se zbate de zeci de ani pentru a supravieţui
Urmărește
3563 afișări
Foto: Fundaţia Alex Găvan/ Andrei Togor, Marcus Drimbea
Un peşte ale cărui prime semne de existenţă pe Pământ datează de acum 65 de milioane de ani e pe cale de dispariţie, iar câteva dintre ultimele exemplare pot fi găsite chiar în România, judeţul Argeş.
„După mulţi ani de încercări pentru a-l salva (aspretele - n.r.), ni s-a spus că specia e dispărută”, a declarat pentru BBC biologul Nicolae Crăciun. „Dar eram siguri că se înşeală.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Aspretele, un mic peşte nocturn care se ascunde sub stânci, are un viitor incert şi e ameninţat din toate părţile. Estimările oficiale indică o populaţie de aproximativ 10-15 exemplare, despre care se crede că trăiesc pe o întindere de 1 kilometru, în apele puţin adânci ale râului Vâlsan. Comparativ cu începutul anilor 2000, când numărul peştilor se ridica la circa 200, diferenţa pare uriaşă. Dar asta nu înseamnă că au fost complet daţi uitării. O echipă de oameni de ştiinţă şi ecologişti militează pentru salvarea speciilor endemice de peşti, cunoscute şi sub numele de Romanichthys valsanicola.
O descoperire recentă le dă speranţe cercetătorilor şi ecologiştilor
La finalul lunii octombrie, biologul Andrei Togor, în vârstă de 31 de ani, monitoriza speciile de peşte când a descoperit 12 exemplare de asprete într-o porţiune restrânsă a râului Vâlsan. „Să văd un asprete cu ochii mei a fost fantastic", povesteşte el. „Este una dintre cele mai mari recompense pe care le poate obţine un biolog pe teren."
Aspretele este o aşa-numită fosilă vie, ceea ce înseamnă că a supravieţuit milioane de ani fără a suferi modificări esenţiale. Dar iată că în şase decenii activitatea umană a afectat grav habitatul şi populaţia aceste specii.
O parte din acest impact dramatic se datorează barajelor hidroelectrice, construite pe cursul mai multor râuri montane în timpul regimului comunist, la sfârşitul anilor 1960. Până atunci, se crede că aspretele a populat aproximativ 30 km din apele râului Vâlsan, precum şi două râuri paralele: Argeş şi Râul Doamnei.
„A dispărut din Râul Doamnei pentru că nu mai era apă. Timp de un an, albia a fost aproape secată", spune Andrei Togor. „Planului comunist nu-i păsa de specia endemică. Acest peşte a devenit o raritate din cauza oamenilor."
FOTO: Râul Vâlsan. Facebook Alex Găgan
Alpinistul Alex Găvan: „Nu e totul pierdut”
În primăvară, alpinistul Alex Găvan a decis să-şi folosească influenţa din mediul online pentru a face cunoscută problema acestui peşte cu nume de „luptător” ameninţat cu dispariţia speciei.
„Mi-am petrecut copilăria pe malul Vâlsanului”, spune el. „Legendele despre existenţa peştilor erau pe atunci ca nişte mituri, oamenii se întrebau dacă mai trăieşte ceva în râu.”
Împreună cu biologul Nicolae Crăciun şi alţi câţiva voluntari, a elaborat un plan de acţiune pentru salvarea peştilor preistorici. „S-a întâmplat cu voluntari şi bani proprii”, spune el. „Salvarea acestei specii i-ar putea inspira pe alţii în ideea că nu e totul pierdut.”
Aspretele, ameninţat din toate părţile: baraje, defrişări şi deşeuri
Salvatorul montan Adrian Dăscălescu îşi aminteşte perioada construirii barajelor, când jumătate din apele râuilui Vâlsan au secat. „Puteam vedea peştele cu ochiul liber, dar apoi a devenit tot mai greu de observat.”
De asemenea, defrişările masive pun în pericol existenţa peştilor. Alte ameninţări sunt şi degradarea generală a habitatului natural, furtul de nisip şi pietriş din albia râului sau depozitarea deşeurilor.
În urma Convenţiei de la Berna privind viaţa sălbatică şi habitatele naturale europene, asprete a fost inclus pe lista speciilor pe cale de dispariţie, pericolul fiind unul critic.
Mediul său de viaţă e protejat prin lege ca sit Natura 2000 al Uniunii Europene şi ca parte a rezervaţiei naturale Valea Vâlsan. Totuşi, militanţii pentru protecţia mediului se plâng că regulile sunt în continuare ignorate.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20