O stea aflată la 26.000 ani lumină de Pământ confirmă o teorie enunţată de Einstein în urma cu un secol

  • O stea aflată pe orbita găurii negre supermasive din centrul Căii Lactee se deplasează prin spaţiu conform unei teorii anunţate de Einstein
  • Ea a fost observată cu ajutorul telescopului VTL aparţinând Observatorului Spaţial European
  • Telescopul este amplasat în deşertul Atacama, din Chile
Urmărește
4432 afișări
Imaginea articolului O stea aflată la 26.000 ani lumină de Pământ confirmă o teorie enunţată de Einstein în urma cu un secol

O stea aflată la 26.000 ani lumină de Pământ confirmă o teorie enunţată de Einstein în urma cu un secol

O stea aflată la zeci de mii de ani lumină de Pământ, în centrul Căii Lactee şi care orbitează în jurul unei găuri negre, confirmă o teorie enunţată de Albert Einstein în urmă cu mai bine de un secol.
 
Orbita stelei S2, aflată la 26.000 ani lumină de Soare, confirmă un fapt prevăzut de Teoria Generală a Relativităţii, enunţată de Albert Einstein, spun oamenii de ştiinţă care au observat traiectoria acesteia.
 
Potrivit descoperirii publicate în jurnalul Astronomy & Astrophysics, după 27 de ani de observaţii ale acestei stele prin intermediul mai multor instrumente, S2 confirmă spusele lui Einstein, că orbitele unor obiecte spaţiale, stele sau planete, nu sunt închise, ci acestea se pot schimba.
 
Concret, observatorii au identificat faptul că steaua S2, care efectuează o rotaţie completă pe orbită o dată la fiecare 16 ani, călătoreşte în mod diferit. Practic, ea nu păstrează aceeaşi orbită, ci rotaţiile ei formează un spirograf.
 
"O sută de ani mai târziu am detectat acelaşi efect asupra orbitei unei stele în jurul sursei compacte de unde radio Sagittarius A din centrul Căii Lactee. Această descoperire întăreşte argumentele că Sagittarius A este o gaură neagră supermasivă, cu masa de 4 milioane de ori mai mare decât a Soarelui", a spus Reinhard Genzel, directorul Institutului Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Germania.
 
De-a lungul orbitei sale, steaua formează o elipsă, dar punctele sale de apropiere şi de distanţare faţă de gaura neagră nu sunt mereu aceleaşi.
 
Fenomenul, denumit precesiune Schwarzschild, nu a mai fost niciodata măsurat pentru o stea aflată pe orbita unei găuri negre supermasive, iar oamenii de ştiinţă susţin că această descoperire va contribui la elucidarea misterelor găurilor negre din centrul galaxiilor.
 
"Pentru că măsurătorile cu privire la S2 respectă cu precizie relativitatea generală, putem seta nişte limite stricte cu privire la cât de multă materie invizibilă, aşa cum este materia întunecată sau alte posibile găuri negre mai mici, se află în jurul lui Sagittarius A", au precizat Guy Perrin şi Karine Perraut, coordonatorii francezi ai acestui proiect. "Este o descoperire de mare interes pentru a înţelege formarea şi evoluţia găurilor negre supermasive", au adăugat ei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici