O vitamină din brânza cu mucegai, vitală în lupta cu COVID 19. Beneficiile descoperite de cercetători

Publicat: 08 06. 2020, 09:31
Actualizat: 19 03. 2021, 22:26

Pacienţii care au murit sau au fost admişi la terapie intensivă cu Covid-19 s-au dovedit a fi deficienţi de o vitamină găsită în spanac, ouă şi brânzeturi tari şi albastre, crescând speranţa că schimbarea dietetică ar putea fi o parte a răspunsului la combaterea acestei pandemii.

Cercetătorii care studiază pacienţii care au fost internaţi la spitalul Canisius Wilhelmina din oraşul olandez Nijmegen au explicat beneficiile vitaminei K după ce au descoperit o legătură între această deficienţă şi cele mai grave efecte ale coronavirusului.

Covid-19 provoacă coagularea sângelui şi duce la degradarea fibrelor elastice din plămâni. Vitamina K, care este ingerată prin alimente şi absorbită în tractul gastro-intestinal, este esenţială pentru producerea de proteine ​​care reglează coagularea şi pot proteja împotriva bolilor pulmonare.

Cercetătorii olandezi caută acum finanţare pentru un studiu clinic, dar dr. Rob Janssen, un om de ştiinţă care lucrează la proiect, a spus că, în lumina rezultatelor iniţiale, va încuraja un aport sănătos de vitamina K.

Aceasta se găseşte în brânza cu mucegai albastru, în spanac, ouă dar şi în miso, celebrul preparat culinar japonez.