Oamenii de ştiinţă au descoperit un "rezervor" de apă pe Lună

  • Oamenii de ştiinţă afirmă că au descoperit un nou "rezervor" de apă pe Lună.
  • Descoperirile ar putea ajuta la explicarea locului în care este stocată apa de pe Lună, dar şi la alimentarea viitoarelor locuinţe umane de pe suprafaţa lunară.
  • Descoperirile ar putea avea consecinţe semnificative atât pentru înţelegerea vecinului nostru cel mai apropiat, cât şi pentru misiunile spaţiale care l-ar putea folosi ca habitat.
  • Miliardele de tone de apă care sunt răspândite pe suprafaţa lunară ar putea fi folosite de astronauţii care intenţionează să plece pe Lună şi să o folosească drept bază pentru a se îndrepta mai departe în sistemul solar.
Urmărește
1746 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au descoperit un "rezervor" de apă pe Lună

Oamenii de ştiinţă au descoperit un "rezervor" de apă pe Lună

Cercetătorii au descoperit că solurile adunate şi returnate de Chang'e 5, un modulator lunar chinezesc, au inclus perle de sticlă de impact care conţin o parte din apă.
 
Cercetătorii sugerează că mărgelele provin probabil dintr-un rezervor de apă şi joacă un rol important în ciclul apei de pe suprafaţa lunară.
 
Oamenii de ştiinţă sunt aproape siguri că există gheaţă de apă pe Lună. Deşi există mult mai puţină apă decât pe Pământ, se crede că cea mai mare parte a suprafeţei Lunii include o anumită cantitate de apă, potrivit Independent.
 
Dar există încă o oarecare incertitudine în ceea ce priveşte modul exact în care se comportă această apă odată ce se află pe Lună. Se pare că aceasta se schimbă pe parcursul zilei şi se pierde în spaţiu, ceea ce sugerează că ar trebui să existe un fel de depozitare în sol.
 
Dar studiile anterioare ale solului lunar, analizând granulele şi rocile, nu au reuşit să explice cum sau unde este stocată apa. Ca atare, cercetătorii cred că trebuie să existe o altă explicaţie pentru modul în care apa este stocată.
 
Acum, cercetătorii cred că acel rezervor ar putea fi reprezentat de bile de sticlă, care împreună ar putea conţine miliarde de tone de apă. Aceste perle de sticlă de impact sunt produse atunci când meteoroizii lovesc Luna, aruncând picături fierbinţi de sticlă topită care apoi se transformă în solide şi se alătură prafului de pe Lună.
 
Ele funcţionează apoi ca un burete, absorbind apa şi alimentând ciclul apei pe suprafaţa lunară. Oamenii de ştiinţă sugerează că nu numai că stochează apa, dar o şi eliberează în spaţiu.
 
În total, ar putea stoca până la 270 de miliarde de tone de apă, spun cercetătorii.
 
Descoperirile sunt descrise într-o nouă lucrare, "A solar wind-derived water reservoir on the Moon hosted by impact glass beads", publicată în Nature Geoscience.
 
Descoperirile s-ar putea dovedi utile pentru diversele agenţii spaţiale care plănuiesc să construiască habitate umane pe Lună, dar care vor trebui să găsească modalităţi sustenabile de colectare a apei şi a altor resurse pentru a face acest lucru. Pe lângă faptul că ar permite o mai bună cercetare pe Lună, astfel de habitate ar putea servi drept bază pentru misiuni pe Marte, au sugerat agenţii spaţiale precum Nasa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici