Oamenii de ştiinţă au găsit celule cerebrale intacte în craniul unui om ucis în erupţia Vezuviului, cu aproape 2.000 de ani în urmă

  • Celulele creierului unui tânăr care a murit în urmă cu aproape 2.000 de ani în erupţia muntelui Vezuviu au fost găsite intacte de o echipă de cercetători din Italia.
  • Victima avea în jur de 25 de ani în momentul morţii, potrivit cercetătorilor.
  • Descoperirea a fost făcută atunci când experţii au studiat rămăşiţele descoperite pentru prima dată în anii 1960.
Urmărește
2399 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au găsit celule cerebrale intacte în craniul unui om ucis în erupţia Vezuviului, cu aproape 2.000 de ani în urmă

Profimedia

Celulele creierului unui tânăr care a murit în urmă cu aproape 2.000 de ani în erupţia muntelui Vezuviu au fost găsite intacte de o echipă de cercetători din Italia.
 
Descoperirea a fost făcută atunci când experţii au studiat rămăşiţele descoperite pentru prima dată în anii 1960 în Herculaneum, un oraş îngropat de cenuşă în timpul erupţiei vulcanice din anul 79, relatează CNN.
 
Victima, care a fost găsită întinsă cu faţa în jos pe un pat de lemn într-o clădire despre care se crede că era dedicată închinării împăratului Augustus, avea în jur de 25 de ani în momentul morţii, potrivit cercetătorilor.
 
Pier Paolo Petrone, antropolog criminalist la Universitatea din Napoli Federico II, care a condus cercetarea, a declarat că proiectul a început când a văzut „un material sticlos strălucind din interiorul craniului,” în timp ce lucra lângă schelet în 2018.
 
Într-o lucrare publicată la începutul acestui an în New England Journal of Medicine, Petrone şi colegii săi au dezvăluit că acest aspect strălucitor a fost cauzat de vitrificarea creierului victimei datorită căldurii intense urmată de o răcire rapidă.
 
”Creierul expus cenuşii vulcanice fierbinţi trebuie să fi fost lichefiat mai întâi şi s-a transformat imediat într-un material sticlos prin răcirea rapidă a depozitului de cenuşă vulcanică,” a explicat Petrone.
 
După o analiză ulterioară, inclusiv utilizarea unui microscop electronic, echipa a găsit celule din creierul vitrificat, care au fost „incredibil de bine conservate, cu o rezoluţie imposibil de găsit în altă parte”, potrivit Petrone.
 
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, celule nervoase intacte în măduva spinării, care, la fel ca şi creierul, au fost vitrificate.
 
Ultimele descoperiri au fost publicate în revista americană PLOS One.
 
Guido Giordano, vulcanolog la Universitatea Roma Tre, care a lucrat la studiu, a declarat că lemnul carbonizat găsit lângă schelet le-a permis cercetătorilor să concluzioneze că situl a atins o temperatură de peste 500 de grade Celsius (932 grade Fahrenheit) după erupţie.
 
Referindu-se la ultimele descoperiri, Giordano a spus că ”această conservare perfectă” găsită în vitrificare a fost ”total fără precedent,” fiind un avantaj pentru cercetători.
 
Echipa de cercetători, formată din arheologi, biologi, criminalisti, neurogeneticieni şi matematicieni din Napoli, Milano şi Roma, va continua studierea rămăşiţelor.
 
Vor să afle mai multe despre procesul de vitrificare - inclusiv temperaturile exacte la care au fost expuse victimele, precum şi viteza de răcire a cenuşii vulcanice şi speră, de asemenea, să analizeze proteinele din rămăşiţe şi genele acestora, potrivit lui Petrone.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici