Oamenii de ştiinţă au o nouă teorie cu privire la evenimentul de oxigenare a Pământului. Influenţa încetinirii rotaţiei

  • Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă teorie despre modul în care Pământul şi-a obţinut oxigenul: se datorează faptului că planeta a încetinit şi zilele au devenit mai lungi.
  • Un studiu publicat luni propune şi pune la încercare teoria conform căreia bacteriile ciudate, mai lungi şi continue, au început să producă o cantitate mare de oxigen, făcând posibilă cea mai mare parte a vieţii aşa cum o ştim.
  • Unul dintre marile mistere din ştiinţă este exact modul în care Pământul a trecut de la o planetă cu oxigen minim la aerul respirabil pe care îl avem acum.
Urmărește
54027 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au o nouă teorie cu privire la evenimentul de oxigenare a Pământului. Influenţa încetinirii rotaţiei

Oamenii de ştiinţă au o nouă teorie cu privire la evenimentul de oxigenare a Pământului. Cum a influenţat încetinirea rotaţiei

Oamenii de ştiinţă şi-au dat seama demult că au fost implicaţi microbi numiţi cianobacterii, dar nu au putut spune cu exactitate ce a început marele eveniment de oxigenare.

Cercetătorii Nature Geoscience teoretizează că rotaţia încetinită a Pământului, care a prelungit treptat zilele de la şase ore la cele 24 de ore, a fost cheia pentru ca cianobacteriile să producă mai mult oxigen, potrivit APNews.

Cu aproximativ 2,4 miliarde de ani în urmă, era atât de puţin oxigen în atmosfera Pământului încât abia putea fi măsurat, astfel încât niciun animal sau plantă nu putea trăi. În schimb, o mulţime de microbi au inspirat dioxid de carbon şi, în cazul cianobacteriilor, au produs oxigen în cea mai timpurie formă de fotosinteză.

La început nu a fost mult, dar în doar aproximativ 400 de milioane de ani atmosfera Pământului a ajuns la o zecime din cantitatea de oxigen pe care o avem acum, ceea ce este un salt uriaş, a declarat autorul principal al studiului, Judith Klatt, biogeochimist la Institutul Max Planck în Germania. Această explozie de oxigen a permis plantelor şi animalelor să evolueze, a spus ea.

Oceanograful Universităţii din Michigan, Brian Arbic asculta prelegerea unui coleg despre cianobacterii şi a observat că apariţia unei cantităţi mari de oxigen coincide cu momentul în care zilele Pământului se prelungesc. Rotaţia planetei încetineşte din cauza fizicii complicate a fricţiunii mareelor ​​şi a interacţiunii cu luna.

Cercetătorii din Michigan şi cei germani şi-au pus teoria la încercare cu bacterii similare cu ceea ce ar fi fost în urmă cu aproximativ 2,4 miliarde de ani. Au folosit culturi albe şi violet de cianobacterii care trăiau într-o lume stranie, la aproape 24 de metri adâncime în lacul Huron.

Scafandrii au adus covoarele gelatinoase ale bacteriilor, care miros ca ouăle stricate. Klatt şi colegii le-au expus la cantităţi variate de lumină, până la 26 de ore, astfel au descoperit că o lumină continuă a determinat microbii să producă mai mult oxigen.

Autorii studiului şi oamenii de ştiinţă din afară au spus că aceasta este doar o explicaţie posibilă, dar plauzibilă, pentru creşterea oxigenului de pe Pământ.
 
Ceea ce face ideea atât de impresionantă este că nu necesită modificări biologice mari în bacterii sau în oceanele lumii, a spus Tim Lyons, profesor de biogeochimie la Universitatea din California, Riverside, care nu a făcut parte din echipa de cercetare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici