- Home
- Life-Inedit
- (30.07.2020, 09:39)
- Emanuel Dumitru
Oamenii de ştiinţă au readus la viaţă microbi de acum 100 de milioane de ani
- Conform unui studiu publicat în revista Nature Communications şi citat de site-ul sciencealert, cercetătorii au readus la viaţă microbi prinşi timp de peste 100 de milioane de ani pe fundul mării, într-o zonă aparent lipsită de viaţă.
- Microbii de pe fundul mării trăiesc într-un mediu foarte ostil vieţii, caracterizat de o presiune imensă, lipsă de oxigen, o lipsă aproape totală de nutrienţi esenţiali şi surse de energie infime.
- În cele mai vechi sedimente care au fost forate există încă organisme vii, care se pot trezi, pot creşte şi se pot înmulţi.
Urmărește
2238 afișări
Profimedia
O echipă de oameni de ştiinţă din Japonia şi America au încercat să afle dacă viaţa microscopică supravieţuieşte în condiţiile mai puţin ospitaliere de sub fundul oceanului Pacific.
„Am vrut să ştim cât timp îşi pot păstra viaţa microbii într-un mediu unde hrana este aproape absentă”, a declarat coordonatorul studiului, microbiologul Yuki Morono, citat de site-ul sciencealert.
Rezultatul a fost impresionant: cu hrana potrivită şi puţin oxigen, microbi care au fost prinşi în sedimente de pe fundul mării depuse acum 100 de milioane de ani au putut fi readuşi la viaţă.
Microbii de pe fundul mării trăiesc sub o presiune imensă, la care se adaugă lipsa de oxigen, nutrienţii esenţiali aproape inexistenţi şi surse foarte slabe de energie.
„Ştiam că există viaţă în sedimentele adânci din apropierea continentelor, unde se află îngropată o mulţime de materie organică”, a declarat colegul lui Morono, geomicrobiologul Steven D'Hondt. „Dar ceea ce am descoperit a fost că viaţa se extinde în adâncul oceanului de la fundul mării până la subsolul stâncos din adânc”.
Solul în care au fost prinşi microbii a fost luat dintr-o zonă aparent lipsită de viaţă, în centrul curenţilor oceanici învolburaţi, la est de Australia, regiune cunoscută ca fiind una dintre cele mai lipsite de viaţă ale oceanului.
Echipa a extras sedimente de la o adâncime de 75 de metri sub fundul mării, care se află la aproape 6 kilometri sub suprafaţa oceanului. La bordul navei au fost prelevate probe din fragmentele de sedimente pentru a vedea dacă microbii înfometaţi de energie şi-au păstrat „potenţialul metabolic” şi se pot hrăni şi înmulţi. Chiar şi în cele mai vechi sedimente eşantionate, cercetătorii au reuşit să readucă la viaţă până la 99 la sută din comunitatea microbiană.
Acest fapt arată că „nu există limite ale vieţii în sedimentele vechi ale oceanului”, a spus D'Hondt. „În cele mai vechi sedimente pe care le-am forat, unde este o cantitate infimă de hrană, există încă organisme vii, care se pot trezi, pot creşte şi se pot înmulţi”.
Şi microbii au arătat cât de robuşti pot fi nu numai în adâncul oceanului. Oamenii de ştiinţă au descoperit microbi care trăiesc în condiţii extreme şi în Antarctica, precum şi în cele mai uscate deşerturi.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe