- Home
- Life-Inedit
- (10.03.2023, 10:45)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de ştiinţă au terminat prima hartă a creierului unei insecte
- Cercetătorii au construit prima hartă a creierului unei insecte, potrivit unui nou studiu.
- Realizarea îi aduce pe experţi mai aproape de înţelegerea reală a mecanismului gândirii, spun cercetătorii.
- Harta arată fiecare neuron (celulă mesageră) din creierul unui pui de muscă şi modul în care aceştia sunt conectaţi între ei.
Urmărește
735 afișări
Sursa foto: Twitter
Oamenii de ştiinţă spun că această realizare de referinţă în domeniul neuroştiinţelor îi aduce pe experţi mai aproape de o înţelegere reală a mecanismului gândirii.
Harta celor 3.016 neuroni care alcătuiesc creierul larvei şi a circuitelor detaliate ale căilor neuronale din interiorul acestuia este cunoscută sub numele de connectom.
Este cel mai mare conectom complet al creierului descris până acum, spun cercetătorii.
Profesorul Marta Zlatic şi profesorul Albert Cardona, de la Laboratorul de Biologie Moleculară al Consiliului de Cercetare Medicală cu sediul la Universitatea din Cambridge, împreună cu colegi de la Universitatea din Cambridge şi de la Universitatea Johns Hopkins şi alţii au condus cercetarea, potrivit Independent.
Sistemul nervos al unui organism, inclusiv creierul, este alcătuit din neuroni care sunt conectaţi între ei prin sinapse.
Sub formă de substanţe chimice, informaţiile trec de la un neuron la altul prin aceste puncte de contact.
Profesorul Zlatic a declarat: „Modul în care este structurat circuitul cerebral influenţează calculele pe care creierul le poate face. Dar, până în acest moment, nu am văzut structura niciunui creier, cu excepţia celui al viermelui C. elegans, al mormolocului unei cordoane joase şi al larvei unei anelide marine, care au toate câteva sute de neuroni. Acest lucru înseamnă că neuroştiinţa a funcţionat în mare parte fără hărţi de circuite”.
„Fără să cunoaştem structura unui creier, presupunem modul în care sunt implementate calculele. Dar acum, putem începe să obţinem o înţelegere mecanicistă a modului în care funcţionează creierul”.
Jo Latimer, şeful departamentului de neuroştiinţe şi sănătate mintală din cadrul Consiliului de Cercetare Medicală, a declarat: „Aceasta este o lucrare interesantă şi semnificativă a colegilor de la Laboratorul de Biologie Moleculară al MRC şi a altora. Nu numai că au cartografiat fiecare neuron din creierul insectei, dar au aflat şi cum este conectat fiecare neuron”.
„Acesta este un mare pas înainte în abordarea unor întrebări cheie despre modul în care funcţionează creierul, în special despre modul în care semnalele se deplasează prin neuroni şi sinapsele care duc la comportament, iar această înţelegere detaliată ar putea duce la intervenţii terapeutice în viitor”.
Tehnologia actuală nu este suficient de avansată pentru a cartografia conectomul pentru animalele superioare, cum ar fi mamiferele mari.
Dar profesorul Zlatic a adăugat: „Toate creierele sunt similare - toate sunt reţele de neuroni interconectaţi - şi toate creierele tuturor speciilor trebuie să realizeze multe comportamente complexe: toate trebuie să proceseze informaţii senzoriale, să înveţe, să selecteze acţiuni, să navigheze în mediul lor, să îşi aleagă hrana, să îşi recunoască conspecificii, să scape de prădători etc”.
Pentru a construi o imagine a conectomului larvei de muscă, cercetătorii au scanat mii de felii din creierul larvei.
Ei au reconstruit imaginile rezultate într-o hartă a creierului muştelor şi au adnotat cu minuţiozitate conexiunile dintre neuroni.
Pe lângă cartografierea celor 3.016 neuroni, au cartografiat un număr incredibil de 548.000 de sinapse.
Cercetătorii au avut nevoie de 12 ani pentru a finaliza această lucrare, numai pentru realizarea imaginilor fiind nevoie de aproximativ o zi pentru fiecare neuron.
Descoperirile sunt publicate în revista Science.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36