- Home
- Life-Inedit
- (30.04.2023, 12:05)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de ştiinţă de la Nasa au descoperit cum să extragă oxigen din solul lunar
- Oamenii de ştiinţă de la Nasa au descoperit cum să extragă oxigen din solul lunar, ceea ce reprezintă un impuls major pentru planurile agenţiei spaţiale americane de a construi baze umane pe Lună.
- Tehnologia ar putea "permite o prezenţă umană susţinută şi o economie lunară", afirmă un inginer Nasa.
Urmărește
478 afișări
Oamenii de ştiinţă de la Nasa au descoperit cum să extragă oxigen din solul lunar
O echipă de la Centrul Spaţial Johnson al Nasa din Houston a reuşit să extragă cu succes oxigenul din solul lunar simulat într-un mediu vidat, pentru prima dată în istorie, folosind un laser de mare putere pentru a crea o reacţie carbotermică.
Experimentul Carbothermal Reduction Demonstration (CaRD) s-ar putea dovedi vital pentru producerea de oxigen pentru respiraţie, precum şi pentru propulsoare pentru transport, potrivit Independent.
„Echipa noastră a demonstrat că reactorul CaRD va supravieţui pe suprafaţa lunară şi va reuşi să extragă cu succes oxigen", a declarat Anastasia Ford, inginer la Nasa.
„Acesta este un pas important pentru dezvoltarea arhitecturii necesare pentru a construi baze umane durabile pe alte planete".
Stabilirea unei prezenţe umane permanente pe Lună este unul dintre obiectivele pe termen lung ale misiunii Artemis a Nasa, în cadrul căreia primii astronauţi se vor întoarce pe suprafaţa lunară încă din 2025.
Succesul ultimului experiment înseamnă că tehnologia de recoltare a oxigenului a ajuns la un nivel de pregătire de şase, ceea ce înseamnă că este gata să fie testată în spaţiu.
„Tehnologia are potenţialul de a produce de câteva ori propria greutate în oxigen pe an pe suprafaţa lunară, ceea ce va permite o prezenţă umană susţinută şi o economie lunară", a declarat Aaron Paz, inginer senior la Nasa.
La începutul acestei luni, Nasa a anunţat cei patru astronauţi care se vor aventura în jurul Lunii în cadrul misiunii Artemis II, care va fi primul zbor spaţial cu echipaj al programului.
În cadrul testului de zbor de 10 zile, astronauţii vor călători în nava spaţială Orion, lansată la bordul uriaşei rachete Space Launch System (SLS) a Nasa. Aceştia vor fi primii astronauţi care vor zbura în apropierea Lunii în mai bine de 50 de ani.
Agenţia spaţială americană a finalizat deja un zbor de testare fără echipaj al navei Orion, în cadrul căruia aceasta a zburat în jurul Lunii şi s-a întors pe Pământ în noiembrie 2022.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe