Prima pagină » Life-Entertaiment » Oamenii de ştiinţă dezvăluie „alfabetul fonetic” al caşaloţilor cu ajutorul inteligenţei artificiale

Oamenii de ştiinţă dezvăluie „alfabetul fonetic” al caşaloţilor cu ajutorul inteligenţei artificiale

Oamenii de ştiinţă dezvăluie „alfabetul fonetic” al caşaloţilor cu ajutorul inteligenţei artificiale

Cercetătorii au descoperit un „alfabet fonetic” folosit de caşaloţi, apropiindu-se astfel de decodificarea conversaţiilor acestora, scrie Smithsonian Magazine. Utilizând inteligenţa artificială, ei au identificat modele în înregistrările vocalizărilor mamiferelor marine, dezvăluind „elementele de bază ale limbajului caşaloţilor”. Oamenii de ştiinţă şi-au publicat recent descoperirile în revista Nature Communications.

Aceştia au înregistrat un clan de 400 de caşaloţi din estul Caraibelor, între 2005 şi 2018, şi estimează că cel puţin 60 de mamifere marine au ajuns pe înregistrări. Folosind algoritmi computerizaţi avansaţi, aceştia au detectat tipare în sunete, sugerând că comunicarea dintre caşaloţi ar putea fi mai complexă decât se presupunea anterior.

Ei au descoperit că caşaloţilor le „izbucnesc” o serie de clicuri rapide pe care cercetătorii le-au numit „coduri”. Fiecare „cod” constă într-un interval de trei până la 40 de clicuri. Pe lângă faptul că schimbă numărul de clicuri pe care le fac rapid, caşaloţii adesea îşi accelerează sau încetinesc tempoul fiecărui „cod” – cercetătorii numesc acest lucru „rubato”. Uneori, ei adaugă un clic suplimentar la sfârşitul unui „cod”, pe care oamenii de ştiinţă îl numesc „ornamentaţie”.

În final, echipa a identificat 156 de „coduri” distincte, fiecare cu propriul său „rubato”, „ornamentaţie”, tempo şi ritm. În mod individual, aceste „coduri” pot fi pur şi simplu sunete lipsite de sens. Dar atunci când sunt combinate, ele ar putea reprezenta ceva asemănător cu silabele, cuvintele sau chiar propoziţiile.

Cercetătorii încă nu ştiu ce înseamnă repertoriul de clicuri sau dacă înseamnă ceva. Una dintre posibilităţi este că caşaloţii folosesc clicurile ca formă de limbaj. Dar este posibil ca zgomotele să fie mai degrabă asemănătoare cu muzica, care poate „avea o puternică influenţă asupra emoţiilor fără a transmite informaţii”.

Acum că au „alfabetul fonetic al caşaloţilor”, cercetătorii pot avansa în determinarea modului în care diferitele componente se îmbină – şi, posibil, ce înseamnă totul. Prin înţelegerea mai profundă a comunicării caşaloţilor, cercetătorii speră să poată veni cu abordări mai precise pentru protejarea acestora şi să implice publicul în eforturile de conservare a acestora.