- Home
- Life-Inedit
- (09.05.2024, 14:05)
- Bianca Popa
Oamenii de ştiinţă dezvăluie „alfabetul fonetic” al caşaloţilor cu ajutorul inteligenţei artificiale
- Oamenii de ştiinţă folosesc AI pentru a identifica modele în vocalizările caşaloţilor, dezvăluind complexitatea sistemului lor de comunicare.
- Cercetările dezvăluie 156 de coduri distincte în „limbajul” caşaloţilor, sugerând existenţa unei forme sofisticate de comunicare similară cu limbajul uman.
- Înţelegerea comunicării caşaloţilor poate duce la eforturi de conservare ţintite şi poate promova implicarea publicului în protejarea acestor mamifere marine vulnerabile.
Urmărește
1589 afișări
Sursa foto: X
Cercetătorii au descoperit un „alfabet fonetic” folosit de caşaloţi, apropiindu-se astfel de decodificarea conversaţiilor acestora, scrie Smithsonian Magazine. Utilizând inteligenţa artificială, ei au identificat modele în înregistrările vocalizărilor mamiferelor marine, dezvăluind „elementele de bază ale limbajului caşaloţilor”. Oamenii de ştiinţă şi-au publicat recent descoperirile în revista Nature Communications.
Aceştia au înregistrat un clan de 400 de caşaloţi din estul Caraibelor, între 2005 şi 2018, şi estimează că cel puţin 60 de mamifere marine au ajuns pe înregistrări. Folosind algoritmi computerizaţi avansaţi, aceştia au detectat tipare în sunete, sugerând că comunicarea dintre caşaloţi ar putea fi mai complexă decât se presupunea anterior.
Ei au descoperit că caşaloţilor le „izbucnesc” o serie de clicuri rapide pe care cercetătorii le-au numit „coduri”. Fiecare „cod” constă într-un interval de trei până la 40 de clicuri. Pe lângă faptul că schimbă numărul de clicuri pe care le fac rapid, caşaloţii adesea îşi accelerează sau încetinesc tempoul fiecărui „cod” - cercetătorii numesc acest lucru „rubato”. Uneori, ei adaugă un clic suplimentar la sfârşitul unui „cod”, pe care oamenii de ştiinţă îl numesc „ornamentaţie”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În final, echipa a identificat 156 de „coduri” distincte, fiecare cu propriul său „rubato”, „ornamentaţie”, tempo şi ritm. În mod individual, aceste „coduri” pot fi pur şi simplu sunete lipsite de sens. Dar atunci când sunt combinate, ele ar putea reprezenta ceva asemănător cu silabele, cuvintele sau chiar propoziţiile.
Cercetătorii încă nu ştiu ce înseamnă repertoriul de clicuri sau dacă înseamnă ceva. Una dintre posibilităţi este că caşaloţii folosesc clicurile ca formă de limbaj. Dar este posibil ca zgomotele să fie mai degrabă asemănătoare cu muzica, care poate „avea o puternică influenţă asupra emoţiilor fără a transmite informaţii”.
Acum că au „alfabetul fonetic al caşaloţilor”, cercetătorii pot avansa în determinarea modului în care diferitele componente se îmbină - şi, posibil, ce înseamnă totul. Prin înţelegerea mai profundă a comunicării caşaloţilor, cercetătorii speră să poată veni cu abordări mai precise pentru protejarea acestora şi să implice publicul în eforturile de conservare a acestora.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump