Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific

  • O reacţie chimică spontană în adâncurile oceanului produce oxigen, contestând ideea că doar organismele fotosintetizatoare pot crea oxigen.
  • Nodulii care conţin metale rare generează tensiuni suficiente pentru a descompune oxigenul din apă prin electroliză.
  • Descoperirea sugerează noi explicaţii pentru persistenţa zonelor moarte oceanice şi provoacă teoriile existente despre originea vieţii aerobe pe Pământ.
Urmărește
2385 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific

Sursa foto: NOAA

Oamenii de ştiinţă au descoperit o reacţie chimică spontană care produce oxigen în adâncurile întunecate ale oceanului, contestând credinţa că doar organismele fotosintetizatoare pot produce oxigen, scrie Science Alert. Această revelaţie a apărut în timp ce bio-geochimistul Andrew Sweetman şi colegii săi de la Asociaţia Scoţiană pentru Ştiinţa Marină (SAMS) măsurau nivelurile de oxigen de pe fundul oceanului pentru a studia impactul mineritului în adâncime.

Echipa a găsit producerea neaşteptată de oxigen la adâncimi mai mari de 4.000 de metri în Oceanul Pacific. Iniţial, au crezut că senzorii lor erau defecţi, dar pe parcursul a zece ani, citirile constante şi ciudate de oxigen au determinat investigaţii suplimentare. Folosind metode diferite, au confirmat prezenţa oxigenului, ducând la o descoperire inedită.

Cercetătorii au colectat noduli polimetalici de pe fundul oceanului, care conţin metale rare precum cobalt, mangan şi nichel. Aceşti noduli, asemănători bateriilor, generează tensiuni suficiente pentru a descompune oxigenul din apă prin electroliză. Acest proces, denumit producţie de „oxigen întunecat”, a fost descris de chimistul Franz Geiger de la Universitatea Northwestern ca o „geobaterie” naturală.

Cercetarea, publicată în Nature Geoscience, are implicaţii semnificative pentru înţelegerea persistenţei „zonelor moarte” ale oceanului şi a strategiilor pentru mineritul la adâncime. De exemplu, zonele exploatate în anii 1980 nu arată încă semne de recuperare biologică, spre deosebire de regiunile neexploatate unde viaţa marină prosperă. Prezenţa „oxigenului întunecat” sugerează că aceste zone moarte ar putea persista din cauza activităţii electrochimice a nodulilor.

În plus, descoperirea contestă viziunea îndelung susţinută că cianobacteriile microbiene antice au fost primele care au furnizat oxigen pentru evoluţia vieţii complexe prin fotosinteză. Prezenţa producţiei de oxigen în adâncul mării, lipsit de lumină, ridică noi întrebări despre originile vieţii aerobe pe Pământ.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici