Oamenii de ştiinţă susţin că sunt aproape să „reînvie” tigrul tasmanian, specie dispărută

Cercetătorii americani şi australieni au făcut progrese semnificative în proiectul de „readucere la viaţă” a tigrului tasmanian, cunoscut şi ca thylacine, un prădător marsupial dispărut din Australia, scrie Sky News.

Urmărește
367 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă susţin că sunt aproape să „reînvie” tigrul tasmanian, specie dispărută

Oamenii de ştiinţă susţin că sunt aproape să „reînvie” tigrul tasmanian, specie dispărută

Echipa a reuşit să secvenţieze ADN-ul acestei specii cu o precizie de 99,9%, utilizând mostre bine conservate. Ultimul exemplar cunoscut a murit în captivitate în 1936, iar specia a fost vânată până la extincţie pentru a proteja industria de creştere a animalelor din Tasmania.

Proiectul este susţinut de Colossal Biosciences, o companie specializată în folosirea tehnicilor avansate de editare genetică şi biologie reproductivă. Cercetătorii au extras ADN dintr-un specimen vechi de 108 ani şi au reuşit chiar să recupereze fragmente de ARN, ceea ce le-a dat informaţii despre funcţionarea creierului şi simţurile speciei.

Colossal foloseşte tehnici de editare genetică pentru a modifica genomul celei mai apropiate rude în viaţă a tigrului tasmanian, un marsupial de mici dimensiuni numit dunnart. Au fost făcute mai bine de 300 de editări genetice, iar cercetările continuă în domeniul fertilizării in vitro (IVF) pentru marsupiale.

Proiectul este criticat de unii experţi, care susţin că resursele financiare ar trebui alocate protejării speciilor aflate în prezent în pericol. Totuşi, susţinătorii proiectului argumentează că descoperirile din acest domeniu ar putea ajuta la conservarea altor specii, precum diavolul tasmanian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici