- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (01.04.2016, 07:00)
- Marina Manastîrlî
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii percep lucrurile diferit în funcţie de limba vorbită
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă, informează Descoperă.
Urmărește
2131 afișări
Oamenii percep lucrurile diferit în funcţie de limba vorbită (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice.
Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba, potrivit Descoperă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns şi acurateţea răspunsului. Novicii au subliniat diferenţele mai repede, în timp ce experţii au fost mai precişi în selecţiile lor. Odată ce literele deveneau mai complexe, timpul de decizie s-a lungit pentru începători, iar pentru experţi s-a scurtat.
În ce priveşte literele cu mai multe caracteristici complexe, inclusiv curbe orizontale şi linii, experţii au fost mai buni în a face distincţii.
"S-ar putea crede că sistemul vizual de bază ar fi cel care ar putea detecta caracteristicile literelor diferite, chiar dacă nu cunoşti o limbă. Dar asta nu e cazul. Ceea ce ştii afectează modul în care vezi lucrurile", a declarat autorul principal al studiului Brend Rapp, profesor la Departamentul de Ştiinte Cognitive.
Cercetătorii au analizat aceste rezultate folosind gruparea ierarhică, sortând literele care păreau similare pentru începători şi experţi, scrie Descoperă.
"Când devii expert în citirea unui alfabet, ceva se schimbă. Sistemul tău vizual percepe aceleaşi lucruri aşa cum o face un începător? Noi spunem că nu. Dacă eşti expert, lucruri care par complexe pentru un novice, vor fi mai simple pentru tine", a declarat Wiley.
Cercetătorii explică faptul că experţii sunt influenţaţi de alţi factori, non-vizuali, inclusiv numele literelor, modul în care sunt scrise sau modul în care se pronunţă.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe