Ofertă specială la cărţile-cadou de Paşti de la editura Paideia şi Ziarul Financiar

Ziarul Financiar împreună cu editura Paideia le oferă cititorilor un discount de 10% la achiziţia cărţilor ce au ca tematică sărbătoarea Paştelui şi la cele de bucate sub semnătura lui Radu Anton Roman. Cărţile, care surprind tradiţiile, obiceiurile şi reţetele cu mâncăruri de Paşti pot fi achiziţionate de către cititorii Ziarului Financiar cu un discount de 10% prin intermediul voucherului ZF10%.

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului Ofertă specială la cărţile-cadou de Paşti de la editura Paideia şi Ziarul Financiar

Ofertă specială la cărţile-cadou de Paşti de la editura Paideia şi Ziarul Financiar

Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti - Toate reţetele în ediţie jubiliară la 15 ani - Radu Anton Roman

Foarte puţini mai ştiu să gătească româneşte, iar şi mai puţini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor româneşti. Nu este o selecţie, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiţie şi artă culinară românească (dimpreună cu vinuţul corespunzător).

Volumul este redactat în Ediţie Jubiliară şi conţine admirabile reproduceri după picturi originale. Gabriel Liiceanu, experimentând febril între exotic şi patriarhal, amestec periculos şi suculent de senzaţii fruste şi surprize inclasabile, Bejing, Paris şi Caracal conciliate spectaculos, cu panaşul de rigoare. Mihai Oroveanu, elaborat, dictatorial şi gingaş, atent la ornamentică. La semitonuri şi sub-gusturi, fără să neglijeze, la momentul oportun, percuţia proteinei radicale. Mircea Dinescu, în sfârşit, invadator, viguros, acut, capabil, pe neaşteptate, de delicateţuri narcotizante, de arome sub-luminale, dar şi de viraje scurte, cu energice schimbări de registru, de natură să producă sub cerul gurii multicolore explozii.
Radu Anton Roman a fost înzestrat cu toate darurile creatorului baroc şi ale consumatorului expert, el face parte din categoria acelora pentru care partea cea mai importantă a unei bucurii este comentariul. „A găti e a scrie. Nici o senzaţie nu e deplină, dacă nu devine cuvânt. Voluptatea de a povesti o mâncare şi de a construi, în jurul paharului, zglobii piruete lirice justifică şi amplifică plăcerile casei. Neobişnuită este investiţia de efort, de salahorie, la care consimte R.A.R. pentru a documenta jubilaţia. Bucătăria e bibliotecă, arhivă, laborabor. Siestea e activitate de cercetare. Ponciful unităţii de grant a expresiei culinare autohtone în jurul sarmalelor şi mititeilor, se spulberă pentru a face loc unei diversităţi feerice. Adevărului canonic i se substituie, salutar, sărbătoarea adevărurilor multiple, culese în fiecare sat, pe fiecare vale, ogradă cu ogradă. Suntem în plin postmodernism – vor spune câtiva universitari famelici. Aş! A se slabi! Suntem în plină tradiţie, în tot ce are ea mai exuberant, mai firesc şi mai apetisant”, conform lui Gabriel Liiceanu. Volumul reprezintă o invitaţie concretă la cunoaştere precum şi  la aprecierea hranei, dar de asemenea, poate fi un cadou exclusivist tuturor celor îndrăgostiţi de viaţa frumoasă.

Comandă cartea aici

Ouăle de Paşti - Artur Gorovei

Volumul de faţă reprezintă o primă încercare semnificativă de cercetare comparată a tradiţiilor populare. Având ca punct de plecare prezenţa ouălor de Paşti, a ouălor roşii, în folclorul românesc, autorul realizează incursiuni în etnologia europeană şi asiatică pentru a contura valenţe nebănuite ale unui obicei devenit simbol central al creştinătăţii.

Comandă cartea aici

Sarbatoarea Pastilor - traditii religioase, ritualuri si obiceiuri populare - Masa de Pasti 

Toate bunătăţile străbunicii zac în caiete prăfuite de reţete, abandonate. Ca să nu mai spun, cu jale mare, că marea bucătărie ţărănească din România e încă nedescoperită! În aproape două sute de ani de existenţă modernă, s-au reuşit (cu eforturi şi sacrificii incredibil de inutile uneori) toate importurile culinare posibile, dar nimeni n-a încercat să afle ce era mai la îndemână: cât de bine, de spectaculos şi de divers mâncăm noi, românii, de două milenii. De fapt, întreaga Românie e încă o ţară ne-descoperită (nu numai gastronomic), iar bucătăria românească a rămas, datorită nepăsării şi ignoranţei vechi de două sute de ani, extrem de reginalizată, insulară, aproape inaccesibilă. (Radu Anton Roman).

Comandă cartea aici

Spaţiul şi timpul în tradiţiile româneşti - ediţie alcatuită de Antoaneta Olteanu

Avem un loc, azi numit România, o locuire, românii, şi un timp al acestei locuiri, aproape două milenii dacă includem şi etnogeneza. Aceste două milenii înseamnă un timp „anume”, definit de ritmurile în care se desfăşoară viaţa locuitorilor, de calendarul în care ea este organizată, spiritual, religios, ritualic, domestic, colectiv sau individual, la muncă sau în sărbătoare.

Întreaga lucrare este o compunere foarte precisă cu privire la viziunea, gândirea şi proiecţia românilor cu privire la locul lor şi la organizarea vieţii lor în curgerea timpului. Este o încântare să participi la spectacolul inimaginabil al desfăşurării acelei vieţi după canoane reale.Cartea este poate cea mai importantă consemnare unitarăîn patrimoniul imaterial al poporului român, este o reconstrucţie migăloasă a imaginii lumii după credinţele şi tradiţiile populare româneşti în format monumental.

Comandă cartea aici

Despre editura Paideia

Editura Paideia este fondată în 1990 şi are logo-ul editura cărţilor de cultură; este cunoscută prin lucrările sale de referinţă, cu caracter academic şi formativ; a publicat peste 500 de titluri, dintre care multe cu renume maxim (exemplu pentru traduceri noi şi ediţii critice: epopeile homerice, scrieri presocratice, dialoguri platoniciene, Metafizica, Politica şi Categoriile lui Aristotel, Dionisie Pseudoaeropagitul, gnostici, Philon din Alexandria, Abelard, Bacon şi Locke, Descartes, Kant şi Hegel, Heidegger, Bulgakov şi Berdiaev, Rilke, Borges, Derrida.

Target-ul editurii este format din intelectualitatea tânără şi de vârstă medie, activă în viaţa academică sau implicată în viaţa culturală; în percepţie publică, Paideia este o editură necomercială, elitară şi intelectualistă, care, spre deosebire de celelalte concurente, nu face concesii cărţii de consum imediat şi rezistă, cu toate acestea, în mod miraculos; elementul de fond, care a fidelizat acest public, este consecvenţa cu care s-au editat în egală măsură cărţile de mare valoare ale culturii europene şi naţionale, dar şi cercetări interesante ale specialiştilor români; o breşă în direcţia publicului larg s-a produs prin editarea unor lucrări consacrate culturii tradiţionale şi, în mod special şi spectaculos, odată cu apariţia cărţii de cultură etno-culinară Bucate vinuri şi obiceiuri româneşti |880 pg. format mare| care în 10 ani a cunoscut trei ediţii de mare succes şi mai multe variante în limbile franceză şi engleză. Decisivă pentru creşterea vizibilităţii editurii a fost împrejurarea că prima ediţie l-a promovat pe autor |Radu Anton Roman| ca producător de emisiuni de televiziune pe tema bucătăriei tradiţionale româneşti, iar acesta a promovat sistematic editura, timp de 8 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici