- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (12.10.2009, 01:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Olga Tudorache şi-a sărbătorit cea de-a 80-a aniversare - VIDEO
Margareta Pâslaru, Victor Rebengiuc şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-au numărat printre cei care au sărbătorit, duminică seara, cea de-a 80-a aniversare a actriţei Olga Tudorache, la Teatrul Metropolis, unde aceasta a jucat în spectacolul "Peşte cu mazăre".
Urmărește
557 afișări
Olga Tudorache şi-a sărbătorit cea de-a 80-a aniversare (Imagine: Florin Buliga/Mediafax Foto)
Actriţa Olga Tudorache a sărbătorit prin muncă împlinirea vârstei de 80 de ani, jucând în spectacolul "Peşte cu mazăre" pentru prieteni, colegi, familie şi admiratori, la Teatrul Metropolis.
Înainte de a intra în sala de spectacol, invitaţii, printre care s-au regăsit şi Emilia Popescu, Valentin Uritescu, Vladimir Găitan, Laurenţiu Damian, George Mihăiţă şi Florin Zamfirescu, foşti elevi, parteneri de scenă sau admiratori ai Olgăi Tudorache, au fost întâmpinaţi de un ansamblu care cânta muzică clasică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
De ziua ei, cunoscuta actriţă a jucat pentru invitaţii la aniversarea sa în spectacolul "Peşte cu mazăre", pe care-l regizează, pe un text semnat de Ana-Maria Bamberger. În spectacol, Olga Tudorache joacă alături de Tamara Creţulescu într-un dialog continuu, plin de vervă, ironie şi magnetism. În "Peşte cu mazăre" se întrepătrund poveştile a două femei, mamă şi fiică. Acestea două ajung să se dezvăluie una alteia cu poveştile, ratările, sensibilităţile, dar şi victoriile lor.
După spectacol, Olga Tudorache a fost felicitată de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, dar şi de directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu. De altfel, Sorin Oprescu i-a înmânat Olgăi Tudorache o diplomă de onoare, în timp ce George Ivaşcu i-a oferit acesteia o medalie emisă de monetăria statului, prin care este marcată cea de-a 80-a aniversare a actriţei.
Alături de actriţă a fost şi nepotul acesteia, Victor. "El este nepotul meu adevărat, pe care îl cheamă tot Victor", a spus Olga Tudorache, referindu-se la nepotul cu acelaşi nume din spectacolul "Peşte cu mazăre". Totodată, în stilul său tăios, cu un umor special, actriţa a reperat în public şi un fost student şi a povestit despre cel mai bun spectacol al acestuia.
După spectacol, în holul teatrului a avut loc un cocteil, din meniul servit invitaţilor nelipsind, bineînţeles, peştele cu mazăre.
La eveniment a fost disponibilă şi cartea cu piesa "Portretul Doamnei T.", în variantă bilingvă (română şi germană), de Ana-Maria Bamberger. Spectacolul cu acelaşi titlu, cu Olga Tudorache şi Marius Bodochi, în regia lui Attila Vizauer, o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic - Radio România, a fost distinsă în 2007, la Gala UNITER, cu premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic.
Născută la 11 octombrie 1929, Olga Tudorache are o carieră în teatru de peste 50 de ani. În toamna anului 1951, aceasta a fost angajatǎ la Teatrul Tineretului din Bucureşti, unde şi-a desfăşurat activitatea neîntrerupt, până în anul 1966, când instituţia a fuzionat cu Teatrul Nottara. S-a angajat la Teatrul Mic, unde a lucrat până în 1978. Din 1976, ea a fost conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L.Caragiale", la catedra de actorie. A avut şase promoţii de actori, până la pensionare (1997), iar retragerea efectivă din învăţământ a avut loc în anul 2000.
Deşi primul premiu naţional l-a obţinut cu "Domnişoara Nastasia" de G.M. Zamfirescu, s-a lansat cu rolul titular din "Nila Toboşara" de Salînski.
A întruchipat tipologii extrem de diferite: Ioana Boiu în "Suflete tari" de Camil Petrescu, Femeia Comisar în "Tragedia optimistă" de Vişnevski, rolul titular în "Antigona" de Sofocle, Maşa în "Cadavrul viu" de Tolstoi, Cleopatra în "Antoniu şi Cleopatra" de Shakespeare, Doamna Smith în "Cântăreaţa cheală" de Eugen Ionescu, Leonora în "Tango" de Mrozek, Vitoria Lipan în "Baltagul" după M. Sadoveanu, Fany Ellis în "Premiera" de John Cromwell, Ducesa de Gloucester în "Richard al III-lea" de Shakespeare etc.
Pe scena Naţionalului bucureştean, Olga Tudorache şi-a făcut o revenire spectaculoasă, în 1997, cu spectacolul "Regina mamă" de Manlio Santanelli. De asemenea, spectatorii au admirat-o, în rolul Emilia din "Cimitirul păsărilor" de Antonio Gala, la Teatrul Mic. În plus, în noiembrie 2005 Olga Tudorache a apărut în faţa publicului, la Theatrum Mundi - care a devenit în 1 noiembrie 2007 Teatrul Metropolis - într-o dublă ipostază: de regizor şi interpret al spectacolului "Peşte cu mazăre".
Considerându-se a fi, prin excelenţă "un actor de teatru", Olga Tudorache evită să vorbească despre apariţiile sale pe marile ecrane, în schimb, îşi aminteşte cu plăcere de rolul titular interpretat în "Trenul din zori nu mai opreşte aici" de T. Williams, film realizat pentru Televiziunea Română, în regia Cătălinei Buzoianu. În plus, Olga Tudorache a jucat în filmul lui Dan Piţa - "Femeia visurilor".
A primit mai multe premii ale Uniunii Teatrale din România (UNITER): premiul pentru întreaga activitate (1995), premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din spectacolul "Regina Mamă", de Manlio Santanelli (martie, 1999), Diploma de popularitate (2002).
În martie 2006, actriţa Olga Tudorache a fost decorată de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul naţional "Serviciul Credincios" în grad de Mare Cruce, la propunerea ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe