Oliver Stone glorifică "revoluţia pacifistă" a lui Hugo Chavez

Regizorul american Oliver Stone glorifică conceptul de "revoluţie pacifistă" susţinut de preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, în America Latină, care ar trebui, în opinia sa, să îi inspire pe conaţionalii săi, în documentarul "South of the border", prezentat, luni, în afara competiţiei la Veneţia.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Oliver Stone glorifică "revoluţia pacifistă" a lui Hugo Chavez

Oliver Stone glorifică "revoluţia pacifistă" a lui Hugo Chavez (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

După Michael Moore, care, la a 66-a ediţie a Mostrei veneţiene, ceruse Statelor Unite să abandoneze capitalismul, iar compatrioţilor săi să sprijine programul social propus de preşedintele Barack Obama, a venit rândul celebrului regizor Oliver Stone să le ceară conaţionalilor săi, luni, "să deschidă ochii" şi să vadă progresele democratice realizate "la sud de frontieră".

Puternic aplaudat la proiecţia de presă, filmul lui Stone prezintă schimbările politice din ultimii zece ani pe continentul latino-american, începând de la alegerile prezidenţiale din 1998 din Venezuela, câştigate de Hugo Chavez, care avea să devină o figură emblematică.

"Da, putem să schimbăm cursul istoriei. Aceasta este o revoluţie pacifistă, dar armată", a declarat preşedintele Chavez, care ar putea fi prezent la palatul Lido din Veneţia, pentru proiecţia oficială a filmului "South of the border".

Deşi anturajul şefului de stat nu confirmă niciodată vizitele private pe care acesta le face, din motive de securitate, câţiva militari din Venezuela au fost văzuţi în palatul Lido, duminică, iar o importantă delegaţie din această ţară sud-americană se află deja acolo. În plus, serviciul de presă al preşedintelui "nu exclude" această vizită.

Hugo Chavez şi Oliver Stone

În cele 75 de minute de interviuri şi imagini de arhivă - în cea mai mare parte emisiuni de actualităţi ale postului de televiziune Fox News care îl "diabolizau" pe preşedintele Venezuelei - Oliver Stone încearcă să demonstreze că Hugo Chavez nu este "inamicul public numărul unu", aşa cum l-a prezentat mass-media americană.

Vizibil fascinat, Oliver Stone dialoghează cu liderul venezuelean, schimbă cu acesta o strângere de mâini "ca între veterani" - cineastul a fost decorat în Vietnam - şi prezintă etapele importante din viaţa acestuia.

Evo Morales şi Oliver Stone

În următoarele secvenţe sunt prezentaţi preşedinţii Boliviei - Evo Morales -, al Braziliei - Luiz Inácio Lula da Silva -, şi al Paraguayului - Fernando Lugo -, toţi trei provenind din straturile modeste ale societăţilor din ţările lor.

Fernando Lugo şi Olier Stone

"Este pentru prima dată în istorie când şefii mai multor state din regiunea noastră sunt asemănători oamenilor pe care îi guvernează", a declarat preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner.

Cristina Kirchner şi Oliver Stone

Pentru prima dată în istoria continentului sud-american, conducătorii acestor state sunt preocupaţi de progresul social, de sănătate, de educaţie, încercând să îşi recapete controlul asupra propriilor resurse naturale şi să plătească datoriile ţărilor lor, mult timp supuse unor adevărate "dictate" emise de Banca Mondială şi de Fondul Monetar Internaţional, după cum afirmă Oliver Stone.

"Elita noastră a fost mult timp aservită Statelor Unite", a declarat preşedintele Braziliei,

Oliver Stone, în vârstă de 62 de ani, dublu câştigător al Oscarului pentru regia filmelor "Plutonul" (1986) şi "Născut pe 4 iulie" (1989), a fost, totodată, coscenaristul acestui documentar, scris împreună cu intelectualul de stânga anglo-pakistanezul Tariq Ali.

Sensibil de mult timp faţă de destinul ţărilor din această regiune, Oliver Stone a realizat alte pelicule în acelaşi registru, precum "Comandante" (2003) şi "În căutarea lui Fidel" (2006), consacrate preşedintelui cubanez Fidel Castro, şi "Salvador" (1986), despre conflictele din America Centrală.

A 66-a ediţiei a Mostrei are loc în perioada 2 - 12 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici