"Omucidere din neglijenţă" în cazul morţii prinţesei Diana

Juraţii însărcinaţi să se pronunţe asupra cauzelor morţii prinţesei Diana şi a lui Dodi al-Fayed, în 1997, la Paris, au concluzionat, luni, că a fost vorba de omucidere provocată de maniera neglijentă de a conduce maşina a şoferului Henri Paul şi a paparazzilor care îi urmăreau.

Urmărește
51 afișări
Imaginea articolului "Omucidere din neglijenţă" în cazul morţii prinţesei Diana

"Omucidere din neglijenţă" în cazul morţii prinţesei Diana (Imagine: Mediafax Foto)

Juraţii au mai fost de părere că unul dintre factorii care au contribuit la accidentul care a avut loc în tunelul de sub podul Alma, din Paris, pe 31 august 1997, a fost faptul că şoferul automobilului marca Mercedes în care se aflau prinţesa Diana şi iubitul său, Dodi al-Fayed, era într-o stare avansată de ebrietate.

În plus, prinţesa de Wales şi Dodi nu s-au protejat cu centuri de siguranţă, un alt factor care a contribuit la decesul lor.

Suspendată în ianuarie 2004, în aşteptarea rezultatelor anchetei efectuate de poliţia britanică, ancheta judiciară, care a început pe 2 octombrie 2007 la Londra, a trebuit să răspundă la patru întrebări importante: identitatea persoanelor decedate, locul decesului, momentul producerii decesului şi "modul în care au murit persoanele decedate". Ancheta aceasta nu a fost un proces, nu a avut scopul de a acuza pe cineva şi nici de a condamna pe cineva.

Verdictul juriului a fost: "omucidere provocată de maniera extrem de neglijentă de a conduce" a şoferului maşinii Mercedes şi a vehiculelor care îl urmăreau.

Judecătorul însărcinat cu ancheta asupra morţii prinţesei Diana şi a iubitului acesteia, Dodi al-Fayed, a spus, la începutul săptămânii trecute, că "niciun element" nu sprijină teoria potrivit căreia aceştia ar fi fost ucişi de serviciile secrete britanice, susţinută de miliardarul Mohamed al-Fayed.

Juriul a avut de ales între cinci verdicte: moartea accidentală, verdict fără decizie din lipsă de probe, omucidere provocată fie de şoferii maşinilor care o urmăreau pe prinţesă, fie de şoferul prinţesei, fie de cele două elemente cumulate.

Juriul a eliminat explicit posibilitatea unui complot, teorie susţinută de la tragicul accident de tatăl lui Dodi, Mohamed al-Fayed.

Acesta a declarat în nenumărate rânduri că este "sigur" că Diana şi Dodi au fost asasinaţi de serviciile secrete britanice cu acordul prinţului Philip, soţul reginei Elizabeth a II-a, pentru a împiedica o eventuală căsătorie a prinţesei cu un bărbat de religie musulmană. Dodi ar fi devenit, implicit, tatăl vitreg al viitorului rege al Marii Britanii. Al-Fayed a mai susţinut că, în momentul accidentului, prinţesa Diana era însărcinată cu copilul fiului său.

Reacţionând la acest verdict, Al-Fayed a declarat că este "decepţionat" şi că cel mai important lucru este că s-a stabilit că a fost vorba de "o omucidere".

"Anchetele poliţiilor franceză şi britanică au ajuns la concluzii eronate. Această anchetă judiciară o dovedeşte. Ele au concluzionat că a fost vorba de un accident, iar concluziile lor sunt astfel respinse", a spus acesta într-un comunicat.

Anchetele desfăşurate de poliţia franceză şi de Scotland Yard au stabilit că moartea prinţesei Diana şi cea a lui Dodi al-Fayed au urmat unui "tragic accident", provocat de viteza excesivă cu care şoferul, Henri Paul, aflat în stare de ebrietate, conducea maşina în care se aflau cei doi, în încercarea de a scăpa de paparazzi.

Aproximativ 250 de martori au fost audiaţi în cursul anchetei judiciare, unii depunând mărturie prin transmisiuni video din Franţa, SUA, Nigeria, Kenya şi Australia.

Ancheta a costat 2,88 milioane de lire sterline (3,64 milioane de euro), în perioada iulie 2007 - sfârşitul lui februarie 2008, la care se adaugă 3,6 milioane de lire sterline (4,55 milioane de euro) cheltuiţi de Scotland Yard pentru o anchetă care a durat trei ani şi în cursul căreia au fost audiaţi 300 de martori.

Prinţii William şi Harry, fiii prinţesei Diana, au indicat, luni, că "sunt de acord" cu decizia juraţilor şi că le sunt "extrem de recunoscători" membrilor juriului pentru faptul că s-au implicat în anchetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici