Omul din Toumai, cea mai veche specie de hominid

Omul din Toumai (Sahelanthropus tchadensis), cea mai veche specie de hominid cunoscută, a trăit în urmă cu şapte milioane de ani, au confirmat cercetătorii francezi, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al Proceedings of the National Academy of Sciences.

Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului Omul din Toumai, cea mai veche specie de hominid

Omul din Toumai, cea mai veche specie de hominid

Craniul din Toumai a fost scos la lumina zilei în valea Rift, Ciad, în 2001, de Michel Brunet, profesor la Collège de France.

Brunet a prezentat craniul în 2005 ca fiind, la şapte milioane de ani, cel mai bătrân reprezentant al umanităţii, însă paleontologii au pus sub semnul întrebării acest lucru, considerându-l mai degrabă ca un strămoş al gorilei.

Lucrarea profesorului Brunet a apărut în revista britanică Nature.

Profesorul a dorit o confirmare a vârstei omului din Tumai. Astfel, cercetătorii de la CNRS, Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice, au utilizat beriliu 10, izotop radioactiv de beriliu, un metal, care a stabilit cu precizie că vârsta omului din Toumai este de 7,04 milioane de ani.

Perioada se apropie de aceea în care hominizii şi cimpanzeii s-au desprins din strămoşul comun pe scara evolutivă, situată, ţinând cont de această descoperire, cu cel puţin opt milioane de ani în urmă.

Metoda de datare absolută utilizabilă în palentologie este cea cu carbon 14, însă acesta poate stabili vechimea doar până la 50.000 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici