Operele artistului Banksy, expuse la New York, protejate cu grilaje şi agenţi de pază - FOTO

Mai mulţi agenţi de pază au protejat, sâmbătă, la New York, unele dintre cele mai recente opere realizate de artistul stradal Banksy, pentru a evita degradările care au însoţit aceste creaţii artistice în ultimele zile.

Urmărește
369 afișări
Imaginea articolului Operele artistului Banksy, expuse la New York, protejate cu grilaje şi agenţi de pază - FOTO

Grilaje şi agenţi de pază protejează operele lui Banksy expuse la New York

Celebrul artist britanic, a cărui identitate rămâne un mister, se află "în rezidenţă" de la începutul lunii octombrie pe străzile din New York, atrâgând numeroşi hipsteri şi amatori de artă, dezvăluind în fiecare zi o nouă creaţie, al cărei loc de expunere este anunţat pe internet.

Pasionaţii de arta stradală se adună în număr mare la faţa locului, însă cele mai multe dintre opere sunt rapid completate cu diverse "etichete" sau vandalizate.

Banksy a expus, vineri, două desene în vechea staţie de pe fosta cale ferată suspendată din cartierul Chelsea, aflată la intersecţia dintre 24th Avenue şi 10th Avenue. Sâmbătă, o bandă galbenă de poliţie delimita acel perimetru, iar doi agenţi de pază permiteau numeroşilor curioşi să se apropie în grupuri foarte mici.

"Aveţi la dispoziţie cinci minute. Este interzis să mâncaţi, să beţi sau să atingeţi operele", a declarat unul dintre agenţii de pază. O serie de grilaje protejează acel spaţiu începând de la miezul nopţii, a precizat unul dintre ei.

Decizia a fost luată de proprietarul unui imobil în construcţie aflat în imediata vecinătate.

În Williamsburg din cartierul Brooklyn, proprietara unui imobil pe care Banksy l-a decorat cu o schiţă care prezintă două gheişe pe un pod, a angajat şi ea, vineri, agenţi de pază, în faţa mulţimii de admiratori, pentru a evita orice altă degradare a clădirii sale.

Acel desen, dezvăluit joi, a fost rapid completat cu o "etichetă", iar persoana care a făcut acea completare a fost atacată de fanii artistului, care au încercat apoi să repare, atât cât au putut, acel desen, a explicat o sursă pentru New York Magazine.

Un alt desen de talie mică, expus în această săptămână în cartierul Tribeca, a stârnit la rândul său o mare agitaţie. Desenat în partea de jos a unui zid, opera prezintă fostele turnuri gemene World Trade Center şi o crizantemă portocalie, agăţată de unul dintre cele două turnuri. Acest desen nu a fost "desfigurat", întrucât un panou de plexiglas a fost deasupra sa pentru a-l proteja, iar trecătorii vin şi depun flori în faţa sa.

Deşi expoziţia care îi este dedicată lui Banksy în luna octombrie la New York, intitulată "Better Out Than In", aproape îi face pe fanii artistului britanic să intre în transă, ea nu este însă şi pe gustul poliţiei locale şi al primarului oraşului, Michael Bloomberg.

"Desenele în graffiti degradează proprietăţile, sunt un semn de decadenţă şi de pierdere a controlului", a declarat Michael Bloomberg în această săptămână. "Există locuri pentru artă şi există altele care nu se pretează pentru aşa ceva", a adăugat el.

Banksy a devenit un pictor contemporan extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale în graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială.

Banksy a apărut şi a regizat documentarul "Exit Through the Gift Shop", în care îşi prezintă opera, fără a-şi dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul şi arta subversiunii: el şi-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar şi pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentul street art, este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici