Opus Dei îşi dezvăluie secretele într-un nou film controversat

Controversata sectă catolică Opus Dei şi liderul ei, Jose Maria Escriva de Balaguer, îşi vor dezvălui o parte dintre secrete într-un nou film, semnat de regizorul britanic Roland Joffe, informează independent.co.uk.

Urmărește
439 afișări
Imaginea articolului Opus Dei îşi dezvăluie secretele într-un nou film controversat

Statuia lui Jose Maria Escriva de Balaguer, întemeietorul Opus Dei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cineastul britanic Roland Joffe, care a devenit cunoscut graţie filmului său cu subiect religios "Misiunea" (1986) - despre cruciada călugărilor iezuiţi în jungla braziliană -, a decis să atace un alt capitol controversat din istoria catolicismului: secta Opus Dei.

Roland Joffe urmează să prezinte viaţa şi miracolele înfăptuite de Maria Escriva de Balaguer, preotul spaniol care a pus bazele uneia dintre cele mai influente şi mai misterioase organizaţii din cadrul bisericii catolice, care a fost canonizat în 2002.

Acest film pare să declanşeze deja un nou val de controverse, stimulând imaginaţia publicului, aşa cum s-a întâmplat cu producţii cinematografice recente despre crime şi conspiraţii asociate cu secta Opus Dei.

Membrii sectei au condamnat vehement filmul "Codul lui Da Vinci", lansat în 2006, dar şi continuarea acestuia, "Îngeri şi Demoni", apărut pe marile ecrane în mai. De asemenea, membrilor sectei li s-a interzis să vadă sau să discute despre filmul "Camino", regizat de Javier Fesser, lansat în 2008, care abordase acelaşi subiect.

În schimb, viitorul film ce va produs de Roland Joffe, intitulat "There Be Dragons", a primit binecuvântarea liderilor sectei Opus Dei. "Echipa cineaştilor ne-a cerut ajutorul în strângerea informaţiilor, iar noi le-am oferit accesul la documentele necesare. Acesta a fost începutul, dar şi sfârşitul colaborării noastre la acest film", a declarat Luis Gordon, fostul ofiţer de presă al organizaţiei Opus Dei, care a adăugat că îşi rezervă dreptul de a comenta acest film după ce îl va viziona. Opus Dei a negat, însă, informaţiile potrivit cărora ar fi finanţat acest proiect cinematografic.

Acţiunea filmului are loc în zilele noastre, când un tânăr jurnalist din Londra hotărăşte să îşi viziteze, în Spania, tatăl muribund pe care nu-l mai văzuse de foarte mult timp. Din întâmplare, tânărul ajunge să fie captivat de povestea vieţii unui bun prieten al tatălui său, decedat, propus pentru a fi sanctificat de Opus Dei.

Filmările pentru această peliculă, o coproducţie Spania/ Argentina, vor debuta luna viitoare, odată cu tradiţionalul pelerinaj al credincioşilor către oraşul argentinian Lujan, urmând să continue în Spania.

Filmul se concentrează pe primii ani din viaţa lui Escriva, în anii 1930, fapt care a stârnit îngrijorarea multor persoane, care se tem că activitatea acestuia din perioada franchistă a fost ştearsă cu buretele. "Acesta este un film de propagandă, scris şi supravegheat de membrii Opus Dei, într-o încercare disperată de a-şi îmbunătăţi imaginea în ochii opiniei publice", se afirmă pe un blog anti-Opus Dei administrat de foşti membri ai sectei, care au mărturisit că au fost "distruşi mintal şi spiritual" de către această organizaţie religioasă secretă.

Jose Maria Escriva de Balaguer s-a născut în partea de nord-est a Spaniei, în 1902, fiind fiul unui negustor aragonez. A studiat pentru a deveni preot şi s-a mutat la Madrid, unde, în 1928, a înfiinţat Opus Dei, o organizaţie religioasă secretă care susţine obligaţia individului de a căuta sacralitatea în fiecare moment al vieţii sale profesionale şi personale. Ordinul a câştigat influenţă în timpul dictaturii lui Franco şi se bucură şi astăzi de sprijinul mai multor personalităţi din viaţa politică şi economică a Spaniei. Membrii se feresc să îşi declare în mod public apartenenţa la acest ordin, iar opinia publică cunoaşte foarte puţine amănunte despre ritualurile lui medievale.

Când Escriva a decedat la Roma, în 1975, mulţi arhiepiscopi din lumea întreagă au cerut canonizarea lui, pronunţată în cele din urmă de papa Ioan Paul al II-lea, în octombrie 2002, în biserica San Pietro din capitala italiană.

Considerată secretă, manipulatoare şi fundamentalistă, Opus Dei este, probabil, cea mai controversată organizaţie din sânul bisericii catolice, fiind denumită, în mod ironic, de către oponenţii ei, "Sfânta Mafie". Această sectă, al cărei nume înseamnă, în limba latină, "Lucrarea lui Dumnezeu", numără aproximativ 87.000 de membri în lumea întreagă, din care 70% sunt "supranumerari" - persoane căsătorite, active în societatea civilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici