Oraşul Interzis, accesibil virtual

Pasionaţii de istorie şi cultură din întreaga lume nu mai trebuie să meargă până la Beijing pentru a vizita faimosul Oraş Interzis, ci pot face acest lucru virtual, având şi posibilitatea de a se pune în pielea eunucilor imperiali şi de a cunoaşte, bineînţeles, şi curtezane.

Urmărește
536 afișări
Imaginea articolului Oraşul Interzis, accesibil virtual

Oraşul Interzis, accesibil virtual

Oraşul Interzis, complex care se află în centrul Beijingului, atrage zeci de mii de vizitatori reali în fiecare zi.

De acum însă, turiştii online pot urmări şi ei fastul cinei împăraţilor dinastiei Qing, pot antrena greieri pentru lupte şi îi pot hrăni cu ţânţari, având şi posibilitatea de a trage cu arcul pentru a ajuta o curtezană

În palatul virtual, lansat vineri, turiştii virtuali se pot costuma ca parte a imensului anturaj imperial. "Atunci când intri în Oraşul Interzis ai la dispoziţie nouă costume istorice, care urmăresc să inducă un simţ al istoriei şi să păstreze uniforme decorurile", a spus John Tolva, manager de program în cadrul IBM, care a coordonat proiectul "Beyond Space and Time".

Potrivit lui, în Oraşul Interzis în variantă virtuală nu se poate alerga şi nici zbura, restricţie care urmăreşte să prevină distragerea atenţiei altor vizitatori ai oraşului virtual, cu care se poate interacţiona şi care pot fi văzuţi de ceilalţi turişti.

Programul nu evită nici partea "lumească" a istoriei imperiale chineze, conturată în mare parte de legiunile de eunuci care controlau anumite zone ale vieţii la Curte şi care ajungeau să cumuleze o putere semnificativă. "Unul dintre costumele puse la dispoziţia turiştilor virtuali este acela de eunuc", a spus Paula Baker, vicepreşedintele IBM, precizând că, pentru a se evita situaţiile neplăcute, personajul virtual poartă numele de "servitor imperial".

Aceşti eunuci imperiali apar şi în unele roluri birocratice, pe care este posibil să le fi îndeplinit în urmă cu sute de ani.

Persoanele interesate de alte aspecte intime ale vieţii împăraţilor chinezi au posibilitatea de a se uita mai îndeaproape la femeile alese să-l servească pe Fiul Cerului. "Există un tablou pentru a cărui realizare pozează împăratul, în jurul căruia roiesc concubinele, care încearcă să îi îndeplinească toate dorinţele, în timp ce pictorul îşi face treaba", a spus Tolva.

Administratorii Oraşului Interzis, devenit muzeu, speră ca programul (www.beyondspaceandtime.com), care foloseşte aceleaşi sisteme utilizate şi la realizarea jocurilor video, să aducă noi fani unui peisaj cultural care a supravieţuit unui tumultuos secol al XX-lea chinez într-un mod remarcabil.

Programul a fost realizat pe parcursul a trei ani şi costurile lui s-au ridicat la trei milioane de dolari, sumă suportată de IBM în cadrul programelor sale pentru comunitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici