Orientarea sexuală poate fi dezvăluită de pupile

Pupilele ochilor se dilată la vederea unor persoane atrăgătoare din punct de vedere sexual şi dezvăluie astfel orientarea sexuală a persoanei în cauză, afirmă autorii unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii.

Urmărește
924 afișări
Imaginea articolului Orientarea sexuală poate fi dezvăluită de pupile

Orientarea sexuală poate fi dezvăluită de pupile (Imagine: Shutterstock)

Pentru a verifica această ipoteză - care a fost considerată multă vreme doar o simplă credinţă populară -, cercetătorii de la Universitatea Cornell le-au prezentat celor 325 de voluntari de ambele sexe videoclipuri erotice şi au măsurat dilatarea pupilelor acestora cu ajutorul unor lentile cu raze infraroşii.

Astfel, bărbaţii heterosexuali au reacţionat la vederea femeilor din acele videoclipuri, iar bărbaţii homosexuali, la vederea bărbaţilor din acele imagini.

În schimb, femeile heterosexuale au prezentat reacţii ale pupilelor la proiecţia videoclipurilor cu ambele sexe, confirmând astfel, potrivit autorilor studiului, faptul că sexualitatea feminină se manifestă într-un mod diferit de cea a bărbaţilor.

Femeile homosexuale au fost, în schimb, mai apropiate de bărbaţi din acest punct de vedere, reacţiile lor fiind mai clare în faţa imaginilor erotice cu femei.

În ceea ce-i priveşte pe bărbaţii bisexuali, aceştia s-au arătat în egală măsură atraşi de ambele sexe, infirmând teoriile şi speculaţiile din câteva studii anterioare.

"Am arătat că dorinţa sexuală flexibilă nu este un lucru rezervat exclusiv femeilor, că anumiţi bărbaţi o posedă şi ei şi că acest lucru poate fi văzut la nivelul pupilelor", a explicat Ritch Savin-Williams, unul dintre autorii studiului, publicat în revista PloS ONE.

Mai multe studii au fost realizate în ultimii ani în domeniul orientării sexuale, dar ele erau bazate pe evaluarea excitaţiei genitale, un lucru mai greu de realizat, mai ales pe indivizi provenind din culturile tradiţionale.

Reacţiile pupilelor la stimulii sexuali au fost utilizate de guvernul canadian între anii 1950 şi 1970 pentru a-i depista pe homosexuali, consideraţi în acea perioadă drept o "ameninţare naţională". Experimentul a fost însă un eşec, din cauza dificultăţii de măsurare cu precizie a dilatării pupilei şi a lipsei de interes din partea populaţiei, întrucât foarte puţini voluntari au dorit să participe la acest studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici