Prima pagină » Life-Inedit » Originea celui mai rar meteorit căzut pe Pământ

Originea celui mai rar meteorit căzut pe Pământ

Originea celui mai rar meteorit căzut pe Pământ
Meteoritul Ivuna a fost găsit în Tanzania în decembrie 1938. Ulterior, acesta a fost împărţit în mai multe mostre care se află acum la Muzeul de Istorie Naturală (NHM) din Londra.
 
După ce l-au comparat cu eşantioane de pe un asteroid cunoscut sub numele de Ryugu, experţii cred că roca Ivuna ar fi putut proveni de la marginea sistemului solar.
 
Descoperirea ştiinţifică, publicată în revista Science Advances, ar putea dezlega mistere legate de istoria timpurie a Sistemului Solar şi de modul în care a început viaţa pe Pământ, a precizat NHM, potrivit SkyNews.
 
Un cercetător principal de la muzeu şi coautor al lucrării, profesorul Sara Russell, a declarat „Este o descoperire cu adevărat interesantă pentru mine, deoarece arată că meteoriţii din muzeul nostru şi din colecţiile din întreaga lume ar putea de fapt să eşantioneze cea mai mare parte a sistemului solar solid, de la cea mai interioară parte stâncoasă până la cea mai îndepărtată parte exterioară a acestuia. Le putem folosi pentru a afla mai multe despre originile noastre şi despre toate planetele noastre tovarăşe”.
 
Ivuna este unul dintre meteoriţii extrem de rari cunoscuţi sub numele de condrite CI.
 
Aceşti meteoriţi conţin elemente care au fost prezente la formarea Sistemului Solar în urmă cu peste patru miliarde de ani, cum ar fi fierul şi carbonul. În plus, se ştie că acest tip de meteoriţi conţin şi apă ingredientul esenţial pentru viaţă.
 
Pentru acest experiment, oamenii de ştiinţă au examinat mostre din Ryugu, care au fost aduse pe Pământ în 2020 de către o navă spaţială japoneză Hayabusa2.
 
Ryugu este un asteroid care are o orbită a Soarelui care nu este departe de Pământ.
 
Se crede că s-a născut în sistemul solar exterior în urmă cu peste patru miliarde de ani, dar s-a desprins de un corp mai mare înainte de a migra spre Pământ.
 
Descoperirile sugerează că atât Ryugu, cât şi condritele CI provin din aceeaşi regiune a spaţiului, periferia sistemului solar, şi ar putea chiar să aibă acelaşi corp părinte, au declarat cercetătorii.
 
„Comparând formele de fier atât în asteroizi, cât şi în meteoriţi, am aflat că Ryugu se potriveşte remarcabil de bine cu condritele CI„, a declarat profesorul Russell.
 
Se crede că este posibil ca apa şi materia organică să fi fost aduse pentru prima dată pe Pământ de către meteoriţi din această regiune.