- Home
- Life-Inedit
- (21.10.2022, 13:01)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Originea celui mai rar meteorit căzut pe Pământ
- Sursa unuia dintre cei mai rari meteoriţi de pe Pământ a fost identificată de oamenii de ştiinţă britanici.
- Meteoritul Ivuna a fost găsit în Tanzania în decembrie 1938.
- Acesta a fost examinat alături de mostre dintr-un alt meteorit despre care se ştia că provine din regiunile exterioare ale sistemului solar.
Urmărește
1188 afișări
Sursa foto: Twitter
Meteoritul Ivuna a fost găsit în Tanzania în decembrie 1938. Ulterior, acesta a fost împărţit în mai multe mostre care se află acum la Muzeul de Istorie Naturală (NHM) din Londra.
După ce l-au comparat cu eşantioane de pe un asteroid cunoscut sub numele de Ryugu, experţii cred că roca Ivuna ar fi putut proveni de la marginea sistemului solar.
Descoperirea ştiinţifică, publicată în revista Science Advances, ar putea dezlega mistere legate de istoria timpurie a Sistemului Solar şi de modul în care a început viaţa pe Pământ, a precizat NHM, potrivit SkyNews.
Un cercetător principal de la muzeu şi coautor al lucrării, profesorul Sara Russell, a declarat „Este o descoperire cu adevărat interesantă pentru mine, deoarece arată că meteoriţii din muzeul nostru şi din colecţiile din întreaga lume ar putea de fapt să eşantioneze cea mai mare parte a sistemului solar solid, de la cea mai interioară parte stâncoasă până la cea mai îndepărtată parte exterioară a acestuia. Le putem folosi pentru a afla mai multe despre originile noastre şi despre toate planetele noastre tovarăşe”.
Ivuna este unul dintre meteoriţii extrem de rari cunoscuţi sub numele de condrite CI.
Aceşti meteoriţi conţin elemente care au fost prezente la formarea Sistemului Solar în urmă cu peste patru miliarde de ani, cum ar fi fierul şi carbonul. În plus, se ştie că acest tip de meteoriţi conţin şi apă ingredientul esenţial pentru viaţă.
Pentru acest experiment, oamenii de ştiinţă au examinat mostre din Ryugu, care au fost aduse pe Pământ în 2020 de către o navă spaţială japoneză Hayabusa2.
Ryugu este un asteroid care are o orbită a Soarelui care nu este departe de Pământ.
Se crede că s-a născut în sistemul solar exterior în urmă cu peste patru miliarde de ani, dar s-a desprins de un corp mai mare înainte de a migra spre Pământ.
Descoperirile sugerează că atât Ryugu, cât şi condritele CI provin din aceeaşi regiune a spaţiului, periferia sistemului solar, şi ar putea chiar să aibă acelaşi corp părinte, au declarat cercetătorii.
„Comparând formele de fier atât în asteroizi, cât şi în meteoriţi, am aflat că Ryugu se potriveşte remarcabil de bine cu condritele CI", a declarat profesorul Russell.
Se crede că este posibil ca apa şi materia organică să fi fost aduse pentru prima dată pe Pământ de către meteoriţi din această regiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe