Originea lui Charlie Chaplin, învăluită în mister, potrivit arhivelor MI5 - VIDEO

Originea lui Charlie Chaplin continuă să fie învăluită în mister şi nu există nicio dovadă a naşterii cineastului la Londra, aşa cum se consideră că s-a întâmplat, pe 16 aprilie 1889, potrivit arhivelor serviciului de informaţii britanic MI5.

Urmărește
1735 afișări
Imaginea articolului Originea lui Charlie Chaplin, învăluită în mister, potrivit arhivelor MI5 - VIDEO

Originea lui Charlie Chaplin, învăluită în mister, potrivit arhivelor MI5

MI5 (Military Intelligence, Section 5) a primit în 1952 sarcina de a-l ancheta pe cineast, din partea ambasadei SUA. Chaplin era acuzat de a fi făcut o donaţie secretă Partidului Comunist american în 1923 şi se credea că actorul continuă să întreţină relaţii cu această formaţiune.

Însă serviciul nu a putut dovedi că aceste acuzaţii erau întemeiate, mai mult nici nu a fost găsit vreun certificat de naştere al starului filmului mut, care să ateste că acesta s-a născut la Londra în 1889, într-un cartier sărac al capitalei britanice, înainte de a emigra în SUA în 1910, aşa cum se crede.

Serviciul britanic nu a putut dovedi atunci nici că numele real al lui Chaplin ar fi fost Israel Thornstein, după numele de familie al unui evreu rus, aşa cum i-a fost sugerat de SUA.

Totodată, MI5 a respins ideea potrivit căreia Charles Spencer, cunoscut sub numele de scenă Charlie Chaplin, s-ar fi născut în Franţa, cum s-a mai presupus.

"Este ciudat că nu găsim niciun document privind naşterea lui Chaplin, dar eu consider că aceasta nu are mare importanţă din perspectiva securităţii", a spus şeful departamentului de combatere a subversiunii din MI5, John Marriott.

În 1953, Chaplin a mers la Londra pentru a-şi promova un film şi i-a fost interzis să se întoarcă în SUA, din cauza curentului anti-sovietic din perioada McCarthyism-ului, în ciuda faptului că cineastul a negat că ar avea simpatii comuniste.

Cinci ani mai târziu, serviciile britanice, care nu au fost niciodată convinse de adevărul acuzaţiilor făcute de SUA, au ajuns la concluzia că nu există dovezi pentru a-l putea considera pe Chaplin un risc la adresa siguranţei naţionale. Potrivit serviciilor britanice, acesta era mai degrabă un "progresist" sau un "radical", decât un comunist, chiar dacă numele vedetei, care a fost considerată una dintre victimele McCarthyism-ului, a fost folosit pentru a servi intereselor comuniştilor.

Charlie Chaplin a fost unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul al XX-lea. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără "Luminile oraşului/ City Lights", "Timpuri noi/ Modern Times" şi "Dictatorul/ The Great Dictator".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici