- Home
- Life-Inedit
- (29.06.2020, 15:02)
- Adina Petcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO. Un ou gigantic, vechi de 66 de milioane de ani, îi intrigă pe cercetători. Dinozaur sau...altceva? Cum ar putea arăta animalul
- O fosilă gigantică a fost descoperită de cercetători în Antarctica
- Este vorba despre un ou de dimensiuni mari, de aproximativ 28 de centimetri / 18 centimetri
- Estimările indică faptul că oul ar fi fost depus cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă
Urmărește
1087 afișări
Sursa FOTO: Profimedia
Descoperirea este importantă în mai multe sensuri. Întâi de toate, este singurul ou de acest fel cunoscut: o fosilă cu coajă moale, de o asemenea vechime în timp şi depusă de o reptilă marină dispărută, pe continentul antarctic.
Oamenii de ştiinţă consideră că „mama” poate fi un exemplar de Mosasaur, o reptilă care a trăit pe Terra cu milioane de ani în urmă.
„Provine de la un animal de dimensiunea unui dinozaur mare, dar este complet diferit de un ou de dinozaur", a declarat Lucas Legendre, cercetător la Şcolii Doctorale de Geoştiinţe a Universităţii Austin din Texas, potrivit iflscience.com. „Cel mai mult seamănă cu ouăle şerpilor sau şopârlelor, dar a fost depus de o rudă de dimensiuni mult mai mari a acestor animale.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Până la descoperirea fosilei nu existau dovezi potrivit cărora reptilele marine gigantice din Cretacic (perioadă geologică ce a durat aproximativ 79 de milioane de ani) ar fi depus ouă.
Oamenii de ştiinţă din Chile au început să studieze fosila cu aproape un deceniu în urmă. Oul a ajuns apoi în colecţia Muzeului Naţional de Istorie Naturală. Deşi a trecut ceva vreme, acesta rămâne o enigmă.
Coaja subţire, „vizibil aplatizată”, e printre cele mai mari descoperite vreodată. Oul ar fi eclozat cu zeci de milioane de ani în urmă, ceea ce înseamnă că orice s-ar fi dezvoltat în interiorul său este de mult dispărut.
Un studiu realizat de cercetători sugerează că animalul respectiv ar fi măsurat peste 6 metri lungime, fără a lua în considerare dimensiunea cozii. Ar putea fi vorba despre o reptilă marină cunoscută sub numele de Mosasaur, dar ipoteza unei specii de dinozaur neidentificate rămâne valabilă. În orice caz, reprezintă un nou taxon: Antarcticoolithus bradyi. Unii oameni de ştiinţă chiar l-au poreclit în glumă „Chestia” sau „Lucrul ăla”.
Posibilă reprezentare a unui Mosasaur. Sursa FOTO: Profimedia
„Un ou atât de mare cu o coajă relativ subţire poate oferi informaţii despre constrângeri asociate cu forma corpului ori sistemul reproducător al speciei”, scriu autorii studiului publicat pe 17 iunie de Nature.com.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: VIDEO | Spectacol pe apă: Există şi tornade prietenoase. Cum se formează şi cât de puternice sunt
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe