FOTO. Un ou gigantic, vechi de 66 de milioane de ani, îi intrigă pe cercetători. Dinozaur sau...altceva? Cum ar putea arăta animalul

  • O fosilă gigantică a fost descoperită de cercetători în Antarctica
  • Este vorba despre un ou de dimensiuni mari, de aproximativ 28 de centimetri / 18 centimetri
  • Estimările indică faptul că oul ar fi fost depus cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă
Urmărește
1087 afișări
Imaginea articolului FOTO. Un ou gigantic, vechi de 66 de milioane de ani, îi intrigă pe cercetători. Dinozaur sau...altceva? Cum ar putea arăta animalul

Sursa FOTO: Profimedia

Descoperirea este importantă în mai multe sensuri. Întâi de toate, este singurul ou de acest fel cunoscut: o fosilă cu coajă moale, de o asemenea vechime în timp şi depusă de o reptilă marină dispărută, pe continentul antarctic.

Oamenii de ştiinţă consideră că „mama” poate fi un exemplar de Mosasaur, o reptilă care a trăit pe Terra cu milioane de ani în urmă.

„Provine de la un animal de dimensiunea unui dinozaur mare, dar este complet diferit de un ou de dinozaur", a declarat Lucas Legendre, cercetător la Şcolii Doctorale de Geoştiinţe a Universităţii Austin din Texas, potrivit iflscience.com. „Cel mai mult seamănă cu ouăle şerpilor sau şopârlelor, dar a fost depus de o rudă de dimensiuni mult mai mari a acestor animale.”

Până la descoperirea fosilei  nu existau dovezi potrivit cărora reptilele marine gigantice din Cretacic (perioadă geologică ce a durat aproximativ 79 de milioane de ani) ar fi depus ouă.

Oamenii de ştiinţă din Chile au început să studieze fosila cu aproape un deceniu în urmă. Oul a ajuns apoi în colecţia Muzeului Naţional de Istorie Naturală. Deşi a trecut ceva vreme, acesta rămâne o enigmă.

Coaja subţire, „vizibil aplatizată”, e printre cele mai mari descoperite vreodată. Oul ar fi eclozat cu zeci de milioane de ani în urmă, ceea ce înseamnă că orice s-ar fi dezvoltat în interiorul său este de mult dispărut.

Un studiu realizat de cercetători sugerează că animalul respectiv ar fi măsurat peste 6 metri lungime, fără a lua în considerare dimensiunea cozii. Ar putea fi vorba despre o reptilă marină cunoscută sub numele de Mosasaur, dar ipoteza unei specii de dinozaur neidentificate rămâne valabilă. În orice caz, reprezintă un nou taxon: Antarcticoolithus bradyi. Unii oameni de ştiinţă chiar l-au poreclit în glumă „Chestia” sau „Lucrul ăla”.

Posibilă reprezentare a unui Mosasaur. Sursa FOTO: Profimedia

„Un ou atât de mare cu o coajă relativ subţire poate oferi informaţii despre constrângeri asociate cu forma corpului ori sistemul reproducător al speciei”, scriu autorii studiului publicat pe 17 iunie de Nature.com.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici