(P) Când şi cum schimbăm ghiveciul la flori

Transplantarea plantelor în ghivece este o sarcină necesară, în multe cazuri. Deşi poate părea simplu, anumite complicaţii pot apărea în timpul procesului. Prin urmare, este important să se ia în considerare câteva recomandări. Descoperiţi cum o plantă este transplantată dintr-un ghiveci în altul, fără a afecta dezvoltarea acesteia. Urmaţi aceste sugestii pentru a schimba ghivecele şi veţi afla, de asemenea, care este perioada potrivită pentru a muta plantele în alte vase.

Urmărește
734 afișări
Imaginea articolului (P) Când şi cum schimbăm ghiveciul la flori

(P) Când şi cum schimbăm ghiveciul la flori

Udarea plantei înainte

Solul trebuie să fie umed în momentul transplantului. Vă recomandăm udarea plantei cu câteva zile înainte, astfel încât solul să fie pregătit.

Scoateţi planta cu grijă

Pentru a lua planta, puneţi mâna pe partea de sus a vasului şi ţineţi tulpina plantei. Apoi întoarceţi ghiveciul şi îndepărtaţi planta încet şi cu atenţie. Dacă planta nu iese după mai multe încercări, utilizaţi un cuţit pentru a cresta uşor pâmăntul de pe marginile ghiveciului. Dacă nimic din toate acestea nu funcţionează, atunci nu aveţi de ales decât să tăiaţi vasul. Este bine să fie şi rădăcinile plantei, ca atare aveţi grijă să nu le rupeţi.

Păstraţi pământul din vechiul ghiveci

Vă recomandăm să scoateţi o treime din pământ, încet şi cu ajutorul mâinilor. Puneţi câţiva centimetri de sol nou în ghiveciul nou, puneţi planta în vas. Se recomandă ca noul vas să nu aibă un diametru mai mare de 3 cm decât cel vechi. De exemplu, dacă schimbaţi ghivece de flori ce au avut un diametru de 25 cm, noul vas este bine să aibă un diametru mai mare de 28 cm.

Presaţi cu atenţie solul

După amplasarea plantei şi suplimentarea cu sol, tasaţi cu grijă pământul, ajutându-vă de mâini şi nu alte ustensile, astfel încât floarea să pătrundă mai bine în ghiveci şi să se amestece solul plantei cu cel pe care l-aţi adăugat.

Când se schimbă ghiveciul plantei? 

Pentru a avea grijă de plantă şi a promova înflorirea, perioada anului în care schimbăm ghiveciul este decisivă pentru ca floarea să supravieţuiască. Cel mai bun sezon pentru a schimba plantele din ghiveci este primăvara. În acest sezon, florile sunt în plină creştere. Datorită impulsului caracteristic al acestei etape, specimenele au, de obicei, mai multă putere pentru a continua extinderea şi înflorirea în noul recipient.

Una dintre cheile pentru transplantarea cu succes a plantelor este alegerea timpului potrivit pentru a face acest lucru. De obicei, cel mai bine este să faceţi acest lucru înainte ca planta să înceapă să înflorească, adică iarna târziu sau primăvara devreme. În general, este recomandat să schimbaţi ghiveciul cel mult o dată pe an sau la fiecare doi ani.

Este important să nu transplantaţi plante în sezonul lor de înflorire, cu excepţia cazului în care planta este recent achiziţionată, iar ghiveciul este foarte mic. În acest caz, este necesară schimbarea vasului, astfel încât planta să aibă suficient spaţiu pentru a creşte.

De asemenea, este important să se ia în considerare că florile au propriile lor reguli cu privire la îngrijire şi transplantare, de aceea verificaţi când se impune schimbarea ghiveciului. În funcţie de tipul de plante, acestea ar trebui transplantate în fiecare an, deşi există unele specii care au nevoie de mai mult timp pentru a creşte, astfel încât acestea sunt transplantate la fiecare doi sau trei ani.

În cazul în care faceţi mutarea în grădină, este important să protejaţi planta de frig în timpul şi după procedură, pentru a evita degradarea cauzată de schimbările bruşte de temperatură. În ceea ce priveşte momentul zilei, cel mai bine este să efectuaţi mutarea plantei foarte devreme, înainte de apusul soarelui sau la asfinţit, pentru a proteja planta de soare.

Ce semne ne indică că este momentul schimbării ghiveciului?

Ne putem uita la mai multe semne care ne indică faptul că este timpul pentru noi ghivece sau jardiniere flori. Una dintre cele mai clare este când rădăcinile ies din fundul vasului, prin gaura de drenaj. De asemenea, putem observa când dintr-o dată, planta are nevoie de mai multă apă decât înainte, iar acest lucru indică faptul că rădăcinile s-au dezvoltat mult şi au nevoie de mai mult spaţiu. 

Fiecare floare are nevoie de udare constantă, de expunere directă sau indirectă la razele soarelui, însă plantele necesită a fi mutate în alte ghivece, fie imediat după achiziţionare (dacă vasul este prea mic), fie primăvara, deoarece atunci se produce de regulă înflorirea.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici