Pacemakerele şi defibrilatoarele cardiace, vulnerabile la pirateria informatică

Pacemakerele şi defibrilatoarele cardiace implantate, dotate cu tehnologie wireless, sunt vulnerabile la pirateria informatică, cu consecinţe potenţial fatale.

Urmărește
124 afișări
Imaginea articolului Pacemakerele şi defibrilatoarele cardiace, vulnerabile la pirateria informatică

Pacemakerele şi defibrilatoarele cardiace, vulnerabile la pirateria informatică (Imagine: www.astrosurf.com)

Tehnologia wireless permite specialiştilor cardiologi să controleze de la distanţă buna funcţionare a implanturilor şi să le regleze, evitându-se astfel vizitele repetate la medic sau operaţiile chirurgicale.

Însă progresul tehnologic nu este unul lipsit de riscuri. Autorii acestui studiu au demonstrat că piraţii informatici pot reprograma de la distanţă aceste implanturi, fără ştirea pacientului.

Specialiştii, de la Universitatea din Washington, Seattle, au demonstrat că este posibil să se obţină informaţii medicale confidenţiale despre purtătorii de pacemakere şi defibrilatoare.

"Sperăm că studiul nostru va constitui un avertisment pentru fabricanţii de proteze", a subliniat Kadayoshi Kohno, profesor de ştiinţe informatice şi inginerie, unul dintre autorii studiului. "În anii '70, femeia bionică era un vis, însă progresele tehnologiei au făcut ca ea să devină realitate, iar oamnii vor avea din ce în ce mai multe micro-computere foarte sofisticate, wireless, în corpul lor", a spus acesta. "Scopul nostru este de a ne asigura că echipamentele sunt sigure, eficace şi protejate de interferenţele exterioare", a adăugat acesta.

Potrivit cercetătorilor, pirateria informatică ar putea deveni o ameninţare serioasă pentru aceste implanturi electronice, pentru că distanţele de la care se pot controla ele pot fi din ce în ce mai mari.

Pentru studiul lor, cercetătorii au utilizat un defibrilator şi un aparat de radio receptor-emiţător, care a permis accesul la dosarul informatic medical al pacientului şi reglarea implantului de la distanţă. Cu ajutorul aparatului ieftin, specialiştii au putut intercepta semnale emise de defibrilator şi obţine toate informaţiile confidenţiale despre pacient. De asemenea, ei au accesat în timp real datele transmise de implant, precum electrocardiograma.

Ulterior, cercetătorii au lansat mai multe operaţiuni de piratare care le-au permis reprogramarea defibrilatorului, făcându-l incapabil să răspundă la gravele disfuncţii ale inimii. Specialiştii au putut chiar să lanseze o comandă pentru a provoca un şoc electric în inimă, parţial fatal.

"Unul din obiectivele studiului este de a încuraja industria echipamentelor medicale să se gândească mai mult la securizarea informaţiilor medicale despre pacienţi, mai ales în perspectiva generalizării tehnologiei wireless", a explicat un alt autor al studiului, cardiologul William Maisel, de la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Harvard, Massachusetts.

Cercetătorul a subliniat că milioane de persoane din lume depind de aceste proteze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici