- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (01.01.2021, 08:41)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pandemia a pus pe „mute” marile festivaluri de muzică din ţară
- Restricţiile impuse de autorităţi au dus, în 2020, la anularea marilor festivaluri de muzică din ţară.
- „Haiducii” acestui an au fost organizatorii TIFF, care au ţinut offline festivalul de film, şi cei de la FITS, care au prezentat online peste 138 de spectacole.
Urmărește
658 afișări
Pandemia a pus pe „mute” marile festivaluri de muzică din ţară
Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu (FITS) a fost primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală şi de Est organizat în acest an în mediul virtual, între 12 şi 21 iunie. Ediţia din 2020, pregătită cu doi ani înainte, a fost regândită de organizatori într-un timp record pentru a se putea desfăşura doar online.
„Ceea ce părea de neimaginat la începutul acestui an – organizarea unui eveniment de anvergură –, FITS în mediul online a devenit astăzi un model preluat de marile evenimente de gen din lume. Am reuşit performanţa, alături de echipa mea, să dăm un sens cu totul nou festivalului. Am reuşit performanţa ca în aproape două luni să regândim ceea ce era deja planificat cu doi ani în avans. Cu ediţia specială <FITS online – Puterea de a crede> din acest an, am reuşit să ne rescriem istoria, în ciuda situaţiei de criză prin care am trecut”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Constantin Chiriac, preşedintele FITS.
Astfel, timp de zece zile, au fost prezentate publicului pe Facebook şi pe site-ul oficial al festivalului 138 de spectacole şi evenimente din 10 ţări, de pe cinci continente. Iar eforturile nu au fost în zadar: acestea au fost accesate de peste 200.000 de vizitatori unici şi au înregistrat un reach de peste 1,5 milioane de persoane.
Dincolo de provocările acestui an, pentru artiştii sibieni, cea mai dureroasă a fost lipsa întâlnirii „faţă în faţă” cu publicul.
„Emoţia şi bucuria întâlnirii cu publicul care ne este alături de 27 de ani, toată energia şi explozia de ritm şi culoare pe care FITS le revarsă pe străzile Cetăţii Sibiului de 27 ani, toată energia aceea vibrantă din sălile arhipline din cele zece zile de festival sunt pierderile pe care fiecare dintre cei care scriu povestea FITS de atât de mulţi ani le-au resimţit cel mai acut. Lipsa întâlnirii cu publicul nostru, care ne urmează cu credinţă de aproape 30 de ani a fost un moment dureros nu doar în timpul FITS, ci şi pe întregul parcurs al anului, în toate momentele de însingurare şi distanţare ale acestui an”, a mai spus Constantin Chiriac.
FITS este, încă de la prima ediţie, un motor de dezvoltare a oraşului, iar lipsa lui din peisajul cultural al acestui an s-a resimţit. Dincolo de pierderile financiare însă, prin ediţia specială online, peste 200.000 de vizitatori din peste 100 de ţări au ajuns, prin intermediul internetului, la Sibiu. „Au vorbit despre noi, chiar şi numai virtual. Au fost cu noi aici, chiar şi numai virtual. În acelaşi timp, faptul că modelul nostru de la Sibiu a fost preluat de festivaluri mari de artele spectacolului din lume e un mare câştig de imagine”, susţine preşedintele FITS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Revanşa din 2021: două ediţii FITS într-un an
FITS îşi propune să îşi ia revanşa în 2021, când vor fi organizate nu una, ci două ediţii ale festivalului. Pe baza experienţei din 2020, artiştii sibieni nu vor să renunţe la ediţia online, dar promit că vor reveni pe scenă cu publicul în sală.
„În 2021, <Construim speranţa împreună>. Aceasta este tema ediţiei de anul viitor a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Acesta este şi motorul nostru pentru anul viitor. Avem nevoie cu toţii să vedem viitorul de dincolo de anul acesta negru. Să ne recâştigăm încrederea în astăzi, în mâine. Cu tot ceea ce am învăţat în acest an, mergem spre 2021 cu mai multă încredere. Vom avea în 2021 două ediţii ale festivalului: o ediţie online şi o ediţie offline. Toate cele 500 de spectacole care ar fi trebuit să fie prezentate la Sibiu în 2020 vor fi prezentate publicului în 2021, iar o componentă importantă a ediţiei de anul viitor va fi cea digitală. Prezentăm în anul 2021 spectacole offline, dar şi online – înregistrate sau live din sălile de spectacole”, a precizat Constantin Chiriac.
Astfel, în 2021, festivalul, atât online, cât şi offline, este programat în perioada 11-20 iunie. Programul va fi anunţat, ca în fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului, pe 27 martie 2021, când, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, ar putea fi puse în vânzare şi primele bilete.
TIFF 2020: „Ne vom aminti la bere despre haiducia noastră”
Nici la Cluj-Napoca, organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) nu s-au dat bătuţi în faţa pandemiei, astfel că ediţia din 2020 a avut loc offline, în condiţii speciale.
„În privinţa organizării offline, TIFF e singurul. Toate festivalurile s-au amânat. Nu ne putem bate cu pumnii în piept că suntem mai curajoşi decât alţii, dar până la urmă <it’s a fact>. TIFF e singurul festival care s-a întâmplat”, spunea, la finalul ediţiei din acest an, Oana Giurgiu, directorul executiv al festivalului, în Aperitiff, publicaţia oficială a evenimentului, referindu-se la celelalte festivaluri importante de film din Europa.
Sute de proiecţii de film au avut loc între 31 iulie şi 9 august în Cluj-Napoca, în locaţii tradiţionale pentru festival sau în unele speciale.
„ATENŢIE! Pentru siguranţa dumneavoastră, la intrare se va efectua un triaj observaţional şi nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree). La intrarea in perimetrul proiecţiei, se va verifica temperatura fiecărui spectator”, anunţau organizatorii.
De altfel, purtarea măştii a fost obligatorie pentru participanţi, iar distanţa minimă între persoane a fost de cel puţin 1,5 metri.
Întrebat în Aperitiff cum îşi va aminti ediţia din 2020, managerul festivalului, Cristian Hordilă, a spus că sunt două scenarii: „Primul, dacă la anul lucrurile vor reveni la normal, probabil ne vom aminti povestind la bere despre haiducia noastră. În scenariul doi, dacă va continua pandemia, ne vom aminti tehnic. Vom prelua din experienţa de anul acesta pentru a putea organiza următoarea ediţie”.
Ediţia din 2021 a TIFF, cea cu numărul 20, este programată între 28 mai şi 6 iunie 2021, la Cluj-Napoca.
Electric Castle, „înlocuit” de evenimente online şi o tabără de creaţie
Electric Castle, festivalul care readuce la viaţă celebrul castel Banffy din Bonţida, nu a avut loc anul acesta.
„A fost o perioadă ciudată. În martie se credea ca restricţiile sunt impuse pentru o perioadă scurtă şi că evenimentele din vară nu vor fi afectate. Din aprilie am început să lucrăm pe mai multe scenarii, dar în iunie a fost clar că nu se mai poate organiza”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Renate Roca-Rozenberg, PR Manager Electric Castle.
Organizatorii nu s-au dat bătuţi, astfel că au pus la cale alte evenimente. Astfel, în decembrie a fost lansat pe Netflix documentarul „Festival – A Concert for No One. A concert for Everyone”, filmat şi lansat imediat după perioada de carantină. Acesta reuneşte trei dintre cele mai cunoscute trupe româneşti ale momentului, într-o experienţă muzicală inedită. Subcarpaţi, Viţa de Vie şi Golan susţin, la castelul Banffy, din Bonţida, un concert fără public, fizic, prezent, dar pentru sutele de mii de fani ai festivalului ce ar fi trebuit să-i vadă live, în acele zile, la cea de-a 8-a ediţie a Electric Castle. Artiştii cântă, improvizează şi vorbesc despre experienţa personală a izolării, ce i-a obligat să stea departe de scenă.
Un alt eveniment desfăşurat pe parcursul verii a fost EC Creative Camp. Timp de două luni, artişti români din genuri şi nivele de notorietate diferite au fost invitaţi în tabăra de creaţie de la Tuzla. Aici, li s-a pus la dispoziţie spaţiul şi logistica necesare pentru a putea compune, împreună sau individual, de a schimba idei şi de a avea acces la alte zone artistice ce îi pot îmbogăţi.
„Am dus acolo, în tabăra de creaţie, artişti celebri şi mai puţin celebri, dar şi artişti din alte zone ca să îi inspire şi se pare că a funcţionat foarte bine, iar proiectul s-a concretizat în multe producţii. Un album cu creaţiile de acolo urmează să fie lansat în ianuarie sau februarie”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, Renate Roca-Rozenberg.
Organizatorii privesc cu speranţă spre 2021, un an în care, spun ei, „va fi o altă normalitate, în condiţii pe care le vom crea noi”.
A opta ediţie a Electric Castle se va desfăşura între 14 şi 18 iulie 2021. Twenty one pilots, Gorillaz şi Deftones sunt capetele de afiş confirmate până acum la ediţia de anul viitor.
Afterhills: „Ne-a lipsit energia publicului şi vibe-ul artiştilor”
Şi ediţia din 2020 a celebrului festival AfterHills din Iaşi a fost reprogramată pentru 2021. „Pentru 2020 ne-am aliniat deciziei globale de a anula această ediţie. (…) Cel mai mult ne-a lipsit energia publicului şi vibe-ul artiştilor”, au transmis organizatorii pentru MEDIAFAX.
Aceştia au precizat că ediţia din 2021 va avea loc „în principiu, în august”, dar că este prematur să fie anunţaţi artiştii invitaţi.
„Ediţia Afterhills 2021 va face istorie! Abia aşteptăm să ne reîntâlnim, să ne îmbrăţişăm fericiţi, să zâmbim fără măşti pe faţă şi să petrecem toată noaptea, ca în vremurile bune!”, au mai transmis organizatorii, potrivit cărora toate biletele achiziţionate pentru ediţia 2020 devin automat bilete valabile pentru ediţia 2021.
Aceeaşi soartă au avut-o şi Untold şi Neversea. Festivalul de la Cluj se va desfăşura anul viitor între 5 şi 8 august, iar cel de la malul mării între 8 şi 11 iulie, au anunţat organizatorii.
Sports Festival: A fost un an dificil, dar am reuşit să ne adaptăm
Sports Festival este un alt mare eveniment din Cluj care a fost amânat. Cea de-a treia ediţie a festivalului dedicat sportului se anunţa plină de surprize şi includea un super-demonstrativ cu Simona Halep şi meciul de retragere al lui Adrian Mutu, la care urmau să participe nume mari din fotbalul mondial precum Andrea Pirlo, Francesco Totti şi Alessandro del Pierro.
Organizatorii nu s-au îndepărtat însă de la misiunea lor şi au pus la cale, în iunie, primul turneu feminin de tenis de după perioada de izolare, câştigat de Gabriela Ruse, într-o seminifinală cu Irina Begu.
Turneul s-a încheiat cu un demonstrativ de dublu cu Ruse, Simona Halep, Horia Tecău şi Marius Copil. Turneul a avut loc fără spectatori, dar a fost o ocazie bună pentru sportivele din România să reintre în teren şi să se încălzească pentru marile competiţii din circuit.
În septembrie, Sports Festival a organizat Urban Playfield, un alt eveniment dedicat comunităţii spotive din România, cu public redus. De notorietate este proiectul Biletul de Sănătate: staţia sportivă smart din Cluj-Napoca, unde oamenii pot să obţină un bilet de autobuz în schimbul a 20 de genuflexiuni. Peste jumătate de milion de genuflexiuni au fost făcute de clujeni în ultimele 3 luni în această staţie.
„A fost un an dificil, am făcut 10% din ce ne-am propus să facem, dar am reuşit să ne adaptăm. O lecţie valoroasă pe care am învăţat-o din sport, joci cât poţi de bine, te adaptezi fiecărui joc, indiferent de rezultat, te ridici şi mâine munceşti din nou”, a spus Mirel Alexa, directorul executiv al Sports Festival.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe