Papa Benedict al XVI-lea va efectua o vizită istorică în Israel

Papa Benedict al XVI-lea va efectua o vizită în Iordania şi Israel în perioada 8 -15 mai, fiind al treilea Suveran Pontif care va călători în Ţara Sfântă, după Paul al VI-lea în 1964 şi Ioan Paul al II-lea în 2000, a cărui reculegere la Zidul Plângerii i-a marcat pe credincioşi.

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict al XVI-lea va efectua o vizită istorică în Israel

Papa Benedict al XVI-lea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vizita Papei Paul al VI-lea, care a făcut din vizita în Israel prima lui călătorie în afara Italiei, a marcat începutul "dezgheţului" din relaţiile între Vatican şi statul israelian, care au stabilit relaţii diplomatice abia în decembrie 1993. Deşi Papa Paul al VI-lea a fost primit de preşedintele Israelului în cursul scurtei sale vizite în această ţară, el a evitat să se adreseze statului israelian în sine. În timpul vizitei sale de trei zile, fostul papă a petrecut mai mult timp în Iordania, care controla pe atunci Ierusalimul.

În timpul acelei vizite, Papa Paul al VI-lea s-a îmbrăţişat cu Athenagoras I, patriarhul bisericii ortodoxe din Constantinopol, gestul fiind considerat o reluare istorică a dialogului ecumenic între cele două biserici surori, întrerupt timp de nouă secole.

Ulterior, vizita lui Ioan Paul al II-lea a fost una triumfală. El a vizitat regiunea în perioada 20 - 26 martie 2000. Această vizită a conţinut numeroase elemente de deschidere faţă de poporul evreu, în principal vizita papei la Yad Vashem, memorialul Holocaustului, şi includerea în Zidul Plângerii a textului unei rugăciuni prin care se cere iertare în faţa lui Dumnezeu pentru suferinţele cauzate poporului evreu.

Nici palestinienii nu s-au lăsat mai prejos, organizând o vizită a Papei Ioan Paul al II-lea într-un lagăr de refugiaţi din apropiere de Betleem şi o întâlnire a acestuia cu o serie de conducători religioşi musulmani.

În cadrul vizitei sale, Papa Benedict al XVI-lea va merge pe urmele predecesorului său şi va vizita câteva locuri simbolice, amintite în Vechiul şi în Noul Testament, cum ar fi Muntele Nebo, unde, potrivit Bibliei, Dumnezeu i-a arătat lui Moise ţara promisă, Ierusalim, Betleem şi Nazaret.

În cursul pelerinajului său în Ţara Sfântă, actualul Suveran Pontif va urma principalele etape care au marcat viaţa lui Iisus, aşa cum au fost ele descrise în textele Evangheliilor. În Iordania, el va vizita Betania, locul în care Iisus a fost botezat de Ioan-Botezătorul.

Papa se va îndrepta apoi spre Ierusalim şi spre Biserica Adormirii Maicii Domnului, nu departe de locul unde Iisus a mâncat pentru ultima oară. El va oficia o slujbă religioasă în grădina Getsimani, la poalele Muntelui cu Măslini.

În Cisiordania, Papa Benedict al XVI-lea va vizita Betleemul, oraş în care se află Biserica Naşterii Domnului, construită deasupra grotei unde s-a născut Iisus. În această grotă se află ieslea în care s-a născut Hristos, sub care a fost fixată o stea de argint care indică locul precis al naşterii Domnului. Papa Benedict al XVI-lea va ţine o slujbă în piaţa Mangeoire, în faţa acestei biserici.

Suveranul Pontif va merge şi la Nazaret, un alt loc sacru pentru creştinătate, unde va celebra o mesă în aer liber pe Muntele Precipice, unde, potrivit Evangheliilor, o mulţime de oameni furioşi a încercat să îl arunce pe Iisus în prăpastie. El va mai vizita şi Biserica Bunei Vestiri, unde, conform legendei, arhanghelul Gabriel a anunţat-o pe Fecioara Maria, care era însărcinată, că îl va naşte pe Iisus.

Întorcându-se la Ierusalim, Papa Benedict al XVI-lea va vizita Biserica Sfântului Mormânt, considerată a fi cel mai sfânt loc al creştinătăţii.

În timpul vizitei sale, Papa are programate deplasări şi în alte locuri biblice sau care nu ţin neapărat de religia creştină, cum ar fi o moschee din Amman, a doua sa vizită într-un astfel de locaş după cea întreprinsă la Moscheea Albastră din Istanbul, sau Muntele Nebo, unde textele biblice spun că a murit Moise.

În vechea cetate a Ierusalimului, Papa Benedict al XVI-lea va vizita Esplanada Moscheilor, unul dintre principalele locuri sfinte ale religiei musulmane, alături de Mecca şi Medina, precum şi Zidul Plângerii, singurul vestigiu rămas din vechiul Templu, cel mai sfânt loc al religiei iudaice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici