Papa Francisc laudă o carte pentru copii ce include poveşti cu iepuroaice lesbiene şi pinguini gay

Papa Francisc a lăudat-o pe scriitoarea italiană Francesca Pardi, autoarea unei cărţi pentru copii, ce include poveşti cu iepuroaice lesbiene şi un cuplu gay de pinguini, informează people.com.

Urmărește
1893 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc laudă o carte pentru copii ce include poveşti cu iepuroaice lesbiene şi pinguini gay

Papa Francisc (Foto: Hepta / Mediafax Foto)

O carte pentru copii, ce explorează universul unor familii de mai multe tipuri - inclusiv cupluri de acelaşi sex -, a generat numeroase controverse în Italia, după ce primarul din Veneţia a luat decizia de a interzice folosirea acelui volum în şcolile locale. După acea decizie, papa Francisc a intervenit în dezbateri şi a expediat scriitoarei Francesca Pardi o scrisoare oficială în care a lăudat-o pentru iniţiativa ei, precizează The Guardian.

În cartea "Piccolo Uovo" ("Micul ou"), scriitoarea italiană Francesca Pardi spune povestea unui ou care ajunge în grija unui cuplu de pinguini gay, unor iepuroaice lesbiene care au deja o familie, unei femele de hipopotam care este părinte unic, unui cuplu mixt de câini din rase diferite, dar şi a unui cangur care a adoptat doi pui de urs polar.

Criticii cu opinii conservatoare din Italia spun că romanul scriitoarei italiene promovează teoriile pro-homosexualitate.

Noul primar din Veneţia, Luigi Brugnaro, a luat decizia de a interzice această carte (alături de alte 50) în şcolile locale, în luna iunie. În urma acelei decizii, 250 de scriitori italieni de renume au cerut ca volumele lor să fie retrase din librăriile şi şcolile din Veneţia, pentru a "protesta astfel faţă de un gest îngrozitor de cenzură şi ignoranţă", precizează The Guardian.

Francesca Pardi i-a trimis papei Francisc un pachet ce a inclus câteva cărţi pentru copii care abordează problematica persoanelor gay, lesbiene, bisexuale şi transgender, publicate de editura cu care colaborează, Lo Stampatello. Pachetul a fost însoţit şi de o scrisoare către suveranul pontif în care romanciera italiană şi-a explicat gestul: "Multe parohii din ţara noastră ne murdăresc numele şi răspândesc informaţii false despre munca noastră, iar acest lucru ne răneşte profund. Îi respectăm foarte mult pe catolici. Mulţi dintre catolici ne respectă la rândul lor. De ce nu putem beneficia de sprijinul întregii ierarhii a Bisericii Catolice?"

Spre surprinderea ei, scriitoarea italiană a primit un răspuns oficial din partea liderului de la Vatican.

"Sfiinţia Sa este recunoscătoare pentru acest gest profund şi pentru sentimentele pe care el le evocă, sperând într-o continuare a acestei activităţi rodnice în slujba tinerelor generaţii care promovează valorile umane adevărate şi pe cele creştine", a afirmat Peter B. Wells, Secretar General la Vatican, într-o scrisoare expediată romancierei italiene, pe 9 iulie.

De-a lungul istoriei, Vaticanul a considerat că relaţiile homosexuale sunt "intrinsec bolnave" şi "contrare legilor naturii", predicând o doctrină potrivit căreia persoanele gay ar trebui să ducă vieţi caste, pentru a putea fi considerate "buni catolici".

Papa Francisc, în vârstă de 78 de ani, a adoptat însă o abordare mult mai deschisă a Bisericii Catolice faţă de comunitatea gay.

Suveranul pontif a declarat recent că, deşi Biserica Catolică are dreptul la propria opinie, ea nu poate "să se amestece spiritual" în vieţile persoanelor homosexuale. Acea declaraţie a fost făcută după un alt discurs, considerat istoric, susţinut de papa Francisc în 2013, în legătură cu preoţii gay: "Dacă cineva este gay şi îl caută pe Dumnezeu şi este bine intenţionat, atunci cine sunt eu ca să îl judec?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici