Papa Francisc le-a cerut călugăriţelor să refuze abuzul de putere din partea membrilor clerului: "Vă rog, slujbă, da, servitutea, nu!"

Papa Francisc le-a cerut, vineri, călugăriţelor să refuze abuzul de putere din partea membrilor clerului şi a subliniat că faptul că îşi dedică viaţa celor din jur nu înseamnă că trebuie să devină sclave, potrivit Le Figaro.

Urmărește
871 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc le-a cerut călugăriţelor să refuze abuzul de putere din partea membrilor clerului: "Vă rog, slujbă, da, servitutea, nu!"

Papa Francisc le-a cerut călugăriţelor să refuze abuzul de putere din partea membrilor clerului

"Sunt conştient de probleme, nu numai de abuzurile sexuale la care au fost supuse unele călugăriţe, dar şi de abuzul de putere", a declarat suveranul pontif argentinian, la o adunare generală la care au fost prezenţi 800 de înalţi prelaţi, care a avut loc la Roma.

"Vă rog, slujbă, da, servitutea, nu!", a spus papa.

Imaginea Bisericii Catolice a fost afectată în ultimele luni de mai multe scandaluri vizând reducerea la starea de sclavie şi exploatarea sexuală a unor călugăriţe catolice de către preoţi şi episcopi.

Biserica Catolică are între membrii săi aproximativ 700.000 de călugăriţe.

"Nu ai devenit călugăriţă pentru a fi infirmiera/ menajera unui preot", a mai spus papa, care a făcut apel la înţelepciune şi respect.

"Dacă vrei să fii îngrijitoare, mergi în locurile cu bolnavi. Acolo, da, este un serviciu", a spus papa.

Joi, papa Francisc a emis un set de reguli privind raportarea abuzurilor sexuale săvârşite de membri ai Bisericii Catolice, cerând în premieră tuturor diocezelor să stabilească sisteme pentru gestionarea acestor cazuri. Noile reguli impun diocezelor catolice din toată lumea să pună la punct un sistem "public şi accesibil" pentru raportarea abuzurilor sexuale, dar şi a cazurilor de acoperire a acestor infracţiuni, până la data de 1 iunie 2020.

Noile norme vizează procedurile interne ale Bisericii Catolice, nu raportarea abuzurilor către autorităţile civile, şi trebuie adoptate în absolut toate diocezele.

Multe dintre diocezele din SUA şi Europa au deja puse la punct astfel de sisteme, dar noile norme vor avea un impact semnificativ în ţările unde nu există reguli de gestionare a cazurilor de acest tip.

Până în prezent, Biserica Catolică nu a avut un sistem universal de gestionare a cazurilor de abuzuri sexuale.

Totuşi, noile norme nu specifică şi măsurile care trebuie luate în cazul membrilor Bisericii Catolice găsiţi vinovaţi.

Până în prezent, niciun oficial al Bisericii nu a fost sancţionat pentru că a trecut sub tăcere cazuri de abuzuri sexuale.

În februarie, papa Francisc a cerut luarea unor "măsuri concrete", în deschiderea unui inedit summit organizat la Roma, care a avut ca subiect agresiunile sexuale săvârşite de prelaţii Bisericii catolice.

"Poporul lui Dumnezeu ne priveşte şi aşteaptă de la noi nu numai condamnări simple şi evidente, ci şi pregătirea unor măsuri concrete şi eficace", a declarat suveranul pontif argentinian participanţilor la summit - preşedinţi ai 114 conferinţe episcopale, lideri ai bisericilor răsăritene şi ai unor congregaţii religioase, precum şi înalţi prelaţi de la Vatican, convocaţi la Roma.

"Trebuie luate măsuri concrete", a mai spus papa, o idee care nu era inclusă în discursul său oficial, transmis reprezentanţilor presei în avans.

"În faţa flagelului agresiunilor sexuale săvârşite de oameni ai Bisericii asupra minorilor", papa Francisc a cerut participanţilor la summit să audă "strigătul micuţilor care cer să se facă dreptate".

Papa Francisc va face o vizită în România între 31 mai şi 2 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici