- Home
- Life-Inedit
- (01.07.2020, 21:03)
- Adina Petcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Paradoxul tragediei globale: „Compasiunea se fărâmă sub presiunea numerelor mari”
- Moartea unui om poate avea un impact emoţional puternic asupra celorlalţi
- Totuşi, pe măsură ce numerele devin tot mai mari pare să crească şi indiferenţa
- Paul Slovic, psiholog: „Compasiunea se fărâmă sub presiunea numerelor mari”
Urmărește
579 afișări
Sursa FOTO: Profimedia
„Dacă privesc o mulţime, nu voi acţiona niciodată. Dacă mă uit la un singur om, o voi face” - sunt vorbele Maicii Tereza, o figură emblematică pentru tot ceea ce înseamnă acte de caritate. Cuvintele sale înglobează o tendinţă general valabilă la nivel global şi care devine tot mai vizibilă în contextul prezent, al pandemiei de coronavirus.
În vreme ce majoritatea oamenilor privesc moartea unei singure persoane într-o lumină tragică, pierderile umane la scară largă nu declanşează un răspuns similar. Deseori, în percepţia publică, decesele „celor mulţi” se transformă în simple date statistice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cu peste 500.000 de decese provocate de coronavirus, care se adaugă celorlalte care îndoliază zi de zi atât de multe familii din întreaga lume, ne confruntăm cu o situaţie paradoxală. Cu cât creşte bilanţul morţilor, cu atât scade gradul în care oamenii acordă importanţă tragediei globale.
Dar ce reprezintă incapacitatea aceasta de a manifesta înţelegere faţă de suferinţa unui număr atât de mare de persoane? Specialiştii spun că are legătură cu modul în care oamenii reacţionează, puşi faţă în faţă cu o tragedie.
Potrivit BBC, sondajele realizate în ultima perioadă indică o scădere a interesului oamenilor faţă de pandemia COVID-19. Tendinţa se traduce în oboseală şi lipsă de receptivitate la ştirile care abordează problema bolii dezvoltate în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Fenomenul s-ar putea datora unei oboseli psihice. „Senzaţia formată e uimitoare în foarte multe feluri, dar are defecte”, spune Paul Slovic, psiholog la Universitatea din Oregon, care studiază această manifestare de zeci de ani. „Unul dintre defecte este că nu reacţionează bine la numere. O viaţă, una singură, este extrem de importantă şi valoroasă. Suntem capabili să facem orice pentru a proteja şi salva o viaţă, pentru a salva o persoană. Dar, pe măsură ce numerele devin tot mai mari, sentimentele noastre nu se dezvoltă în egală măsură.”
Cercetările lui Slovic sugerează că, pe măsură ce datele statistice asociate unei tragedii devin din ce în ce mai mari, răspunsul emoţional e diminuat. „Compasiunea se fărâmă sub presiunea numerelor mari.”
Totul se transformă într-un soi de apatie care, în situaţia pandemiei, duce într-un final la abandonarea măsurilor de precauţie respectate de mulţi cu sfinţenie la început.
„Din perspectivă evolutivă, ne concentrăm pe lucrurile care constituie ameninţări imediate sau care acţionează asupra unor grupuri mici”, spune Melissa Finucane, specialist în comportamentul uman.
Un experiment realizat de dr. Slovic şi colegii săi în Suedia, în 2014, susţine această idee. Participanţilor li s-au prezentat două poze, una înfăţişând un copil sărac, iar alta doi copii săraci. Întrebaţi dacă ar fi dispuşi să doneze pentru copiii din fotografie, majoritatea au ales să îşi reverse generozitatea asupra primului copil, care apărea singur în imagine. Slovic spune că asta se datorează faptului că oamenii simt mai multă empatie faţă de o singură persoană decât atunci când sunt implicate mai multe.
„Dacă vezi un copil, te poţi concentra doar asupra lui. Poate că îşi aminteşte de propriul tău copil.” Când e vorba de mai multe persoane, atenţia „începe să se diminueze şi la fel se întâmplă cu sentimentele. Iar sentimentele ne determină comportamentul.”
În plus, cu cât numărul persoanelor care au nevoie de ajutor creşte, cu atât ne simţim mai neputincioşi. „Donăm pentru un caz particular, dar lucrurile nu mai stau la fel când conştientizăm că este doar unul dintr-un milion”, spune Slovic.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36