Parcul Naţional Retezat, în cursa pentru cele şapte minuni naturale ale lumii

Parcul Naţional Retezat s-a calificat în cursa pentru cele şapte minuni naturale ale lumii, lansată de o fundaţie canadiană, parcul fiind singura arie protejată care va reprezenta România în această competiţie.

Urmărește
1468 afișări
Imaginea articolului Parcul Naţional Retezat, în cursa pentru cele şapte minuni naturale ale lumii

Parcul Naţional Retezat, în cursa pentru cele şapte minuni naturale ale lumii (Imagine: Mediafax Foto)

O fundaţie canadiană a lansat o campanie la nivel mondial pentru alegerea a şapte minuni naturale ale lumii, iar trei arii protejate din România au fost înscrise în concursul care a debutat în anul 2007.

Astfel, Peştera Scărişoara, Parcul Naţional Retezat şi fluviul Dunărea au intrat în cursă, alături de multe alte parcuri naţionale, peşteri, munţi, lacuri şi gheţari din lume.

În prima fază a competiţiei au putut fi înscrise pe liste mai multe nominalizări pentru aceeaşi ţară. În decembrie 2008, pe baza voturilor primite, a rămas în cursă cea mai votată zonă din fiecare ţară, România fiind reprezentată de Parcul Naţional Retezat.

Acesta a fost creat în 1935, fiind primul parc naţional din România, iar rolul lui este conservarea frumuseţilor acestor munţi şi a florei endemice din zonă.

"Munţii Retezat au unele din cele mai frumoase privelişti din Europa sud-estică, dar care trebuie încă atent supravegheate de către rangeri şi jandarmi, pentru a nu fi distruse de către turişti sau localnicii care îşi duc animalele la păşunat în zonă. Datorită habitatelor sale, Parcul Naţional Retezat adăposteşte o faună deosebit de bogată, atât în ceea ce priveşte numărul de specii, cât şi numărul mare de exemplare care alcătuiesc populaţiile acestor specii. Aici pot fi găsite 1.190 de specii de plante - peste o treime dintre speciile de plante din România", a declarat luni, Florina Crişan, responsabil de Relaţii Publice la Administraţia Parcului Naţional Retezat (APNR).

Parcul Naţional Retezat cuprinde optzeci de lacuri şi tăuri şi peste douăzeci de vârfuri mai înalte de 2.000 de metri. Cel mai înalt vârf din Retezat este Peleaga - 2.509 de metri.

"Până în 7 iulie 2009 se poate vota Retezatul, pentru a se califica între primele 77 de semifinaliste. Dintre acestea, un comitet condus de profesorul Federico Mayor, director general al UNESCO, va selecta 21 de finaliste, care vor fi anunţate în 21 iulie 2009", a spus Florina Crişan, responsabil de Relaţii Publice la Administraţia Parcului Naţional Retezat (APNR).

Cele 21 de finaliste vor fi supuse din nou votului publicului, începând din 21 iulie 2009, până în 2011. Cine doreşte să îşi voteze minunea naturală preferată poate să o facă pe site-ul http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici