- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (17.11.2013, 08:57)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parcurile inteligente. Cum se vor schimba spaţiile verzi în viitor - FOTO
De la combaterea poluării la protecţie împotriva inundaţiilor şi ferme urbane, în viitor parcurile vor îndeplini mult mai multe funcţii decât cea estetică.
Urmărește
810 afișări
Parcurile inteligente. Cum se vor schimba spaţiile verzi în viitor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
Parcurile din Occident împărtăşesc o serie de similarităţi, relatează bbc.co.uk. O imitaţie a unei zone împădurite, cu o peluză întinsă şi câţiva copaci, poate fi observată în parcurile şi curţile oamenilor din Europa şi din Statele Unite. "Devine greu să deosebeşti o suburbie de alta, chiar daca una se află în sud, în Phoenix, Arizona, în timp ce cealaltă se găseşte în Boston, în zona mult mai rece de nord-est. Iar în parcurile din Noua Zeelandă găsim de multe ori aceleaşi specii de copaci ca şi în Marea Britanie", notează ecologistul Peter Groffman. Inspiraţi de peisajele rurale din Marea Britanie, arhitecţii peisagişti din secolul XIX, cum sunt Andrew Jackson Downing sau Frederick Law Olmsted, au creat o imagine a parcurilor şi a grădinilor private, un şablon, care s-a menţinut până în prezent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
În secolul XXI însă, când spaţile verzi sunt rare şi extrem de valoroase, parcurile vor trebui să îndeplinească mai multe funcţii decât cea estetică. De la sisteme naturale care să lupte împotriva poluării şi a inundaţiilor şi până la coridoare verzi şi spaţii pentru fermele urbane, parcurile viitorului vor fi proiectate întâi pentru funcţionalitate şi apoi pentru frumuseţe.
Spaţiile verzi ale viitorului nu vor mai semăna între ele. Fiecare va fi amenajat conform necesităţilor oamenilor care trăiesc în zonă şi va favoriza flora şi fauna locală, pentru o integrare cât mai bună în mediul înconjurător. Oraşele viitorului, oricât de ecologic ar fi construite, tot vor fi sufocate de clădiri de birouri şi de locuinţe şi de şosele. Soluţia pare a fi plantarea neconvenţională, pe acoperişuri, pe pereţii clădirilor, în parcări, a unor plante care să asigure locuri cu umbră, să reducă poluarea şi, de ce nu, să asigure hrana locuitorilor.
Nan Ellin, de la Centrul de Planificare Ecologică din Statele Unite, susţine o altă abordare a urbanismului. În loc să se plece de la ce are nevoie, de lucrurile care lipsesc zonei la care se lucrează, propune să se înceapă de la caracteristicile pe care zona respectivă le are deja. Spre exemplu, în Salt Lake City, în loc să se plece de la resursele care lipsesc, ar trebui să se treacă la "urbanism montan". Arhitecţii ar trebui să se folosească de peisajul montan şi de legătura pe care o au locuitorii cu muntele, ar trebui să trateze vegetaţia, poile, ninsorile dese, ca pe nişte resurse. În Cairns, Australia, s-a trecut la "urbanism tropical", la reamenajarea parcurilor şi a spaţiilor verzi după clima, peisajul şi nevoile australienilor şi nu după modelul occidental.
Astfel, în viitor vom avea peisaje mult mai diversificate şi parcuri şi spaţii verzi care îndeplinesc mai multe funcţii. În Finlanda, Heiki Setala, de la Universitatea Helsinki monitorizează mediul urban şi poluarea din zonele în care sunt copaci şi deasupra cursurilor de apă. În New York, Thomas Whitlow, de la Universitatea Cornell, îşi trimite studenţii să verifice calitatea aerului pe străzile pe care sunt plantaţi copaci. Arhitectura peisagistică din viitor, spun specialiştii, se va face calculând, testând şi luând soluţiile cele mai bune, care să asigure o utilitate şi o multifuncţionalitate spaţiilor verzi.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate