Pas după pas: cum poate îmbunătăţi fitness-ul sănătatea mintală

Mişcarea fizică, de la plimbările regulate la fitness şi sporturi de echipă, poate combate efectele anxietăţii şi depresiei, potrivit mai multor studii recente citate de The Guardian.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Pas după pas: cum poate îmbunătăţi fitness-ul sănătatea mintală

Pas după pas: cum poate îmbunătăţi fitness-ul sănătatea mintală

Deşi mişcarea fizică este poate ultimul lucru pe care şi-ar dori să îl facă o persoană care are probleme de sănătate mintală, specialiştii recomandă acest lucru pentru efectele sale benefice.

Un studiu publicat anul acesta în revista Psychiatry a The Journal of the American Medical Association arată că exerciţiile fizice sunt o metodă eficientă de a preveni instalarea depresiei, iar un alt studiu din 2015 a stabilit că sportul poate fi util în tratarea depresiei moderate, la fel de eficient ca medicamentele antidepresive şi psihoterapia.

„Se ştie de foarte mult timp că exerciţiile determină răspunsuri fiziologice şi neurochimice care induc starea de bine", a spus profesorul Nanette Mutrie, de la Institutul de educaţie fizică, sport şi ştiinţe medicale din cadrul Universităţii din Edinburgh.

În timpul exerciţiilor fizice, creierul eliberează endorfine, dopamină şi serotonină, substanţe folosite frecvent în medicamentele antidepresive.

Exerciţiile fizice au şi o componentă psihologică, mai spune Mutrie, vorbind despre creşterea stimei de sine, de îmbunătăţirea capacităţii de a efectua noi sarcini şi de a interacţiona social cu oameni necunoscuţi.

Începe cu paşi mici

În cazul persoanelor care suferă de tulburări mintale şi le lipseşte energia, sfatul specialiştilor este să înceapă cu paşi mici, cu scopuri care pot fi atinse uşor. „Ia-o încet şi fii mândru de fiecare pas", spune Sarah Overall, un antrenor de fitness din Londra.

Aceasta avertizează că este posibil ca în unele momente aceste persoane să se resemneze, lucru normal, dar care nu ar trebui să descurajeze.

Overall sugerează ca efectuarea exerciţiilor fizice să se facă împreună cu un prieten de încredere, pentru o simplă monitorizare a stării psihice. De asemenea, aceasta recomandă mersul la sală în perioadele din zi în care nu este aglomerat.

La rândul ei, Mutrie sugerează un simplu program de plimbare, pentru început zece minute, urmând ca timpul să crească progresiv. Acest tip de mişcare este şi mai eficient dacă se folosesc aplicaţiile de tip pedometru disponibile chiar şi pe telefoanele inteligente. Se poate începe cu 7.000 de paşi, pentru a ajunge la o plimbare de 10.000 de paşi zilnic.

Jermaine Johnson, un alt antrenor personal, care lucrează frecvent cu persoane ce suferă de depresie şi anxietate, spune că nu recomandă în acest sens exerciţiile cardio. Creşterea ritmului cardiac poate alimenta starea de anxietate, în schimb, benefică poate fi ridicarea de greutăţi.

Frecvenţă

Specialiştii mai spun că exerciţiile fizice nu trebuie efectuate tot timpul. Astfel, şedinţele de 45 de minute, efectuate de trei până la cinci ori pe săptămână, au cele mai bune efecte asupra sănătăţii mintale, potrivit profesorului Adam Chekroud, de la Şcoala de medicină Yale. Acesta a coordonat unul dintre cele mai mari studii privind legătura dintre sport şi sănătate mintală realizat în SUA, la care au participat 1,2 milioane de adulţi.

Chekroud spune că mersul pe bicicletă şi sporturile de echipă sunt cele mai eficiente, dar şi simplele plimbări şi munca în gospodărie pot fi utile.

Plimbările în natură sunt benefice şi pentru aportul de vitamina D, care contribuie la îmbunătăţirea stării de spirit.

Persoanelor cu anxietate socială le sunt recomandate cursurile de yoga, în timp ce cei care suferă de tulburarea dismorfică corporală ar trebui să evite sălile de gimnastică, pentru că sunt îmbrăcate în oglinzi.

Celor care suferă de tulburări de alimentaţie, Overall le recomandă crearea unui plan de exerciţii sub supravegherea unui profesionist, pentru a evita excesele.

Persoanele care nu doresc să iasă din casă pentru a face sport pot alege un program de exerciţii fizice online sau să îşi instaleze o aplicaţie de profil pe telefonul mobil. Există şi varianta de a angaja un antrenor personal care să vină acasă, de preferat unul acreditat care a lucrat cu persoane suferind de diverse tulburări mintale.

Overall a mai spus că este în regulă dacă la un moment dat pacientul simte nevoia să ia o pauză sau să renunţe total la sport, pentru că se simte copleşit. "Dacă a trebuit să te opreşti, nu trebuie să simţi acest lucru ca pe un eşec", a spus aceasta.

Nu în ultimul rând, simplul fapt de a încălţa o pereche de pantofi de sport poate fi o formă de îngrijire personală. "Chiar dacă pleci după câteva minute, deja ai o reuşită, în faptul că ai mers la sala de sport", a spus şi Johnson. Concentrează-te pe faptul că ai mers la sală şi nu pe plecare, fă pas după pas, tu controlezi situaţia, a mai spus acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici