- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (03.12.2019, 16:19)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pas după pas: cum poate îmbunătăţi fitness-ul sănătatea mintală
Mişcarea fizică, de la plimbările regulate la fitness şi sporturi de echipă, poate combate efectele anxietăţii şi depresiei, potrivit mai multor studii recente citate de The Guardian.
Urmărește
278 afișări
Pas după pas: cum poate îmbunătăţi fitness-ul sănătatea mintală
Deşi mişcarea fizică este poate ultimul lucru pe care şi-ar dori să îl facă o persoană care are probleme de sănătate mintală, specialiştii recomandă acest lucru pentru efectele sale benefice.
Un studiu publicat anul acesta în revista Psychiatry a The Journal of the American Medical Association arată că exerciţiile fizice sunt o metodă eficientă de a preveni instalarea depresiei, iar un alt studiu din 2015 a stabilit că sportul poate fi util în tratarea depresiei moderate, la fel de eficient ca medicamentele antidepresive şi psihoterapia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
„Se ştie de foarte mult timp că exerciţiile determină răspunsuri fiziologice şi neurochimice care induc starea de bine", a spus profesorul Nanette Mutrie, de la Institutul de educaţie fizică, sport şi ştiinţe medicale din cadrul Universităţii din Edinburgh.
În timpul exerciţiilor fizice, creierul eliberează endorfine, dopamină şi serotonină, substanţe folosite frecvent în medicamentele antidepresive.
Exerciţiile fizice au şi o componentă psihologică, mai spune Mutrie, vorbind despre creşterea stimei de sine, de îmbunătăţirea capacităţii de a efectua noi sarcini şi de a interacţiona social cu oameni necunoscuţi.
Începe cu paşi mici
În cazul persoanelor care suferă de tulburări mintale şi le lipseşte energia, sfatul specialiştilor este să înceapă cu paşi mici, cu scopuri care pot fi atinse uşor. „Ia-o încet şi fii mândru de fiecare pas", spune Sarah Overall, un antrenor de fitness din Londra.
Aceasta avertizează că este posibil ca în unele momente aceste persoane să se resemneze, lucru normal, dar care nu ar trebui să descurajeze.
Overall sugerează ca efectuarea exerciţiilor fizice să se facă împreună cu un prieten de încredere, pentru o simplă monitorizare a stării psihice. De asemenea, aceasta recomandă mersul la sală în perioadele din zi în care nu este aglomerat.
La rândul ei, Mutrie sugerează un simplu program de plimbare, pentru început zece minute, urmând ca timpul să crească progresiv. Acest tip de mişcare este şi mai eficient dacă se folosesc aplicaţiile de tip pedometru disponibile chiar şi pe telefoanele inteligente. Se poate începe cu 7.000 de paşi, pentru a ajunge la o plimbare de 10.000 de paşi zilnic.
Jermaine Johnson, un alt antrenor personal, care lucrează frecvent cu persoane ce suferă de depresie şi anxietate, spune că nu recomandă în acest sens exerciţiile cardio. Creşterea ritmului cardiac poate alimenta starea de anxietate, în schimb, benefică poate fi ridicarea de greutăţi.
Frecvenţă
Specialiştii mai spun că exerciţiile fizice nu trebuie efectuate tot timpul. Astfel, şedinţele de 45 de minute, efectuate de trei până la cinci ori pe săptămână, au cele mai bune efecte asupra sănătăţii mintale, potrivit profesorului Adam Chekroud, de la Şcoala de medicină Yale. Acesta a coordonat unul dintre cele mai mari studii privind legătura dintre sport şi sănătate mintală realizat în SUA, la care au participat 1,2 milioane de adulţi.
Chekroud spune că mersul pe bicicletă şi sporturile de echipă sunt cele mai eficiente, dar şi simplele plimbări şi munca în gospodărie pot fi utile.
Plimbările în natură sunt benefice şi pentru aportul de vitamina D, care contribuie la îmbunătăţirea stării de spirit.
Persoanelor cu anxietate socială le sunt recomandate cursurile de yoga, în timp ce cei care suferă de tulburarea dismorfică corporală ar trebui să evite sălile de gimnastică, pentru că sunt îmbrăcate în oglinzi.
Celor care suferă de tulburări de alimentaţie, Overall le recomandă crearea unui plan de exerciţii sub supravegherea unui profesionist, pentru a evita excesele.
Persoanele care nu doresc să iasă din casă pentru a face sport pot alege un program de exerciţii fizice online sau să îşi instaleze o aplicaţie de profil pe telefonul mobil. Există şi varianta de a angaja un antrenor personal care să vină acasă, de preferat unul acreditat care a lucrat cu persoane suferind de diverse tulburări mintale.
Overall a mai spus că este în regulă dacă la un moment dat pacientul simte nevoia să ia o pauză sau să renunţe total la sport, pentru că se simte copleşit. "Dacă a trebuit să te opreşti, nu trebuie să simţi acest lucru ca pe un eşec", a spus aceasta.
Nu în ultimul rând, simplul fapt de a încălţa o pereche de pantofi de sport poate fi o formă de îngrijire personală. "Chiar dacă pleci după câteva minute, deja ai o reuşită, în faptul că ai mers la sala de sport", a spus şi Johnson. Concentrează-te pe faptul că ai mers la sală şi nu pe plecare, fă pas după pas, tu controlezi situaţia, a mai spus acesta.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:09
Hipopotam pigmeu „incredibil de rar” născut la grădina zoologică din Edinburgh
-
astăzi, 17:06
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Serviciile secrete britanice: Regiunea Doneţk rămâne o prioritate pentru forţele ruse