Păsările colibri transformă dificultăţile în oportunităţi pentru a supravieţui

  • Păsările colibri au o rată metabolică ridicată, necesitând uneori să intre în toropeală pentru a supravieţui.
  • Ele îşi adaptează obiceiurile alimentare în funcţie de disponibilitatea florilor, în perioadele de abundenţă hrănindu-se câteva ore pe zi, însă când e penurie, trebuie să-şi dedice până la 13 ore zilnic căutării hranei.
  • Abilitatea acestor păsări de a comuta rapid între metabolismul pe bază de zahăr şi cel pe bază de grăsimi este esenţială pentru supravieţuirea lor la altitudini mari.
Urmărește
106 afișări
Imaginea articolului Păsările colibri transformă dificultăţile în oportunităţi pentru a supravieţui

Sursa foto: Pexels

Viaţa fascinantă a păsărilor colibri

Păsările colibri nu sunt doar păsări colorate şi agile, ci duc un stil de viaţă extrem, care implică adaptări extraordinare pentru a supravieţui pe o dietă bogată în zahăr, de a migra pe distanţe mari şi de a zbura chiar şi la altitudini înalte, scrie Smithsonian Magazine. Rata lor metabolică este extrem de ridicată, necesitând uneori să intre într-o stare de toropeală noaptea pentru a-şi conserva energia. Această abilitate remarcabilă le permite să reziste în condiţii dificile, cum ar fi migrarea peste oceane sau supravieţuirea nopţilor reci cu un consum minim de alimente.

Gestionarea energiei zilnice

Cercetările indică faptul că păsările colibri îşi pot varia semnificativ consumul de energie pe parcursul zilei. Deşi presupunerile anterioare sugereau că ele petrec aproximativ 30% din timp hrănindu-se, noi descoperiri arată că obiceiurile lor alimentare depind de disponibilitatea florilor. În perioadele de abundenţă, ele ar putea avea nevoie doar de câteva ore de hrănire, în timp ce în condiţii de penurie, ar putea petrece până la 13 ore pe zi căutând nectar. Această adaptabilitate le ajută să îşi gestioneze eficient nevoile energetice.

Reglarea nivelurilor ridicate de zahăr

Păsările colibri consumă nectar echivalent cu 80% din greutatea lor corporală zilnic, ceea ce duce la niveluri de zahăr în sânge mult peste cele observate la oameni. Sistemele lor digestive unice, caracterizate prin „intestine permeabile”, le permit să absoarbă rapid zahărul, prevenind efectele adverse. Cercetătorii studiază modul în care evită complicaţiile asociate cu nivelurile ridicate de zahăr, inclusiv glicaţia, care dăunează proteinelor în alte specii.

Flexibilitate metabolică şi gestionarea apei

Noaptea, păsările colibri se confruntă cu o altă provocare metabolică: epuizarea rezervelor de zahăr, în timp ce trebuie să conserve apă. Pentru a combate deshidratarea, ele intră într-o stare de insuficienţă renală, suspendând funcţia renală până dimineaţa. Abilitatea lor remarcabilă de a comuta de la metabolismul pe bază de zahăr la cel pe bază de grăsimi în câteva minute ilustrează adaptările lor evolutive.

Supravieţuirea la altitudini mari

Unele specii de păsări colibri prosperă la altitudini mari, unde nivelurile de oxigen sunt scăzute. Aceste păsări au sânge bogat în hemoglobină pentru a face faţă aerului rarefiat. Cercetările recente dezvăluie că unele specii migrează către Anzi, aclimatizându-se treptat la altitudini mai mari, asemănător alpinistilor umani.

Pe măsură ce oamenii de ştiinţă continuă să studieze aceste păsări minuscule, se aşteaptă noi descoperiri despre biologia lor şi strategiile de supravieţuire, evidenţiind capacităţile extraordinare ale păsărilor colibri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici