Păşuni şi livezi suspendate? Cum vor arăta zgârie-norii viitorului - FOTO, VIDEO

Un arhitect belgian, cunoscut pentru proiectele lui ecologice şi futuriste, propune construirea unor zgârie-nori care să includă livezi şi grădini, până în anul 2050, când se estimează că şapte miliarde de oameni vor locui în mediul urban.

Urmărește
400 afișări
Imaginea articolului Păşuni şi livezi suspendate? Cum vor arăta zgârie-norii viitorului - FOTO, VIDEO

Păşuni şi livezi suspendate? Cum vor arăta zgârie norii viitorului - FOTO, VIDEO (Imagine: Captură video)

Vincent Callebaut, un arhitect belgian născut în 1977, propune un viitor mai sănătos pentru miliardele de oameni care vor popula oraşele în viitorul apropiat, relatează Daily Mail. "Imaginaţi-vă că ieşiţi din apartament ronţăind un măr din grădina comună de la etajul al patrulea. Vă intersectaţi cu crescătorul, care merge să-şi hrănească vitele şi vă gândiţi să duceţi copiii să vadă orezăria de la primul etaj. Priviţi afară şi vedeţi New York-ul întinzându-se la picioarele voastre". Aşa va decurge o zi în clădirea proiectată de Callebaut, în viziunea AFP.

Proiectul "Dragonfly" (n.r. Libelulă), are 132 de etaje, 565 de metri înălţime şi este compus din două turnuri conectate de o seră bioclimatică. Grădinile suspendate şi pajiştile completează un edificiu autonom, care nu numai că se încălzeşte şi se răceşte automat, dar şi captează apa de ploaie şi recirculă deşeurile, care sunt folosite apoi ca îngrăşăminte pentru plante. Aşa îşi închipuie Callebaut clădirea viitorului. "Oraşele vor fi dense, verzi şi conectate. Trebuie să ne întoarcem la natură până în 2050, când 80% dintre oameni vor locui în mediul urban şi se estemează că vom fi nouă miliarde", spune arhitectul.

Din turnurile proiectului, care ar urma să fie construit pe insula Roosevelt din New York, pornesc două aripi din sticlă şi oţel, care fac clădirea să semene cu insecta după care a fost numită. Încălzirea ar fi asigurată de aerul cald prins între cele două aripi, răcirea ar fi obţinută prin ventilaţia naturală şi transpiraţia plantelor, în timp ce energia ar fi generată de soare şi de vânt. Plantele care cresc pe pereţii exteriori ai clădirii ar urma să filtreze apa de ploaie, care, în combinaţie cu deşeurile din apartamente, ar fi folosite ca îngrăşământ. Structura ar urma să aibă spaţii pentru creşterea animalelor, orezării, livezi şi pajişti.

Vincent Callebaut e cunoscut pentru proiectele sale ecologice. Unul dintre acestea, LilyPad (n.r. Frunză de nufăr), este o "ecopolă" (n.r. cuvant telescopat format de la "ecologic" şi "metropolă") plutitoare pentru refugiaţii climatici, în timp ce proiectul Agora Tower, care este inspirat de două braţe încrucişate, ar urma să găzduiască o abundenţă de grădini suspendate. Arhitectul belgian nu a găsit încă finanţare pentru niciunul dintre proiectele sale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici